Τρίτη 22 Μάη 2018
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ

Σφιχτό χρονοδιάγραμμα και αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» χωρίς τέλος

Το κλείσιμο της συμφωνίας για την 4η «αξιολόγηση» σε «τεχνικό επίπεδο» ανακοίνωσαν, το περασμένο Σάββατο, η κυβέρνηση και οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ESM, EKT), η οποία και αναμένεται να επικυρωθεί στη συνεδρίαση του συμβουλίου Γιούρογκρουπ την Πέμπτη.

Στις αρχές Ιούνη, προδιαγράφεται η κατάθεση στη Βουλή του νέου εφαρμοστικού νόμου μαζί με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022, όπου θα περιλαμβάνεται το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων της μνημονιακής περιόδου, ταυτόχρονα βέβαια με αυτά που έχουν προψηφιστεί για το 2019 (κατακρεούργηση συντάξεων) και για το 2020 (καρατόμηση αφορολόγητου ορίου). Παράλληλα, στο προσεχές διάστημα αναμένεται και η έκδοση υπουργικών αποφάσεων σχετικά με τη συμπλήρωση της λίστας με τα προαπαιτούμενα, με καταληκτική ημερομηνία στις 15 Ιούνη, ενόψει της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στις 21 Ιούνη, όπου προδιαγράφεται το τελικό «κλείσιμο» του 4ου κύκλου της «αξιολόγησης».

«Ουρές» αντιλαϊκών μέτρων...

Την ίδια ώρα, γύρω στα 10 από τα 88 «προαπαιτούμενα» μεταφέρονται στο πρόγραμμα της λεγόμενης «μεταμνημονιακής εποπτείας». Σε αυτά συγκαταλέγονται ζητήματα της Ενέργειας και των ιδιωτικοποιήσεων (π.χ. πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ), η στελέχωση νευραλγικών θέσεων του κρατικού μηχανισμού με κριτήρια «αγοράς», έτσι ώστε να διασφαλίζονται η εφαρμογή και η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής ανεξάρτητα από κυβερνήσεις και «πολιτικούς κύκλους» κ.ά.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν αυτή που έβαλε «πλάτες» στη χρονική μεταφορά ορισμένων αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, με φόντο βέβαια τα διαχειριστικά ζόρια αναφορικά με την άμεση εφαρμογή τους. Σε κάθε περίπτωση, οι «εκκρεμότητες» της 4ης «αξιολόγησης» θα έρθουν να «κουμπώσουν» και να ενισχύσουν το εποπτικό πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής για την περίοδο μετά τον Αύγουστο του 2018.

Παράλληλα, υπό διαβούλευση παραμένει η διαμόρφωση των νέων αντικειμενικών τιμών στις τιμές των ακινήτων, που αποτελούν τη βάση του υπολογισμού για τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ που φορτώνονται στη λαϊκή κατοικία και τη μικρή περιουσία. Σε αυτό το πλαίσιο, οι νέες αντικειμενικές τιμές αναμένεται να ανακοινωθούν στις 14 Ιούνη και μάλιστα με εφαρμογή στα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, όπως αυτά θα «επανυπολογιστούν» στα φετινά εκκαθαριστικά.

«Ενα το κρατούμενο» είναι η διατήρηση του χαρατσιού και για τα επόμενα χρόνια, με στόχο την είσπραξη ποσών ύψους τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ετσι, ακόμα και σε περιπτώσεις μειώσεων στις αντικειμενικές τιμές, θα υπάρξουν «αναπροσαρμογές» στους συντελεστές φορολόγησης, προκειμένου να επιτευχθούν οι αντιλαϊκοί στόχοι. Παράλληλα, δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται και οι ανατιμήσεις σε ορισμένες λαϊκές γειτονιές. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα παζάρια για τον «επανυπολογισμό» του ΕΝΦΙΑ εστιάζουν στη σταδιακή (ανά έτος) «ευθυγράμμιση» των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες.

...και «αντίμετρα» κοροϊδίας

Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνεται ότι τα λεγόμενα «αντίμετρα» που έχει ψηφίσει και ποσοτικοποιήσει η κυβέρνηση, ως μηχανισμό για τη διαχείριση και την ενσωμάτωση της «ακραίας» φτώχειας που θα αφήνει πίσω της η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, έχουν όρο και προϋπόθεση την ύπαρξη του «αναγκαίου δημοσιονομικού χώρου» στη βάση της επίτευξης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Πλεονάσματα που ανάμεσα σε άλλα επιτυγχάνονται, τσακίζοντας και τις όποιες παροχές σε Υγεία - Πρόνοια είχαν κατακτήσει οι εργαζόμενοι, συγκεντρώνοντας και συρρικνώνοντας τις σχετικές παροχές σε μερικά επιδόματα «πτωχοκομείου», που κι αυτά θα εξανεμίζονται από τη συνολική αντιλαϊκή επίθεση.

Σε αυτό το πλαίσιο και ενώ οι «επεξεργασίες» αναφορικά με την παραγωγή «υπερπλεονασμάτων» στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, σύμφωνα με τις πληροφορίες ακόμα και από αυτά τα προβλεπόμενα θα αποδοθεί μόνο ένα τμήμα.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, επιχειρεί να διαφημίσει τη χορήγηση ποσού ύψους 600 εκατ. ευρώ για την επιδότηση του ενοικίου ή του στεγαστικού δανείου σε κατηγορίες λαϊκών νοικοκυριών, που βέβαια θα έχει εισοδηματικά κριτήρια και άλλες προϋποθέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, τα λεγόμενα «κοινωνικά μερίσματα», ανεξάρτητα από τις μορφές που παίρνουν κάθε φορά, θα έχουν ως βάση υπολογισμού την επίτευξη των «στόχων» της καπιταλιστικής οικονομίας, μέσω της επιβολής πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων.

Διελκυστίνδα ΕΕ - ΔΝΤ

Με δυο ξεχωριστές δηλώσεις «υποδέχτηκαν» η ΕΕ και το ΔΝΤ το κλείσιμο των αντιλαϊκών διαβουλεύσεων στην Αθήνα. Η πλευρά του ΔΝΤ για πρώτη φορά δεν συνυπογράφει τη δήλωση των «θεσμών» για την επίτευξη της συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση των ευρωπαϊκών «θεσμών» (Κομισιόν, ΕSM, ΕΚΤ) αναφέρει: «Οι ελληνικές αρχές σκοπεύουν να προχωρήσουν στην ταχύτερη δυνατή υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων, πριν από τη σύνοδο του Γιούρογκρουπ στις 21 Ιουνίου 2018. Για το σκοπό αυτό, η εντατική συνεργασία των θεσμών με τις ελληνικές αρχές θα συνεχιστεί και στις επόμενες βδομάδες».

Το ΔΝΤ αναφέρει ότι «η αποστολή πραγματοποίησε ικανοποιητική πρόοδο και θα συνεχίσει τις συζητήσεις με τις αρχές από τα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ τις προσεχείς ημέρες, εστιάζοντας σε ορισμένα εναπομείναντα ζητήματα στους τομείς των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι εγγυήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία είναι απαραίτητη για ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Προφανώς σε μερικά πράγματα έπρεπε να βάλουμε λίγο νερό στο κρασί μας, αλλά γενικά θεωρώ ότι η συζήτηση έγινε πολύ δημιουργικά και επί της ουσίας»...

Νέος νόμος για τις ΑΕ

Στη δραστική αναμόρφωση του νόμου 2190/1920 αναφορικά με την ίδρυση, τη λειτουργία και τους εποπτικούς ελέγχους στις ανώνυμες εταιρείες, προχωρά το υπουργείο Οικονομίας, μέσω νομοσχεδίου που δόθηκε χτες σε διαδικασία «δημόσιας διαβούλευσης».

Πρόκειται για μια ακόμη παρέμβαση στην κατεύθυνση απλοποίησης των διαδικασιών με στόχο την προσέλκυση νέων επενδυτών - μετόχων, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται οι νομοθετικές ρυθμίσεις όπως για τις συγχωνεύσεις - εξαγορές, αλλά και ο νέος νόμος για τις λεγόμενες «στρατηγικές επενδύσεις».