Τρίτη 17 Ιούλη 2018
ΔΙΕΘΝΗ

ΤΟΥΡΚΙΑ

Κατατέθηκε ο «αντιτρομοκρατικός» νόμος

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η κυβέρνηση της Τουρκίας κατέθεσε χτες νέα νομοθετική ρύθμιση με πάνω από 100 άρθρα, που ουσιαστικά μονιμοποιεί κρίσιμες πλευρές του «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης», το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Ο νέος «αντιτρομοκρατικός» νόμος αποτελεί ένα ακόμα εργαλείο με το οποίο η τουρκική ηγεσία (με τη συγκυβέρνηση ΑΚΡ - ΜΗΡ πλέον) θέλει να προσαρμόσει τον κρατικό μηχανισμό στις σύγχρονες ανάγκες της πλουτοκρατίας, με δεδομένη την όξυνση των ανταγωνισμών σε όλη την περιφέρεια και την ανάγκη πιο αποφασιστικής υπεράσπισης του ντόπιου κεφαλαίου.

Ο νέος νόμος θα επαναφέρει πλευρές του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης» σε «μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις», κάτι βέβαια που μπορεί να ερμηνευτεί κατά το δοκούν, προκειμένου οι δικαστικές αρχές να μπορούν να συλλέγουν στοιχεία, να διατάσσουν την κράτηση υπόπτων, αλλά και να απαγορεύουν τη δημοσίευση πληροφοριών στα ΜΜΕ. Μάλιστα, τα νέα μέτρα παραλληλίζονται ήδη με αυτά που έθεσε σε εφαρμογή και η κυβέρνηση Μακρόν στη Γαλλία, «εδραιώνοντας» κι αυτή μια σειρά από ρυθμίσεις που μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι είχαν εφαρμοστεί «εκτάκτως» και προσωρινά.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας σε εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, τόνισε ότι «δεν θα ξεχάσουμε τη 15η Ιούλη (2016) και δεν θα επιτρέψουμε να ξεχαστεί». Πρόσθεσε ακόμα ότι «δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ποιοι προσευχήθηκαν εκείνη τη νύχτα και πάσχισαν για να πετύχει η FETO (σ.σ. η οργάνωση του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και η Αγκυρα θεωρεί πρωτεργάτη της απόπειρας πραξικοπήματος) (...) εκείνους που υποστήριξαν τη δημοκρατία μας από τη στιγμή που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα και εκείνους που στάθηκαν στο πλευρό των πραξικοπηματιών...».

Συνομιλία Τραμπ - Ερντογάν

Κι ενώ στο φόντο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών η Αγκυρα επανεξετάζει τις συμμαχίες της, ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, συζητώντας και την πορεία υλοποίησης του «οδικού χάρτη» στο Μανμπίτζ της Συρίας, όπου κυριαρχούν κουρδικές δυνάμεις και η τουρκική πλευρά θέλει «απομάκρυνσή» τους.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, οι δυο πλευρές «υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους για βελτίωση των διμερών σχέσεων».

Ενδεικτική του διμερούς παζαριού είναι η δήλωση που έκανε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με αρμοδιότητα τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, Τίνα Καϊντανάου, ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν πρόσφατα νέα συνάντηση με στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν, «προσπαθώντας να τους δώσουν να καταλάβουν τι μπορούμε να κάνουμε όσον αφορά το θέμα των "Πάτριοτ"», ώστε να εμποδιστεί η αγορά ρωσικών συστημάτων αεράμυνας «S-400».

  • Ο αμερικανικός οίκος «Fitch» υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας στη βαθμίδα BB. Σύμφωνα με τον «Fitch», το χρηματοοικονομικό περιβάλλον καθίσταται δυσκολότερο, ο πληθωρισμός αυξάνεται, ενώ η διαρκής υποτίμηση της τουρκικής λίρας εκτιμάται ότι θα έχει μεγάλες συνέπειες για τον ιδιωτικό τομέα, του οποίου το χρέος αποτιμάται σε ξένα νομίσματα (και ειδικά δολάριο).