Σάββατο 16 Γενάρη 2021 - Κυριακή 17 Γενάρη 2021
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Κατέρρευσε η κυβέρνηση στον απόηχο σκανδάλου με οικογενειακά επιδόματα

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

Παραιτήθηκε την Παρασκευή η τετρακομματική «κεντροδεξιά» κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, στην Ολλανδία, στον απόηχο ενός σκανδάλου οικογενειακών επιδομάτων που κόπηκαν άδικα από πολλές οικογένειες, οι οποίες είχαν κατηγορηθεί για απάτη.

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να υποβάλει την παραίτησή του, ωστόσο θα παραμείνει ως απερχόμενο, υπεύθυνο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας. «Σε αυτόν τον τομέα τα πάντα θα παραμείνουν τα ίδια. Επομένως, θα εξακολουθεί να υπάρχει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο για τα μέτρα κατά της πανδημίας», ανέφερε το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NOS επικαλούμενο πηγή από το υπουργικό συμβούλιο.

Το Μάρτη θα διεξαχθούν οι προγραμματισμένες βουλευτικές εκλογές.

Οπως μετέδιδαν ολλανδικά ΜΜΕ, τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Ρούτε είχαν αποφασίσει πως θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση εδώ και μέρες, ωστόσο παρέμενε αδιευκρίνιστο τι στάση θα κρατήσει το κόμμα του Ρούτε.

Το «toeslagenaffaire», δηλαδή η υπόθεση των οικογενειακών επιδομάτων, είναι ένα σκάνδαλο στο οποίο πρωτοστάτησαν στελέχη της φορολογικής διοίκησης. Οι φορολογικές αρχές διέκοψαν τα επιδόματα που λάμβαναν πολλές οικογένειες, κατηγορώντας τις αδίκως για απάτη. Ορισμένοι γονείς υποχρεώθηκαν μάλιστα να επιστρέψουν αναδρομικά τα χρήματα που είχαν λάβει σε διάστημα πολλών ετών, τα οποία «σε κάποιες περιπτώσεις ανέρχονταν σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ». Πολλές οικογένειες αντιμετώπισαν στη συνέχεια σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνούσε την υπόθεση και συνέταξε την έκθεση, κάνει λόγο για «αδικία άνευ προηγουμένου» και εκτιμά ότι «παραβιάστηκαν οι θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου».

Υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι κατηγορούνται ότι προτίμησαν να κάνουν τα «στραβά μάτια» μολονότι γνώριζαν για την αδικία. Ο δικηγόρος των θυμάτων κατέθεσε μήνυση σε βάρος τριών νυν και δύο πρώην υπουργών.

Την Πέμπτη παραιτήθηκε από αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος ο Λόντεβικ Ασερ, που είχε διατελέσει υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην προηγούμενη κυβέρνηση Ρούτε, το διάστημα 2011 - 2017.