Πέμπτη 19 Απρίλη 2018
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΑ

Διπλωματική κινητικότητα με φόντο την κλιμάκωση της επέμβασης

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Με φόντο τις πρόσφατες επιθέσεις ΗΠΑ - Γαλλίας - Βρετανίας στη Συρία, οι οποίες φανερώνουν σχέδια κλιμάκωσης της πολυετούς ιμπεριαλιστικής επέμβασης, που πραγματοποιούν στη χώρα προκειμένου να προωθήσουν μονοπωλιακά και γεωπολιτικά συμφέροντα, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, ξεκίνησε ακόμη έναν μαραθώνιο επαφών σε μία προσπάθεια να δρομολογήσει νέες διαπραγματεύσεις με στόχο την «επόμενη μέρα» του πολέμου στη χώρα.

Οπως ανακοινώθηκε χτες το απόγευμα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Ντε Μιστούρα από τη Δευτέρα πραγματοποιεί διαδοχικές επαφές, αρχικά με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου και τους υπουργούς Εξωτερικών Ιορδανίας, Αιγύπτου, Ιράκ καθώς και με την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, με στόχο την επανέναρξη διαπραγματεύσεων στη Γενεύη της Ελβετίας που θα διαμορφώσουν το «κατάλληλο» πλαίσιο για την εξεύρεση «πολιτικής λύσης», η οποία θα τερματίσει τον πόλεμο στη Συρία. Ο Ντε Μιστούρα έχει επιπλέον προγραμματίσει άμεσα συναντήσεις με διπλωματικούς αξιωματούχους στις τρεις χώρες που έχουν αναλάβει ρόλο «εγγυητή» της «εκεχειρίας» στη Συρία, δηλαδή την Τουρκία, τη Ρωσία και το Ιράν. Στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στις ΗΠΑ.

Σύγχυση με την ομάδα επιθεωρητών για τα χημικά όπλα

Με φόντο την κινητικότητα στη σκακιέρα της διπλωματίας, εντείνονται οι κινήσεις, οι πιέσεις και οι εκβιασμοί με επίκεντρο την ομάδα επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ), η οποία βρίσκεται από το περασμένο Σάββατο στη Δαμασκό με στόχο να μεταβεί στην παρακείμενη πόλη Ντούμα ώστε να εξακριβώσει εάν όντως έγιναν στις 7 Απρίλη «επιθέσεις με χημικά όπλα» με «θύματα αμάχους», όπως ισχυρίστηκαν μέλη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Λευκά Κράνη», η οποία σχετίζεται με ξένες μυστικές υπηρεσίες και οργανώσεις τζιχαντιστών.

Χτες, αναφέρθηκαν υπό πολύ συγκεχυμένες συνθήκες διάφορα εμπόδια στη διεκπεραίωση της αποστολής των επιθεωρητών. Αρχικά, οι συριακές αρχές είχαν πει πως οι επιθεωρητές του ΟΑΧΟ έφθασαν στην Ντούμα γύρω στις 3 μ.μ. την Τρίτη και ότι περίμεναν εντολή για να ξεκινήσουν τις έρευνες. Ωστόσο, αργά το βράδυ της ίδιας μέρας η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χ. Νάουερτ, αμφισβήτησε ότι η ομάδα επιθεωρητών έφθασε στην Ντούμα. Τελικά, χτες, το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδωσε πως ένας Σύρος αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά «από επίθεση προς την ομάδα του ΟΗΕ που βρισκόταν σε αποστολή ασφαλείας σε χώρο όπου θεωρείται πως έγινε επίθεση με χημικά όπλα». Η ομάδα φέρεται πως δέχθηκε «πυρά» (άγνωστο πού ακριβώς, από ποιους και πότε ακριβώς) στη διάρκεια επίσκεψης στην Ντούμα. Το συγκεκριμένο πρακτορείο επικαλέστηκε δηλώσεις του Ρώσου αρχιστράτηγου Γιούρι Γεβτουσένκο, κατά τις οποίες «τη στιγμή του περιστατικού δεν υπήρχε κανένας Ρώσος στρατιωτικός».

Αργότερα χτες βράδυ ο επικεφαλής του ΟΑΧΟ, Αχμέντ Ουζούμσου, δήλωσε άγνοια σχετικά με το «πότε η ομάδα θα επιστρέψει στην Ντούμα».

Αυξάνονται οι τριβές μεταξύ Ισραήλ - Ιράν

Χτες και ενώ το Ισραήλ γιόρταζε την 70ή επέτειο ίδρυσής του, σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, ο πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, απηύθυνε εμμέσως πλην σαφώς «προειδοποίηση» στο Ιράν να μην αποτολμήσει επίθεση εναντίον του λέγοντας πως η χώρα του είναι «έτοιμη να αμυνθεί απέναντι σε οποιονδήποτε επιχειρήσει να την πλήξει».

Νωρίτερα, ισραηλινά ΜΜΕ, επικαλούμενα πηγές του στρατού, πρόβαλαν χάρτη πέντε ιρανικών στρατιωτικών βάσεων στη Συρία, όπου φέρεται να βρίσκονται ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή φορτηγά αεροσκάφη. Ταυτόχρονα τροφοδότησαν τις «ανησυχίες» αξιωματούχων για «πιθανή ιρανική επίθεση» στο Ισραήλ το επόμενο διάστημα...

Απέναντι σε όλα αυτά, ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, απάντησε ξεκαθαρίζοντας πως το Ιράν δεν έχει «καμία πρόθεση να επιτεθεί» στους γείτονές του, όμως θα συνεχίσει να παράγει «όλα τα όπλα» που χρειάζεται για την άμυνά του. «Επιθυμούμε να είμαστε καλοί γείτονες και εσείς να είστε καλοί γείτονες προς εμάς», επισήμανε ο Ροχανί απευθυνόμενος στις χώρες της Μέσης Ανατολής, από την Τεχεράνη, με αφορμή τη Μέρα των Ενόπλων Δυνάμεων. «Είμαστε μια μεγάλη χώρα, με τεράστιους πόρους, είμαστε ένα μεγάλο, πολιτισμένο έθνος και στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών ή εκατοντάδων ετών το Ιράν δεν επιτέθηκε σε κανέναν γείτονά του στην περιοχή (...) Λέμε στον κόσμο ότι θα παράγουμε όλα τα όπλα που χρειαζόμαστε», πρόσθεσε.