Τρίτη 19 Γενάρη 2021
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ

Επιβεβαιώνεται η πολύμηνη διαδικασία, κανένα μέτρο ενίσχυσης του ΕΣΥ

Τη χτεσινή παραλαβή μειωμένου αριθμού δόσεων εμβολίων (49.160) από την «Pfizer» σε σχέση με την αναμενόμενη ποσότητα επιβεβαίωσε ο γγ της ΠΦΥ Μ. Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης. Ισχυρίστηκε ότι οι παραδόσεις θα αποκατασταθούν την επόμενη βδομάδα και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να μην είναι διαθέσιμη η 2η δόση του εμβολίου για όσους έκαναν την πρώτη. Να σημειωθεί ότι νωρίτερα χτες, μιλώντας στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης έκανε λόγο για «θέμα διάθεσης λιγότερων ποσοτήτων σε μερικές μελλοντικές παραδόσεις» της «Pfizer».

Μέχρι στιγμής, με την πρώτη δόση έχουν εμβολιαστεί 84.831 πολίτες, δηλαδή μόλις το 0,77% του πληθυσμού. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Μ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι «αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων» (στο οποίο βέβαια ήδη σημειώνονται καθυστερήσεις) «πιστεύουμε ίσως προς το τέλος του δεύτερου τριμήνου του έτους να εμβολιαστούν και οι νεότεροι συμπολίτες μας». Με άλλα λόγια, οι πολίτες κάτω των 60 ετών και χωρίς υποκείμενα νοσήματα θα εμβολιαστούν στην καλύτερη περίπτωση από τον Ιούνη και μετά. Επιβεβαιώνεται ότι ο αναγκαίος εμβολιασμός και η επίτευξη συλλογικής ανοσίας θα είναι μια πολύμηνη διαδικασία, που υπογραμμίζει ακόμα περισσότερο την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Ο γγ του υπουργείου επανέλαβε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για λειτουργία 144 εμβολιαστικών κέντρων σε δομές της ΠΦΥ από την Τετάρτη, αναφέροντας ότι «ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων» θα αναπτύσσονται περισσότερα, με στόχο να φτάσουν τα 1.000. Αυτό που δεν είπε, βέβαια, είναι ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο ενίσχυσης της ΠΦΥ για την αναγκαία στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων. Επανέφερε δε το γνωστό τροπάρι ότι «αν απαιτηθεί θα ενισχυθούν και από δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα», την ώρα που η κυβέρνηση δεν προχώρησε ποτέ, ούτε καν στην κορύφωση του δεύτερου κύματος, στην αναγκαία επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Υπήρξε επίσης μια αόριστη αναφορά για τη δημιουργία «μεγα-εμβολιαστικών» κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (ο κυβερνητικός εκπρόσωπος νωρίτερα έκανε λόγο για 4 κέντρα, με δυνατότητα 20 χιλιάδων εμβολιασμών τη μέρα), χωρίς να ειπωθεί τίποτα συγκεκριμένο για το πώς θα στελεχωθούν, πού θα λειτουργήσουν, με ποιους όρους κ.ο.κ.