Τρίτη 19 Γενάρη 2021
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΑΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

Πρόκληση οι προτάσεις για νέα «δώρα» στους εφοπλιστές

Πρόκληση χαρακτηρίζει η Τομεακή Επιτροπή Θάσου του ΚΚΕ την πρόταση του βουλευτή Καβάλας της ΝΔ, Ι. Πασχαλίδη, να εξασφαλιστούν επιπλέον «δώρα» στους πλοιοκτήτες που δραστηριοποιούνται στη Θάσο από το ΥΕΝ, προκειμένου να επαναλειτουργήσει η γραμμή Πρίνου - Καβάλας. Σημειωτέον, η γραμμή παραμένει χωρίς πλοίο από 1/12/2020, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στους κατοίκους του νησιού.

«Ως άλλος Αϊ Βασίλης», σημειώνει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, «ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ κ. Πασχαλίδης διεκδικεί να εξασφαλίσει νέο "δώρο" προς τους πλοιοκτήτες που δραστηριοποιούνται στη Θάσο από το ΥΕΝ. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του στον τοπικό Τύπο, κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Ναυτιλίας κατέθεσε πρόταση για την ένταξη της γραμμής Πρίνου - Καβάλας στις επιδοτούμενες ακτοπλοϊκές συνδέσεις, προκειμένου "να δοθεί το κατάλληλο κίνητρο ώστε να γίνει βιώσιμη (βλέπε κερδοφόρα) η γραμμή που εξυπηρετεί μεγάλη μερίδα κατοίκων και επαγγελματιών της Θάσου"».

Οπως τονίζει η ΤΕ Θάσου, η πρόταση αυτή ουσιαστικά σημαίνει επιπλέον ζεστό χρήμα και νέα προνόμια στους πλοιοκτήτες από τις πλάτες του λαού, μετατρέποντας την πανδημία για τους πλοιοκτήτες και συνολικά για το κεφάλαιο σε χρυσή ευκαιρία για να ενισχύσουν παραπέρα την κερδοφορία τους, αλλά και για να τελειώνουν με τα εργασιακά δικαιώματα που έχουν απομείνει.

Την ίδια ώρα, καταγγέλλει η ΤΕ Θάσου, όσοι ελάχιστοι ναυτεργάτες πληρούν τα κριτήρια για το επίδομα των 530 ευρώ έχουν να το λάβουν από τον Ιούνη, ενώ οι πλοιοκτήτες κρατούν δεμένα τα καράβια, απολαμβάνοντας χρηματοδότηση από την κυβέρνηση.

Επίσης, παραμένει η επικίνδυνη έλλειψη πλοίου επιφυλακής μετά το πέρας των δρομολογίων για 5-6 βράδια ανά 20 μέρες, εν μέσω πανδημίας.

Η ΤΕ Θάσου καλεί το λαό του νησιού, τους φορείς και τα σωματεία να δυναμώσουν τον αγώνα τους και να διεκδικήσουν: Αμεσο προγραμματισμό δρομολογίων στη γραμμή Πρίνου - Καβάλας χωρίς καμία νέα επιδότηση, ανάκληση του αντιλαϊκού θεσμικού πλαισίου 2932/01, κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν την ασυδοσία των ναυτιλιακών εταιρειών και μείωση των τιμών των εισιτηρίων, δωρεάν εισιτήρια για ανέργους, ΑμεΑ, πολύτεκνους, φοιτητές, μαθητές, ειδικές τιμές για συνταξιούχους.