Παρασκευή 30 Μάρτη 2018
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΕΒ

Αντιλαϊκά σχέδια, «με την αγωνία» των ανταγωνισμών

Με άξονα τη στρατηγική για την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και την προσέλκυση μιας κρίσιμης μάζας κερδοφόρων επενδύσεων, εξελίσσονται οι διεργασίες αναφορικά με τα επιπλέον 88 προαπαιτούμενα της 4ης «αξιολόγησης», σε συνδυασμό βέβαια και με το στήσιμο του αντιλαϊκού σκηνικού για την «επόμενη μέρα».

Σε αυτό το φόντο, η Τράπεζα της Ελλάδας, στο έδαφος της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και «με την αγωνία της υψηλότερης αβεβαιότητας» και των γεωπολιτικών εντάσεων στη διεθνή σκακιέρα, με ό,τι αυτά συνεπάγονται και για την εγχώρια οικονομία, θέτει το πλαίσιο στην προοπτική της «βιώσιμης» ανάκαμψης και εξόδου του ελληνικού κράτους στις χρηματαγορές. Ο ΣΕΒ, από την πλευρά του, με το βλέμμα στο λεγόμενο «εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο» που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την «επόμενη μέρα», προβάλλει τις προτάσεις των Ευρωπαίων βιομηχάνων και εργοδοτών της «Business Europe», αξιώνοντας και νέα δέσμη διαρθρωτικών παρεμβάσεων με άξονα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Η Τράπεζα της Ελλάδας

Ρυθμούς ανάκαμψης πάνω από το 2% για το 2018 και το 2019 «βλέπει» η Τράπεζα της Ελλάδας και, όπως τόνισε ο διοικητής της Γ. Στουρνάρας, οι προβλέψεις αυτές «βασίζονται στην υπόθεση ότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων θα εφαρμοστεί ομαλά και σύμφωνα με το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα».

Ο Γ. Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε χτες στην Αθήνα, υποστήριξε ακόμη ότι η «στήριξη» της ελληνικής οικονομίας (ουσιαστικά η επόμενη μορφή του εποπτικού πλαισίου της αντιλαϊκής πολιτικής) θα πρέπει να αντανακλά την ανάγκη εξασφάλισης ομαλής χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, ιδιαίτερα μάλιστα σε περίπτωση που οι συνθήκες στις διεθνείς χρηματαγορές επιδεινωθούν.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, υπάρχουν και κίνδυνοι από το διεθνές περιβάλλον, μεταξύ άλλων από το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, «διαταραχών» στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, εντάσεων στις αγορές συναλλάγματος, από την αύξηση του «προστατευτισμού» στο παγκόσμιο εμπόριο, καθώς και από το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της προσφυγικής κρίσης.

Επιπλέον, όπως έχει επισημάνει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Γ. Στουρνάρας εστίασε στον παράγοντα των γεωπολιτικών εντάσεων, αναφέροντας τη Μέση Ανατολή, την Κορεατική Χερσόνησο, το Ιράν, καθώς και την έκβαση των διαπραγματεύσεων για το Βrexit.

Μέτρα θωράκισης για τις αναπόφευκτες κρίσεις

«Η Ευρώπη χάνει έδαφος σε σχέση με τις λοιπές μεγάλες ανταγωνιστικές δυνάμεις στην παγκόσμια οικονομία. Τα τελευταία 10 χρόνια, το κατά κεφαλή ΑΕΠ στις ΗΠΑ αυξήθηκε ταχύτερα απ' ό,τι στην Ευρώπη, ενώ η υπεροχή της Ευρώπης ως προορισμού Αμεσων Ξένων Επενδύσεων εξασθένησε σε σχέση με τις ΗΠΑ».

Το παραπάνω επισημαίνει ο ΣΕΒ στο «εβδομαδιαίο δελτίο», ενώ προβάλλοντας τις θέσεις της «Business Europe», του πανευρωπαϊκού οργανισμού των εθνικών συνδέσμων επιχειρήσεων, μέλος του οποίου είναι και ο ΣΕΒ, τονίζουν: «Η Ευρώπη υστερεί στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, λόγω της εθνικής περιχαράκωσης και της ατελούς ενιαίας αγοράς».

Μεταξύ άλλων, οι «μεταρρυθμιστικές προτάσεις» της «Business Europe» περιλαμβάνουν:

Στην αγορά εργασίας. Μείωση του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται από την εργοδοσία), αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού που εργάζεται, «μισθολογικές αναπροσαρμογές στα όρια της παραγωγικότητας».

Επιχειρηματικό περιβάλλον: Ενιαία αγορά σε ψηφιακή οικονομία, τηλεπικοινωνίες, Ενέργεια, υπηρεσίες, μεταφορές, διασύνδεση ενεργειακών υποδομών, χαμηλότερες τιμές Ενέργειας για τη βιομηχανία, αύξηση του μεγέθους και δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων μέσω ευέλικτου ρυθμιστικού περιβάλλοντος.

Πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης, χαμηλότερα επιτόκια, ενιαίο σύστημα προστασίας καταθέσεων, προβλέψεις για κράτη - μέλη με υψηλά επίπεδα δανείων σε καθυστέρηση.

Δημόσια οικονομικά: Μείωση μη παραγωγικών κρατικών δαπανών, αύξηση δαπανών φιλικών προς την ανάπτυξη, μείωση φόρων που στρεβλώνουν την παραγωγική διαδικασία κ.ά.

Ο ΣΕΒ, βέβαια, δεν παραλείπει να σημειώσει πως «η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να συμμετέχει στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να αντλεί τα οφέλη της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, όσο ατελής και αν είναι».

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, επαναλάμβανε χτες από την Ουάσιγκτον ότι η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και οι παρεμβάσεις «ελάφρυνσης» του χρέους είναι απαραίτητα συστατικά για τη «βιώσιμη ανάπτυξη», ενώ αναφορικά δε με την πρόταση του ΔΝΤ για τη δημιουργία ενός «ταμείου για δύσκολους καιρούς στην Ευρώπη», ανέφερε ότι «συνεισφέρει απλώς στο διάλογο που είναι σε εξέλιξη για το πώς μπορεί να θωρακιστεί καλύτερα η Ευρώπη απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις».

Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων

Στα 95,7 δισ. ευρώ εμφανίζονται, στο τέλος Δεκέμβρη του 2017, τα «κόκκινα» δάνεια («μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα») στις εγχώριες τράπεζες και διαμορφώνονται στο 43,1% επί της συνολικής μάζας του τραπεζικού δανεισμού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τους «επιχειρησιακούς στόχους» των τραπεζών:

-- Καταγράφεται υποχώρηση 4,8% στη διάρκεια του Δ' τριμήνου του 2017. Σύμφωνα με την έκθεση, ο κυριότερος παράγοντας απομείωσής του είναι οι διαγραφές προβληματικών δανείων, ιδιαίτερα στα επιχειρηματικά και τα καταναλωτικά.

-- Σε καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε νομική προστασία βρίσκεται το 13,9% των κάθε είδους προβληματικών δανείων. Πρόκειται δηλαδή για δάνεια ύψους πάνω από 13 δισ. Την ίδια ώρα και ενώ η όποια παρεχόμενη νομική προστασία - αποκλειστικά και μόνο μετά από προσφυγή και δικαστική απόφαση - έχει ξεπέσει στο χαμηλότερο επίπεδο, η κυβέρνηση έρχεται να δρομολογήσει και νέες παρεμβάσεις, αναφορικά με το λεγόμενο «νόμο Κατσέλη». Ως επόμενο βήμα προβάλλει η «αποσυμφόρηση» των δικαστηρίων από τις εκκρεμείς υποθέσεις, καθώς μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης οι τράπεζες δεν μπορούν να προχωρήσουν τη διαδικασία του συγκεκριμένου πλειστηριασμού.

Διαγκωνισμοί για «Εθνική Ασφαλιστική» και ΔΕΣΦΑ

Οριστικό τέλος δόθηκε χτες στην υπόθεση εξαγοράς της «Εθνικής Ασφαλιστικής» από το επιχειρηματικό σχήμα «Exin/Calamos», το οποίο σε προηγούμενη φάση είχε ανακηρυχτεί «πλειοδότης» με αντίτιμο στα 718 εκατ. ευρώ για το 75%.

Την εξαγορά της «Εθνικής Ασφαλιστικής» εμφανίζεται να διεκδικεί εκ νέου ο κινεζικός όμιλος «Fosun», σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει η διοίκηση του ομίλου σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Στο μεταξύ, την έναρξη δεύτερου γύρου και την υποβολή βελτιωτικών προσφορών για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ ζήτησε το ΤΑΙΠΕΔ από τα δύο κοινοπρακτικά σχήματα που συμμετέχουν στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της εγχώριας Εταιρείας Διαχείρισης του Συστήματος Φυσικού Αερίου.

Στη διαδικασία συμμετέχουν η κοινοπραξία των εταιρειών «Snam SpA» (Ιταλία), «Enagas Internacional S.L.U.» (Ισπανία) και «Fluxys S.A.» (Βέλγιο) και η κοινοπραξία των εταιρειών «Regasificadora del Noroeste S.A.» (Ισπανία) και η θυγατρική της «Reganosa Asset Investments S.L.U.», «Transgaz S.A.» (Ρουμανία) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD).

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης, σε δήλωσή του λίγο μετά την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, έκανε λόγο για τίμημα που «υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ, που είχαν προκύψει κατά τον προηγούμενο διαγωνισμό» και πρόσθεσε ότι ο δεύτερος γύρος για την κατάθεση βελτιωμένων προσφορών «θα ολοκληρωθεί εντός λίγων εβδομάδων».