Τρίτη 19 Γενάρη 2021
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ

Με όλες τις απαιτήσεις στο τραπέζι

Συνάντηση χτες και στρατιωτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας - Τουρκίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού μηχανισμού

Υποδεχόμενος χτες τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χ. Μάας, στην Αγκυρα, ο Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε ότι στο τραπέζι των διερευνητικών από τη μεριά της Τουρκίας θα βρεθούν όλες οι διεκδικήσεις της («θα συζητήσουμε τα θέματα για τα οποία συνομιλούσαμε στους προηγούμενους 60 γύρους», είπε), προσθέτοντας ότι «αν η Ελλάδα επιμένει να μη συνεργάζεται, τότε η ευθύνη για οποιαδήποτε ένταση μεταξύ των δύο χωρών θα βρίσκεται στους ώμους των Αθηνών».

Στο μεταξύ, τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν χτες ότι στην έδρα του ΝΑΤΟ έγινε νέος γύρος συνάντησης στρατιωτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας. Πρόκειται για τις τεχνικές συναντήσεις που τον Οκτώβρη οδήγησαν στη δημιουργία «διμερούς στρατιωτικού μηχανισμού αποκλιμάκωσης», με στόχο τη διαφύλαξη της ΝΑΤΟικής συνοχής.

Τη συνάντηση επιβεβαίωσαν και πηγές της κυβέρνησης, λέγοντας ότι είχε ως αποκλειστικό θέμα της συζήτησης, η οποία δεν κατέληξε πουθενά, την εγκατάσταση μιας «κόκκινης γραμμής» για αποκλιμάκωση κρίσεων, και ότι δεν έχει οριστεί κάποια συνάντηση για τις επόμενες μέρες.

Να σημειωθεί ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες η Τουρκία (την περασμένη Παρασκευή) εξέδωσε τρεις νέες NAVTEX δεσμεύοντας περιοχές (σε διεθνή ύδατα) του κεντρικού, βόρειου και ανατολικού Αιγαίου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, οι οποίες ξεκίνησαν από το Σάββατο 16 Γενάρη και θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του χρόνου!

Αντιδράσεις για δηλώσεις του αρχιεπίσκοπου Ιερωνύμου

Στο μεταξύ, την έντονη αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ προκάλεσαν δηλώσεις που έκανε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, στις οποίες μεταξύ άλλων είπε ότι «το Ισλάμ, οι πολίτες του, δεν είναι θρησκεία, αλλά πολιτικό κόμμα και είναι οι άνθρωποι του πολέμου (...) Είναι οι άνθρωποι της εξαπλώσεως, αυτό είναι χαρακτηριστικό του Ισλάμ, το λέει και η διδασκαλία του Μωάμεθ».

Αντιδρώντας έντονα, το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε τις δηλώσεις «δυσφήμιση της ιερής θρησκείας μας» και συμπλήρωσε ότι «οι θρησκευτικοί ηγέτες πρέπει να υπηρετούν την ειρήνη και να μην δηλητηριάζουν τις κοινωνίες με τέτοιες αβάσιμες δηλώσεις», ότι «τέτοιες κακοήθεις ιδέες ευθύνονται επίσης για την αύξηση του ρατσισμού, της ισλαμοφοβίας και της ξενοφοβίας στην Ευρώπη», και κατέληξε: «Το γεγονός ότι μια τέτοια δήλωση έγινε σε μια στιγμή που γίνονται οι προετοιμασίες για τις διερευνητικές συνομιλίες έχει επίσης νόημα και είναι ένα ατυχές βήμα προς την υπονόμευση της διαδικασίας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Ταραντίλης, κληθείς χτες να σχολιάσει έσπευσε να τονίσει ότι «οι διερευνητικές επαφές δεν αφορούν θρησκευτικά ζητήματα» και ότι η κυβέρνηση «σέβεται όλες τις θρησκείες».

Οι δηλώσεις Ιερωνύμου προκάλεσαν την παρέμβαση και του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, αλλά και μουφτήδων της Δυτικής Θράκης.

Ακολούθησε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών που ανέφερε ότι ο αρχιεπίσκοπος «δεν εννοούσε τίποτε περισσότερο από τη διαστροφή της ίδιας της μουσουλμανικής θρησκείας από μία δράκα ακραίων φονταμενταλιστών», ενώ πρόσθετε ότι «τόσο ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος όσο και όλοι οι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος σέβονται έμπρακτα όλες τις γνωστές θρησκείες».