Παρασκευή 20 Απρίλη 2018
ΔΙΕΘΝΗ

ΙΡΑΝ

Προβληματίζει η επικείμενη απόφαση Τραμπ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Το Ιράν είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε σενάριο», δήλωσε χτες στη Ρώμη ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί, επιβεβαιώνοντας τις εντατικές διπλωματικές διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις που γίνονται τους τελευταίους μήνες με χώρες της ΕΕ αλλά και τις ΗΠΑ, με φόντο την απειλή του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στις 12 Μάη.

Ο Αρακτσί χαρακτήρισε «καλή» τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του, Βιντσέντζο Αμέντολα, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με ομολόγους του και τις επόμενες μέρες, μεταβαίνοντας σε Βρυξέλλες, Οσλο και Ν. Υόρκη, όπου θα βρίσκεται ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Επιστολή 500 Ευρωπαίων βουλευτών

Στο μεταξύ, 500 Γερμανοί, Γάλλοι και Βρετανοί βουλευτές απέστειλαν επιστολή στο αμερικανικό Κογκρέσο, ζητώντας να καταψηφίσει την πιθανή ακύρωση της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, που υπεγράφη το 2015 από τις πέντε χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία. Οι βουλευτές τονίζουν στην επιστολή πως «η εγκατάλειψη της Συμφωνίας θα μειώσει την αξιοπιστία όλων των υποσχέσεων και απειλών των χωρών μας» και επίσης «θα τερμάτιζε τον έλεγχο στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, κάτι που θα μπορούσε να είναι νέα πηγή καταστροφικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή».

Το ίδιο 24ωρο, η ιρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα οι δημόσιες και ιδιωτικές χρηματοπιστωτικές συναλλαγές δεν θα γίνονται με δολάρια των ΗΠΑ αλλά με ευρώ, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι ζημιές στην ιρανική οικονομία που προκαλούν αφενός οι συνεχιζόμενες αμερικανικές και άλλες κυρώσεις και αφετέρου οι συνεχείς υποτιμήσεις του ιρανικού νομίσματος, ριάλ, από το αμερικανικό νόμισμα. Η αξία του ριάλ έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 50% από το περασμένο καλοκαίρι και σήμερα, με απόφαση της κυβέρνησης, είναι 42.000 ριάλ προς 1 δολάριο.

Σεισμός και συγκρούσεις στα σύνορα με το Πακιστάν

Στο μεταξύ, χτες σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 5,9 Ρίχτερ στη νότια επαρχία Μπουσέρ του Ιράν, όπου βρίσκεται ο μοναδικός πυρηνικός σταθμός στη χώρα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αν και δεν έγιναν άμεσα γνωστές πληροφορίες για θύματα ή ζημιές, αρχικά υπήρξε ανησυχία εξαιτίας της ύπαρξης του πυρηνικού σταθμού στη σεισμογενή περιοχή.

Νωρίτερα ανακοινώθηκε επίθεση αγνώστων σε φυλάκιο Ιρανών μεθοριακών φρουρών κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πέντε ατόμων, μεταξύ τους και δύο συνοριοφυλάκων. Οι συγκρούσεις που ακολούθησαν έγιναν στην περιοχή Μιρτζαβέχ.