Τρίτη 20 Μάρτη 2018
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΚΘΕΣΗ ΙΟΒΕ ΓΙΑ ΤΟ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ»

Μπαράζ αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων

Η προσέλκυση μιας ικανής μάζας νέων κερδοφόρων επενδύσεων, η ενίσχυση «ανταγωνιστικών» επιχειρήσεων και κλάδων με εξαγωγικό προσανατολισμό, σε συνδυασμό με τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στην πρώτη γραμμή των παρεμβάσεων που προτείνονται από το ΙΟΒΕ (Ιδρυμα Ερευνών του ΣΕΒ) αναφορικά με το υπό διαμόρφωση «νέο αναπτυξιακό πρότυπο» που αναμένεται να παρουσιάσει η κυβέρνηση στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 27 Απρίλη.

«Το αναπτυξιακό πρότυπο της περιόδου 1995 - 2007, που βασιζόταν πρωτίστως σε επέκταση της εγχώριας κατανάλωσης, από ταχύτερη άνοδο των εισοδημάτων σε σχέση με την παραγωγικότητα, δεν ήταν μακροπρόθεσμα βιώσιμο. Συνεπώς, δεν θεωρείται επιθυμητή η επιστροφή σε αυτό», επισημαίνεται σε μελέτη του ΙΟΒΕ για τη «χρηματοδότηση μέσω χρηματιστηριακής αγοράς και το νέο αναπτυξιακό πρότυπο», που παρουσιάστηκε χτες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, για την «επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης χρειάζεται αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου» με βάση τους παρακάτω άξονες:

-- Περιορισμός της σημασίας της καταναλωτικής δαπάνης για τη μεγέθυνση της οικονομίας.

-- Επιτάχυνση του ρόλου των επιχειρηματικών επενδύσεων, οι οποίες «βελτιώνουν την παραγωγική δυναμικότητα».

-- Ανοδος της συμβολής του εξωτερικού τομέα, «κυρίως από την αύξηση των εξαγωγών».

Τα παραπάνω βέβαια εντάσσονται στη στρατηγική για την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων και αναμένονται να ενσωματωθούν και στο σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την «επόμενη μέρα», σε συνδυασμό με τη μονιμοποίηση και επέκταση των αντιλαϊκών μέτρων της μνημονιακής περιόδου.

Οπως τονίζει το ΙΟΒΕ, «για την επιδίωξη αυτών των στόχων απαιτείται πρωτίστως η διευκόλυνση των επενδύσεων και της εξαγωγικής δραστηριότητας τομέων οι οποίοι καινοτομούν και παράγουν διεθνώς ανταγωνιστικά εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες με υψηλή προστιθέμενη αξία και πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην ελληνική οικονομία».

Σε αυτό το πλαίσιο, στους κλάδους με τις «καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης και υψηλή πιθανότητα πραγματοποίησης επενδύσεων στα προσεχή έτη» συγκαταλέγονται «εξωστρεφείς κλάδοι της μεταποίησης», το «οικοσύστημα δραστηριοτήτων στις μεταφορές και την αποθήκευση» και η Ενέργεια. Επιπλέον, όπως λένε, «οι παραχωρήσεις και οι αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να επιδράσουν θετικά καταλυτικά στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων σε αυτές και άλλες δραστηριότητες».

«Επενδύσεις» με την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων

Την ίδια ώρα, στα κεντρικά ζητούμενα της «επόμενης μέρας» βρίσκονται οι τρόποι για τη διοχέτευση φτηνής χρηματοδότησης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους. Σε αυτό το επίπεδο, «με δεδομένη την πιστωτική στενότητα στο τραπεζικό σύστημα (...) και λαμβάνοντας υπόψη τις υψηλές χρηματοδοτικές ανάγκες για τη σταθερή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», η μελέτη του ΙΟΒΕ εξετάζει τους «εναλλακτικούς τρόπους άντλησης ρευστότητας» μέσω των κεφαλαιαγορών.

Μεταξύ άλλων, στους τρόπους φτηνής χρηματοδότησης των επιχειρηματικών σχεδίων και η «αξιοποίηση» της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

Περνώντας στο διά ταύτα, η έκθεση του ΙΟΒΕ τονίζει ότι «τα ιδιωτικά, επαγγελματικά και προσωπικά συνταξιοδοτικά προγράμματα εγχωρίως είναι πολύ λίγα» και, όπως λένε, η «Ελλάδα συγκαταλέγεται στους ουραγούς μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ». Μάλιστα, όπως συμπεραίνουν, «οι επιλογές τοποθετήσεων των ασφαλιστικών ταμείων στην Ελλάδα διαφέρουν από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ, έχοντας περισσότερο αποταμιευτικό και λιγότερο επενδυτικό χαρακτήρα», όπως για παράδειγμα είναι οι «επενδύσεις» σε μετοχές επιχειρήσεων.

Με κοινή «πυξίδα» τις αντεργατικές ανατροπές

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση της έκθεσης του ΙΟΒΕ, σημειώνοντας ότι το «αναπτυξιακό» σχέδιο της κυβέρνησης έχει καθυστερήσει να παρουσιαστεί, έθεσε και το ρόλο που έχει να διαδραματίσει η «αναπτυξιακή τράπεζα», ως ένα ακόμη εργαλείο χρηματοδότησης για τις ανάγκες των ομίλων. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε μια «ισόρροπη, βιώσιμη κοινωνική ανάπτυξη», τονίζοντας ότι θα δοθεί έμφαση στους τομείς που η Ελλάδα έχει «συγκριτικά πλεονεκτήματα», προσπερνώντας βέβαια ότι βάση αποτελούν οι αντεργατικές ανατροπές που η κυβέρνηση παγιώνει και επεκτείνει στη «μεταμνημονιακή περίοδο».

Στην ίδια εκδήλωση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, επισήμανε ότι οι ακαθάριστες επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν την τελευταία 10ετία από 22% του ΑΕΠ το 2017 σε 8% του ΑΕΠ το 2007. Οπως είπε, για την προσέλκυση επενδύσεων είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις, καθώς και «η εμπέδωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών» ότι η δημοσιονομική και μεταρρυθμιστική πολιτική δεν θα διολισθήσει εκ νέου «σε λάθος κατεύθυνση».