Τετάρτη 25 Απρίλη 2018
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΑ

Διάσκεψη «δωρητών» για τη μοιρασιά της «επόμενης μέρας»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Περίσσεψε για μία ακόμη φορά η υποκρισία αξιωματούχων της ΕΕ και ισχυρών ιμπεριαλιστικών χωρών στη διήμερη διάσκεψη που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες τάχα «για τη σωτηρία» των εκατομμυρίων Σύρων που ξεσπιτώθηκαν από την ιμπεριαλιστική επέμβαση, στην οποία είχε σημαντική συμβολή και η ΕΕ.

Η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, που συνδιοργάνωσε τη «Δεύτερη Διάσκεψη Βρυξελλών για το μέλλον της Συρίας» σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη, είχε το θράσος να ισχυριστεί σε συνέντευξη Τύπου, χτες στις Βρυξέλλες, πως η ΕΕ «δεν ήταν ποτέ στρατιωτικός παίχτης» στη Συρία αλλά «ανθρωπιστικός και πολιτικός»! Λες και η πολύπλευρη στρατιωτική και διπλωματική στήριξη που δίνουν κάθε τόσο οι ισχυρές χώρες - μέλη της ΕΕ, από το 2011, δεν αιματοκυλά το συριακό λαό και δεν καταστρέφει τις περισσότερες υποδομές της χώρας για τα συμφέροντα των μονοπωλίων και την αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, σε βάρος των ανταγωνιστών τους εντός και εκτός του πλαισίου διαφόρων λυκοσυμμαχιών τύπου ΝΑΤΟ... Η Μογκερίνι άσκησε πιέσεις σε Ρωσία, Ιράν και Τουρκία που παίζουν το ρόλο «εγγυητριών δυνάμεων» της «εκεχειρίας» στη Συρία «να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες» ώστε να εξασφαλίσουν «αποκλιμάκωση των στρατιωτικών συγκρούσεων στη Συρία». Αναφέρθηκε επίσης στην «κοινή προσέγγιση» που έχουν ΕΕ και ΟΗΕ στη Συρία με δήθεν μέλημα την εξεύρεση «πολιτικής, βιώσιμης λύσης» που θα τερματίσει τον πόλεμο, αποσιωπώντας ότι έστησε τη διάσκεψη στις Βρυξέλλες για να παζαρέψει το φαγοπότι ενόψει της «επόμενης μέρας» στη Συρία, δίχως καν να καλέσει εκπρόσωπο της συριακής κυβέρνησης... Αντίθετα, η Φ. Μογκερίνι και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΟΗΕ είχαν «ανοιχτές αγκάλες» για κάθε διεθνή και περιφερειακή Μη Κυβερνητική Οργάνωση «αρωγής» που αξιοποιεί και εμπορεύεται τη δυστυχία και τον πόνο που προκαλούν στους λαούς οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών...

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα, από την πλευρά του, δεν έκρυψε ότι συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, επί τρίωρο με εκπροσώπους διαφόρων «συριακών οργανώσεων» της αντιπολίτευσης προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να «γίνει ένα νέο Χαλέπι ή μία νέα Γκούτα» η συριακή βόρεια επαρχία Ιντλίμπ, που βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία και στην οποία συρρέουν κατά κύματα οι περισσότεροι τζιχαντιστές και αντικαθεστωτικοί. Προειδοποίησε έτσι για τον κίνδυνο «νέας ανθρωπιστικής κρίσης» καθώς στο Ιντλίμπ, όπως είπε, κατοικούν πάνω από 2.500.000 άνθρωποι. Εξυπακούεται πως δεν είπε λέξη για τους χιλιάδες τζιχαντιστές μισθοφόρους της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους» που έχουν μεταφερθεί εκεί υπό την επίβλεψη ΗΠΑ, Τουρκίας, Ρωσίας κ.ά.

Ανώτερο διευθυντικό στέλεχος του οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ (FAO) κάλεσε τις χώρες - μέλη του ΟΗΕ και «διεθνείς δωρητές» που νοιάζονται για τη Συρία να εστιάσουν στην αύξηση της αγροτικής παραγωγής στη Συρία «και στη βελτίωση της ζωής των πολιτών» μετά τον πόλεμο.

Οι διοργανωτές της διάσκεψης στις Βρυξέλλες επιδιώκουν να συγκεντρώσουν περίπου 9 δισ. δολάρια (7,3 δισ. ευρώ), που θα χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια ως επιπρόσθετο μοχλό διαπραγμάτευσης για να συμμετάσχουν στο «πάρτι» ανοικοδόμησης της Συρίας.

Λαβρόφ: «Δε βλέπω» να φεύγουν οι ΗΠΑ από τη Συρία

Νωρίτερα, χτες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αποχωρήσουν από τη Συρία, τονίζοντας ότι «πολλές χώρες προωθούν ανοιχτά την πολιτική του διχασμού της Συρίας». Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο, ο Ρώσος υπουργός πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ εδραιώνουν την παρουσία τους στην ανατολική όχθη του Ευφράτη στη Συρία «και δεν πρόκειται να αποσυρθούν από εκεί», καθώς μεταξύ άλλων «ενθαρρύνονται από τον Γάλλο Πρόεδρο, που πρόσφατα δήλωσε ότι (...) ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός πρέπει να παραμείνει μέχρις ότου αποκατασταθεί η τάξη στη Συρία, η τάξη που συμφέρει τις δυτικές χώρες». «Ελπίζω έπειτα από τις συζητήσεις μας με τους Γάλλους συναδέλφους μας να ξεκαθαρίσουμε πως θα συνεργαστούμε για την επίλυση της συριακής κρίσης», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός.