Πέμπτη 28 Γενάρη 2021
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!

ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Διαπραγματεύσεις, κόντρες και απειλές για την προμήθεια εμβολίων

Η «AstraZeneca» δεν δεσμεύεται από το συμβόλαιο με την ΕΕ για συγκεκριμένες παραδόσεις, λέει ο επικεφαλής του ομίλου

Με τα προγράμματα εμβολιασμού να εξελίσσονται με τους ρυθμούς που επιβάλλουν ο επιχειρηματικός και γεωπολιτικός ανταγωνισμός, η παραγωγή με σκοπό το κέρδος και η προστασία της «πνευματικής ιδιοκτησίας» των φαρμακευτικών ομίλων, συνεχίζονται η αντιπαράθεση και οι διαπραγματεύσεις για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων.

Στο μεταξύ, έως τώρα έχουν διαγνωστεί περίπου 101 εκατ. κρούσματα και έχουν καταγραφεί σχεδόν 2,170 εκατ. θάνατοι από τον νέο κορονοϊό σε όλο τον κόσμο, με πάνω από 680 χιλιάδες από αυτούς να είναι στην Ευρώπη και τη Βρετανία χτες να σπάει το φράγμα των 100 χιλιάδων απωλειών.

Χτες η Κομισιόν είχε προγραμματισμένες συνομιλίες με την βρετανοσουηδική «AstraZeneca», το εμβόλιο της οποίας ενδέχεται να εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) αύριο, Παρασκευή. Η ΕΕ έχει παραγγείλει 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου με δικαίωμα για ακόμη 100 εκατ.

Πριν από τη χτεσινή συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο επικεφαλής της «AstraZeneca», Πασκάλ Σοριό, απέρριψε την κατηγορία ότι η φαρμακευτική εταιρεία προμηθεύει σε άλλες χώρες δόσεις εμβολίων που προορίζονται για την ΕΕ.

Ωστόσο, επιβεβαίωσε πως τόσο η παραγωγή όσο και η πώληση εμβολίων γίνονται με βάση τους νόμους της αγοράς και της καπιταλιστικής οικονομίας, στη λογική «όποιος πληρώνει, παίρνει». Με αυτή την έννοια, ένοχοι για την κατάσταση που βιώνουν οι λαοί του κόσμου είναι τόσο οι κυβερνήσεις, όσο και ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής και οι φαρμακευτικοί όμιλοι.

Οι λαοί έρμαιο στην κερδοφορία των εμπόρων της Υγείας

Αποκαλυπτικές είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής αυτού του μονοπωλίου του φαρμάκου. Σύμφωνα με τον Σοριό, η καθυστερημένη σύναψη του συμβολαίου με την Κομισιόν είναι ο λόγος για τις περιορισμένες παραδόσεις. «Το συμβόλαιο με τη Βρετανία κλείστηκε τρεις μήνες πριν από τις Βρυξέλλες», είπε.

Εξάλλου, πρόσθεσε, η εταιρεία του δεν υποχρεούται από το συμβόλαιο να παραδώσει συγκεκριμένες ποσότητες εμβολίου, αποκαλύπτοντας μία από τις πολλές ρήτρες των συμβολαίων με φαρμακευτικές εταιρείες που η ΕΕ αποδέχεται (και κρατά μυστικές) για να προστατεύσει τον επιχειρηματικό ανταγωνισμό.

Η «AstraZeneca» συνήψε με την ΕΕ συμφωνία «καλύτερης δυνατής προσπάθειας», επειδή «οι Βρυξέλλες ήθελαν να προμηθεύονται λίγο - πολύ ταυτόχρονα με τους Βρετανούς, παρόλο που αυτοί είχαν υπογράψει τρεις μήνες νωρίτερα. Γι' αυτό υποσχεθήκαμε να προσπαθήσουμε, αλλά δεν δεσμευτήκαμε με συμβόλαιο», είπε ο Σοριό σε συνέντευξή του σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ. Ο ίδιος είπε πως η παραγωγή έχει μείνει πίσω κατά δυο μήνες σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.

Χαρακτηριστική της υποκρισίας της ΕΕ είναι και η δήλωση της επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδου, που είπε: «Τα 27 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ενωμένα στο ότι η "AstraZeneca" πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία μας. Οι φαρμακευτικές εταιρείες, όσοι παράγουν εμβόλια, έχουν ηθικές, κοινωνικές ευθύνες και ευθύνες συμβολαίων, τις οποίες πρέπει να τηρήσουν».

Και κατέληξε: «Η άποψη (σ.σ. της "ΑstraZeneca") ότι δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει παραδόσεις, επειδή υπογράψαμε μια συμφωνία "βέλτιστης προσπάθειας", δεν είναι ούτε σωστή ούτε αποδεκτή», ενώ σημείωσε ότι «οι εταιρείες δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις ότι η ΕΕ δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει».

Κατά τ' άλλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που εμφανίζεται «θυμωμένη», έχει εξαγγείλει πρόταση για να περιορίσει τις εξαγωγές εμβολίων που παράγονται στην ΕΕ, σε κράτη εκτός της ΕΕ. Ετσι προσπαθεί να αντιμετωπίσει «με το βλέμμα» προς τη Μεγάλη Βρετανία και κίνητρο τον γεωπολιτικό και οικονομικό ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, κάλεσε την ΕΕ να μην προχωρήσει στον έλεγχο των εξαγωγών και ζήτησε ...«συνεργασία».

Νέες συμπράξεις και σκευάσματα

Στο κυνήγι του κέρδους συμμετέχουν όλες οι φαρμακευτικές. Χαρακτηριστικά η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία «Sanofi» θα συμμετέχει στην κοινοπραξία «Pfizer»/«BioNTech», παράγοντας περισσότερες από 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για την Covid-19 που έχουν αναπτύξει οι ανταγωνιστές της, μέχρι τα τέλη του έτους.

Η γαλλική κυβέρνηση την προέτρεψε επανειλημμένα τις τελευταίες βδομάδες να θέσει στη διάθεση άλλων εταιρειών τις αλυσίδες παραγωγής της, για να αυξηθεί η ποσότητα των εμβολίων που χρησιμοποιούνται ήδη.

Τα εμβόλια αυτά προορίζονται για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του γαλλικού κολοσσού, Πολ Χάντσον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Figaro». Η «Sanofi» συνεργάζεται με τη βρετανική «GlaxoSmithKline» για την ανάπτυξη δύο εμβολίων, όμως το σχέδιό της καθυστερεί και δεν αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά πριν από τα τέλη του 2021.

Στο μεταξύ, η αμερικανική «Johnson & Johnson» αναμένεται να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της την επόμενη βδομάδα, διαβεβαίωσε ο οικονομικός διευθυντής της και αναμένεται ότι θα αιτηθεί ταυτόχρονα ταχεία αδειοδότηση, προκειμένου το εμβόλιο, που γίνεται σε μία δόση, να διατεθεί στην αγορά.

Επομένως, το εμβόλιο αυτό θα γίνει πιθανόν το τρίτο που θα πάρει το «πράσινο φως» στις ΗΠΑ. «Σε σχέση με τον εφοδιασμό, έχουμε μεγάλη αυτοπεποίθηση ότι θα ανταποκριθούμε σε όλες τις δεσμεύσεις μας», συμπλήρωσε.

Με αυτή την κατάσταση, που κάνει πολλούς ειδικούς να μιλάνε για το τρίτο κύμα της πανδημίας, οι αστικές κυβερνήσεις σε πολλές χώρες δεν παίρνουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και προχωράνε σε πιο αυστηρούς γενικούς περιορισμούς. Η Βρετανία ανακοίνωσε αυστηρή καραντίνα 10 ημερών σε όσους φτάνουν στη χώρα, που θα φιλοξενούνται σε ειδικά ξενοδοχεία και θα πληρώνουν και τα έξοδά τους.

Η βαθιά καπιταλιστική κρίση εν μέσω πανδημίας έχει επιδεινώσει τις συνθήκες ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, έχει οδηγήσει στην ακραία φτώχεια πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους, που υπολογίζεται ότι διαβιούν με κάτω από 2 δολάρια τη μέρα.