Τρίτη 19 Γενάρη 2021
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Εντεκα χώρες έχουν πάρει έως τώρα το 90% των εμβολίων

Καταρρέουν ξανά τα παραμύθια περί «αλληλεγγύης» στον κόσμο του ανελέητου ανταγωνισμού μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών κέντρων

Επιβεβαίωση ότι κι αυτός ακόμα ο απαραίτητος εμβολιασμός, τον οποίο οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο παρουσιάζουν ως «άλλοθι» για να μην πάρουν τα υπόλοιπα μέτρα θωράκισης της Υγείας, γίνεται άλλο ένα πεδίο σφοδρού ανταγωνισμού μονοπωλίων, ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών κέντρων, έδωσαν ξανά χτες οι ανακοινώσεις του ΠΟΥ, σύμφωνα με τον οποίο μόλις έντεκα χώρες μέχρι στιγμής έχουν προμηθευτεί το 90% των εμβολίων που έχουν γίνει.

Την ώρα που τα κρούσματα παγκοσμίως έχουν φτάσει τα 95,5 εκατομμύρια, οι νεκροί προσεγγίζουν τα 2,1 εκατομμύρια και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ένα τρίτο κύμα της πανδημίας είναι πολύ κοντά, ενώ σε κάποιες χώρες ενδέχεται να έχει ήδη ξεκινήσει, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, δήλωνε χτες ότι ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος μιας «καταστροφικής ηθικής αποτυχίας» ως προς τη διανομή των εμβολίων κατά της Covid-19 και κάλεσε τις χώρες και τις παρασκευάστριες εταιρείες «να μοιραστούν τις δόσεις με περισσότερο δίκαιο τρόπο σε όλο τον κόσμο», λες και αυτό είναι θέμα καλής διάθεσης και όχι συμφερόντων ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων.

Επίσης ζήτησε να μη δυσκολευτεί το παγκόσμιο πρόγραμμα για την προμήθεια των εμβολίων, COVAX, που πρόκειται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα. Το συγκεκριμένο εμφανίζεται ως πρόγραμμα που αφορά υποτίθεται στη συνεργασία στην έρευνα, παραγωγή και διανομή ώστε τα εμβόλια να φτάσουν σε όλες τις χώρες, και στις πιο φτωχές, κάτι που στην πράξη όχι μόνο δεν συμβαίνει, αλλά επιβεβαιώνεται ότι το βασικό κριτήριο είναι οι συμφωνίες με τις φαρμακοβιομηχανίες και οι «εθνικές» πολιτικές, που αφορούν στη διαχείριση από την κάθε αστική τάξη με βάση τα συμφέροντά της.

Ο αξιωματούχος επεσήμανε ότι έχουν υπογραφεί 44 διμερείς συμφωνίες τον περασμένο χρόνο και τουλάχιστον 12 έχουν ήδη υπογραφεί αυτό τον χρόνο, με κίνδυνο «αυτό να δημιουργήσει ακριβώς το σενάριο το οποίο το COVAX είναι σχεδιασμένο να αποφύγει, μια χαοτική αγορά, μια απάντηση χωρίς συντονισμό και συνεχιζόμενη κοινωνική και οικονομική αναταραχή».

Συνολικά με βάση τα τελευταία στοιχεία, πάνω από 40 εκατ. δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο, με 11 χώρες να συγκεντρώνουν το 90% των δόσεων που έχουν χορηγηθεί και το Ισραήλ να βρίσκεται στην κορυφή της κούρσας των εμβολιασμών με βάση τον πληθυσμό του. 5 εκατ. δόσεις έχουν χορηγηθεί στην ΕΕ, συγκεκριμένα στην Ιταλία (1,15 εκατ.), Γερμανία (1,05 εκατ.), Γαλλία (422.127). Στο Ηνωμένο Βασίλειο, που ξεκίνησε να εμβολιάζει πρώτο, στις αρχές Δεκέμβρη, έχουν χορηγηθεί 4,31 εκατ. δόσεις.

Με βάση τον όγκο των εμβολίων, οι ΗΠΑ είναι στην κεφαλή της κούρσας, με 12,28 εκατ. δόσεις να έχουν χορηγηθεί σε 10,60 εκατ. ανθρώπους (3,2% του πληθυσμού).

Οσο για τα εμβόλια, στην κυκλοφορία αυτή τη στιγμή βρίσκονται 7 και για όλα προβλέπονται δύο δόσεις. Είναι της «Pfizer»/«BioNTech» (αμερικανική και γερμανική εταιρεία), της «Moderna» (αμερικανική εταιρεία) που κυριαρχούν στη Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη, στο Ισραήλ και στις χώρες του Κόλπου. Της «AstraZeneca» - «Oxford» (βρετανικό) κυριαρχεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ινδία, όπου επίσης χρησιμοποιείται το ινδικό εμβόλιο από την «Bharat Biotech».

Το εμβόλιο «Sputnik V» του ρωσικού κέντρου Γκαμαλέγια χορηγείται στη Ρωσία καθώς επίσης στην Αργεντινή, στη Λευκορωσία και τη Σερβία.

Σε ό,τι αφορά τα κινεζικά εμβόλια, εκτός της Κίνας, αυτό της «Sinopharm» χορηγείται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Μπαχρέιν, στις Σεϊχέλες και την Ιορδανία, και αυτό της «Sinovac» στην Ινδονησία, στη Βραζιλία και την Τουρκία.

Συζήτηση για το «πιστοποιητικό»

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η συζήτηση - με πραγματικό περιεχόμενο το πώς θα προστατευτούν τα κέρδη τμημάτων του κεφαλαίου - για το ζήτημα του λεγόμενου πιστοποιητικού εμβολιασμού, που προτείνουν κάποιες αστικές κυβερνήσεις, ανάμεσά τους και η ελληνική, που θα τεθεί και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ της επόμενης βδομάδας μέσω τηλεδιάσκεψης. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάχθηκε υπέρ της ιδέας που κατέθεσε ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι τα δικαιώματα που θα απορρέουν από αυτό θα πρέπει να είναι αντικείμενο συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πάντως ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον, δήλωσε ότι η χώρα του είναι πολύ επιφυλακτική, επικαλούμενος ότι «είναι μία συζήτηση που δεν έχει χώρο να γίνει και θα ήταν σοκαριστικό, την ώρα που μόλις αρχίζουμε παντού την εκστρατεία εμβολιασμού στην Ευρώπη, να υπάρχουν σημαντικότερα δικαιώματα για ορισμένους παρά για άλλους. Δεν είναι αυτή η δική μας ιδέα περί προστασίας και πρόσβασης στα εμβόλια».

Ακόμα, ο ΠΟΥ από την πλευρά του τάχθηκε «προς το παρόν» κατά της ιδέας ενός διαβατηρίου εμβολιασμού «σε πλανητικό επίπεδο», θεωρώντας πρόωρη μια τέτοια συζήτηση.