Τρίτη 24 Απρίλη 2018
ΔΙΕΘΝΗ

ΧΙΛΗ - ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ

Μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή στο Σαντιάγο, πρωτεύουσα της Χιλής, για να απαιτήσουν να δοθεί τέλος στο ασφαλιστικό σύστημα και τον τρόπο υπολογισμού και χορήγησης των συντάξεων, που είχε δημιουργηθεί επί των ημερών της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973 - 1990).

Το ασφαλιστικό σύστημα δημιουργήθηκε το 1981 με την επίβλεψη του ΔΝΤ και διαφημιζόταν ως πρωτοπόρο παγκοσμίως καθώς προωθούσε την ατομική κεφαλαιοποίηση και υποσχόταν να εξασφαλίζει στους δικαιούχους συντάξεις που θα ανέρχονταν στο 70% του μισθού τους. Στην πραγματικότητα, η αναλογία ήταν πολύ πιο χαμηλή.

Το «χιλιανό μοντέλο» ασφάλισης αποτέλεσε τη βάση αρκετών εκθέσεων των αστικών επιτελείων και στη χώρα μας, στην προσπάθειά τους να περάσουν τις αντεργατικές αλλαγές που είχε ανάγκη το κεφάλαιο τα προηγούμενα χρόνια.

Οι διαδηλωτές αξιώνουν από την αντιδραστική κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Πινιέρα να καταργήσει αυτό το σύστημα και να το αντικαταστήσει με δικαιότερο, στο οποίο οι ασφαλιστικές εισφορές στα συνταξιοδοτικά ταμεία δεν θα γίνονται μόνο από τους εργαζόμενους, αλλά και τους εργοδότες και το κράτος.

Αναστολή αντιλαϊκών ασφαλιστικών μέτρων στη Νικαράγουα

Οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού συστήματος, που πυροδότησαν πολυήμερες διαδηλώσεις, ακυρώνονται. Σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος της χώρας, Ντανιέλ Ορτέγκα, ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Νικαράγουας τάχθηκε σε ψηφοφορία υπέρ της ανάκλησης των μέτρων που είχαν εγκριθεί την περασμένη βδομάδα και προέβλεπαν, μεταξύ άλλων, την αύξηση του ηλικιακού ορίου για τη συνταξιοδότηση, την αύξηση των εισφορών εργοδοτών και ασφαλισμένων και μειώσεις συντάξεων.

Οι διαδηλώσεις, που διοργανώνονται από την αντιπολίτευση και φοιτητές, από την περασμένη βδομάδα έχουν οδηγήσει σε βίαιες συγκρούσεις, με απολογισμό τουλάχιστον 11 ανθρώπους νεκρούς, κατά την αντιπολίτευση έως και 40, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες. Σημειώθηκαν επίσης βανδαλισμοί δημόσιων κτιρίων και πλιάτσικο καταστημάτων από εγκληματικά στοιχεία που σύμφωνα με την κυβέρνηση θέλουν να προκαλέσουν συνθήκες χάους για να επωφεληθούν. Η κοινωνική κατάσταση που οξύνεται για τα λαϊκά στρώματα είναι το αποτέλεσμα της κρίσης του ίδιου του καπιταλισμού και της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης.