Παρασκευή 9 Μάρτη 2018
ΔΙΕΘΝΗ

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT

Πιέσεις Τουσκ στο Λονδίνο για «ρεαλιστική λύση»

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Νέο τελεσίγραφο με επίκεντρο το ζήτημα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας έθεσε χτες στο Λονδίνο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, από το Δουβλίνο, όπου συναντήθηκε με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ.

«Η ΕΕ σταματά τις συνομιλίες για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο ή άλλα θέματα που αφορούν το Βrexit, έως ότου (σ.σ. το Ηνωμένο Βασίλειο) προτείνει συγκεκριμένη και ρεαλιστική λύση για τα σύνορα Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τουσκ, επισημαίνοντας σε κάθε περίπτωση ότι για την ΕΕ «προτεραιότητα είναι η Ιρλανδία!». Εκφράζοντας «σεβασμό» στην πρόσφατη επιλογή της βρετανικής κυβέρνησης να απορρίψει την πρόταση της ΕΕ να δοθεί στη Β. Ιρλανδία (που αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου) ένα ιδιότυπο καθεστώς κανονισμών ώστε να διατηρήσει την πρόσβαση στην τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά της ΕΕ και μετά το Brexit, ο Τουσκ εκτίμησε ότι υπάρχει κίνδυνος για τη συνέχιση της «εύθραυστης ειρηνευτικής διαδικασίας» στη Β. Ιρλανδία. Η διαδικασία αυτή διατρέχει «κίνδυνο αποσταθεροποίησης» ο οποίος «πρέπει με κάθε κόστος να αποφευχθεί», είπε ο Τουσκ, θυμίζοντας ότι τον επόμενο μήνα κλείνουν 20 χρόνια από την υπογραφή της «ειρηνευτικής Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής» για το βορειοϊρλανδικό ζήτημα, «που επικυρώθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, βόρεια και νότια των συνόρων».

Νωρίτερα, ο Βρετανός υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, Λίαμ Φοξ, μιλώντας σε συνάντηση εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας των Βρετανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων στο Λονδίνο, υποστήριξε ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ «μπορεί να δουλέψει εφόσον οι επικείμενες εμπορικές συνομιλίες επικεντρωθούν σε οικονομικά αντί σε πολιτικά ζητήματα». «Η ιδέα να τιμωρηθεί η Βρετανία δεν είναι γλώσσα λέσχης αλλά συμμορίας», είπε χαρακτηριστικά, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο να δημιουργήσει το Brexit «μαύρη τρύπα» στην οικονομία της χώρας.