Σάββατο 21 Απρίλη 2018 - Κυριακή 22 Απρίλη 2018
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Καταδίκασε ευρωβουλευτή του ΚΚΕ που έκανε πολιτική κριτική στη Χρυσή Αυγή

Σε χρηματική αποζημίωση ενός νυν και δύο πρώην βουλευτών της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, για δήθεν «εξύβριση και ηθική βλάβη» καταδίκασε το μονομελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλο.

Την αγωγή σε βάρος του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ είχαν καταθέσει οι Α. Ματθαιόπουλος, Α. Γρέγος και Π. Ζησιμόπουλος, επειδή στις 24/10/2012 ο Σ. Ζαριανόπουλος, ως επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Θεσσαλονίκης, ενόψει της παρέλασης της 28ης Οκτώβρη και της απαίτησης των χρυσαυγιτών να συμμετέχουν στον εορτασμό, δήλωσε ότι «οι νοσταλγοί του Χίτλερ, οι πολιτικοί απόγονοι των ντόπιων συνεργατών του βρωμίζουν τον τόπο και δεν έχουν θέση σε παρελάσεις και εκδηλώσεις, που τιμούν την αντίσταση του λαού μας κατά των φασιστών - ναζιστών».

Αρχικά τα στελέχη της Χρυσής Αυγής ζητούσαν αποζημίωση 150.000 ευρώ ο καθένας. Στην πρώτη συζήτηση της αγωγής, που έγινε στις 18/10/2013, μείωσαν τις απαιτήσεις τους στις 25.000 ευρώ ο καθένας. Λίγους μήνες μετά, το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, λόγω αναρμοδιότητας, παρέπεμψε την υπόθεση σε άλλο δικαστήριο. Ετσι, η αγωγή εκδικάστηκε και πάλι στις 15/5/2015 και ένα χρόνο μετά το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την υπ' αριθμόν 3032/2016 απόφασή του, έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή που κατέθεσαν και τους αναγνώρισε αποζημίωση 1.500 ευρώ στον καθένα.

Το Εφετείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε τον Σ. Ζαριανόπουλο σε αποζημίωση 1.000 ευρώ στον καθένα, υιοθετώντας το απαράδεκτο σκεπτικό ότι οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησε δεν ήταν πολιτική τοποθέτηση που αφορά συνολικά την εγκληματική δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής αλλά τους συγκεκριμένους βουλευτές προσωπικά.