Τετάρτη 20 Γενάρη 2021
ΒΟΥΛΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ

Μέρος μιας πολιτικής που εμπλέκει τη χώρα σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

«Το ΚΚΕ θα ψηφίσει ''παρών'' συνυπολογίζοντας ότι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, είναι δικαίωμα κάθε κράτους και συνεπώς της Ελλάδας, αλλά η επέκταση γίνεται μέρος της αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και εμπλέκει τη χώρα μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Τα παραπάνω τόνισε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και εισηγητής εκ μέρους του Κόμματος χτες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στην ομιλία του μεταξύ άλλων σημείωσε πως «Οι λαϊκές δυνάμεις μπορούν να εξαγάγουν χρήσιμα συμπεράσματα αν εξετάσουν σφαιρικά τις εξελίξεις. Καλούμε το λαό να μη μείνει στο δένδρο της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης αλλά να δει το δάσος, την εξουσία του κεφαλαίου, τη σχέση της κυβέρνησης με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, να διακρίνει τον ταξικό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής και τη σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα που συνδράμουν την κυβέρνηση και σ' αυτή την επιλογή, καταφεύγοντας σε ανούσιους διαξιφισμούς».

Απαντώντας στη ρητορική των άλλων κομμάτων περί των συμμαχιών που τάχα αποτελούν «ασπίδα» για τον ελληνικό λαό, ο Γ. Μαρίνος επισήμανε: «Για ποιες συμμαχίες μιλάτε; Τη συμμαχία με το Ισραήλ, που σκοτώνει τον Παλαιστινιακό λαό και πρωτοστατεί στις απειλές κατά του ιρανικού και άλλων λαών της περιοχής; Τη συμμαχία με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, κράτη μπλεγμένα σε ανταγωνισμούς και πολέμους; Τι θα πείτε στο λαό για τη συμμετοχή ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, μέχρι το Μάλι της Αφρικής; Τι θα πείτε για την αποστολή μονάδας του αντιπυραυλικού συστήματος "Πάτριοτ" στη Σαουδική Αραβία;

Δίνετε δισεκατομμύρια για την αγορά των αεροσκαφών "Ραφάλ" και άλλων οπλικών συστημάτων στο όνομα της άμυνας της χώρας αλλά επί της ουσίας για τις ανάγκες της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της αστικής τάξης, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών της. Θέλουμε να πούμε σε όλους αυτούς που διαφημίζουν τις κυβερνητικές συμμαχίες και μιλούν αβασάνιστα ή από σκοπιμότητα για απομόνωση της Τουρκίας κάθε πρωί στα κανάλια, να παρακολουθούν καλύτερα τις εξελίξεις. Με πρωτοβουλία του αμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα αναπτύσσονται αυτό το διάστημα έντονες διεργασίες.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου, πριν από λίγες μέρες, στη θέση του αγγελιοφόρου, μετέφερε στον Ερντογάν μηνύματα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και τη Γαλλία για βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία.

Ταυτόχρονα, γίνεται προσπάθεια δραστηριοποίησης της ΝΑΤΟικής Πρωτοβουλίας της Κωνσταντινούπολης του 2004, στην οποία συμμετέχουν η Τουρκία και χώρες του Περσικού Κόλπου, ώστε να δυναμώσει ο άξονας ενάντια στη Ρωσία, στην Κίνα και το Ιράν.

Ιμπεριαλιστικοί άξονες και αντιάξονες μεταβάλλονται και τη σύγκρουση την πληρώνουν οι λαοί».

Εκτός τόπου και χρόνου η προσπάθεια εξωραϊσμού για τις διερευνητικές

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Γ. Μαρίνος αναφέρθηκε στην εκκίνηση των διερευνητικών υπογραμμίζοντας: «Στην επικαιρότητα αυτές τις μέρες είναι οι διερευνητικές συνομιλίες ανάμεσα στην ελληνική και τουρκική κυβέρνηση και είναι εκτός τόπου και χρόνου η προσπάθεια εξωραϊσμού που κάνουν κυβερνητικά στελέχη.

Ζήσαμε τη δημιουργία τετελεσμένων με τις έρευνες που πραγματοποίησε το πλοίο "Ορούτς Ρέις" πλησίον του Καστελόριζου, σε περιοχή που εντάσσεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διανύουν μια επικίνδυνη περίοδο.

Κατά τη γνώμη μας, συνυπάρχει η όξυνση με την προετοιμασία του εδάφους για οδυνηρούς συμβιβασμούς με όχημα τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, με την εποπτεία των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η πολιτική του εφησυχασμού που ακουμπάει σε ψεύτικες προσδοκίες για το ρόλο των Ευρωατλαντικών σας συμμάχων είναι στρουθοκαμηλισμός.

Τα παζάρια της ΕΕ με την Τουρκία είναι σε εξέλιξη με αιχμή την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, το Προσφυγικό και την ενίσχυση των οικονομικών, στρατιωτικών σχέσεων.

Ο αμερικανοΝΑΤΟικός μηχανισμός παρεμβαίνει για να εξασφαλίσει τη σταθερότητα της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Η προεδρία Μπάιντεν θα συνεχίσει στην πεπατημένη γιατί αυτό επιβάλλουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα που θα κλιμακωθεί στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης και της πανδημίας.

Ο προσανατολισμός της τουρκικής κυβέρνησης για συζήτηση εφ' όλης της ύλης, οι θέσεις περί αναλογικότητας και η λεγόμενη κλιμακωτή αιγιαλίτιδα ζώνη οδηγούν στην αποδοχή μειωμένης επήρειας των ελληνικών νησιών, σε μειωμένα δικαιώματα κι ενώ είναι γνωστό πως τα δικαιώματά τους είναι όπως αυτά της ηπειρωτικής χώρας και η ελληνική επικράτεια είναι ενιαία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των συμβάσεων με την Ιταλία και την Αίγυπτο, σας είπαμε πως η αποδοχή μειωμένης επήρειας των νησιών και η εξαίρεση του Καστελόριζου και της μισής Ρόδου από τη συμφωνία με την Αίγυπτο ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους.

Ωραιοποιείτε τη διαδικασία της προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης που είναι μπλεγμένο στους γεωστρατηγικούς ανταγωνισμούς και παραμένει το καυτό ερώτημα τι θα περιλαμβάνει το συνυποσχετικό Ελλάδας - Τουρκίας».

«Απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους και τους λέμε ότι μέσα από κάθε πρόβλημα αναδεικνύεται η αναγκαιότητα της ανατροπής της βαρβαρότητας που βιώνουν», σημείωσε ο Γ. Μαρίνος και τόνισε: «Είναι πολύ σημαντικό, κρίσιμο ζήτημα να κατανοηθεί η σημασία αυτής της πάλης γιατί αυτή αντιστοιχεί στα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα.

Είναι κρίσιμο ζήτημα να κατανοηθεί η σημασία ενός εργατικού κράτους που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα με κριτήριο τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του λαού, ώστε στη θέση του κυνηγητού του κέρδους των οικονομικών ομίλων να μπουν οι λαϊκές ανάγκες και να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία τα κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής και ο κεντρικός σχεδιασμός, με αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες».