Σάββατο 16 Γενάρη 2021 - Κυριακή 17 Γενάρη 2021
ΒΟΥΛΗ

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Εικονική πραγματικότητα - εφιάλτης για το λαό, με πυξίδα τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Μια εικονική πραγματικότητα για τη διαχείριση της πανδημίας παρουσίασε ο Κυρ. Μητσοτάκης, στη συζήτηση στη Βουλή, την ίδια ώρα που επιβεβαίωνε πως η διαχείρισή της από την κυβέρνηση γίνεται με βασικό κριτήριο τη διασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, και γι' αυτό συνειδητά το σύστημα Υγείας μένει αθωράκιστο, οι εργαζόμενοι απροστάτευτοι στους μεγάλους χώρους εργασίας και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), τα σχολεία άνοιξαν με πάνω από 20 μαθητές ανά αίθουσα.

Ενώ πλέον υπάρχει και η ανοιχτή παραδοχή από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι ακόμα και οι πολυδιαφημισμένες αγορές εμβολίων, κεντρικά από την ΕΕ, που παρουσιάζουν ως πανάκεια, δεν προχωρούν όπως προγραμμάτιζαν. Ο λόγος είναι ότι οι πολυεθνικές του φαρμάκου καθυστερούν τις παραδόσεις των δόσεων, με αποτέλεσμα τα χρονοδιαγράμματα του εμβολιασμού να είναι στον «αέρα».

Για να γίνει πιο πειστικός για το πόσο καλά τα έχει καταφέρει η κυβέρνηση επιδόθηκε στις γνωστές προκλητικές συγκρίσεις με τις άλλες χώρες της ΕΕ, φτάνοντας να ισχυρίζεται ότι «και σε επίπεδο θανάτων τα έχουμε καταφέρει σχετικά καλύτερα από άλλες χώρες».

Δεν περνά απαρατήρητο ότι στην πρωτολογία του δεν είπε, κυριολεκτικά, κουβέντα για την έλλειψη ελέγχων και το χάλι στους μεγάλους χώρους εργασίας, τον καθημερινό συνωστισμό στα ΜΜΜ, τη διασπορά σε γηροκομεία και άλλες δομές φιλοξενίας, φροντίδας και Υγείας. Μόνο υπό την πίεση της κριτικής που δέχτηκε, στη δευτερολογία του υποστήριξε ανερυθρίαστα ότι δεν παρατηρήθηκε καμία «συρροή» κρουσμάτων σε σούπερ μάρκετ για εργαζόμενους και πελάτες, ότι «δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να συνδέει ΜΜΜ με ταχεία διασπορά του ιού» και ότι Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν ενισχυθεί με πληθώρα λεωφορείων!

Επίσης, κατέφυγε ξανά στη γνωστή αριθμητική για το πόσες κλίνες ΜΕΘ παρέλαβε και πόσες έχει τώρα, δοξολογώντας ξανά ιδιωτικές δωρεές, ή αποσιωπώντας ότι οι περισσότερες είναι κλίνες που αφαιρέθηκαν από άλλα τμήματα, ή κλίνες στα χαρτιά και χρυσοπληρωμένες σε κλινικάρχες, παρέθεσε νούμερα για προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού αποσιωπώντας ότι είναι πολύ κάτω από τις πραγματικές ανάγκες και δεν αφορούν στο σύνολό τους προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Είχε το θράσος να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση δίνει το 2021 για την Υγεία 4,3 δισ. ευρώ, «το μεγαλύτερο κονδύλι της τελευταίας πενταετίας», ενώ στην πραγματικότητα σημειώνεται νέα μείωση στο ήδη ανεπαρκές ποσό κ.ο.κ.

Με αυτήν τη μαγική εικόνα ως υπόβαθρο και με έγνοιά του να ξαναβάλει μπροστά την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, ισχυρίστηκε ότι «έχουμε την ασφάλεια να συζητήσουμε μια περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών» και προανήγγειλε μέτρα χαλάρωσης του λιανεμπορίου από Δευτέρα (βλ. ρεπορτάζ σε άλλη στήλη), ενώ γνωστοποίησε ότι επεκτείνεται για ένα μήνα (και το Φλεβάρη) η κάλυψη από το κράτος των ενοικίων των επιχειρήσεων κατά 80%, και για δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει.

Ταυτόχρονα κατέδειξε ότι εμβόλιο και «ατομική υπευθυνότητα», όπως είπε, θα συνεχίσουν να είναι τα δύο ζητήματα πίσω από τα οποία η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να κρύβει τις ευθύνες της για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας του λαού.

Για το εμβόλιο ισχυρίστηκε ότι έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίες ποσότητες, αποκλείοντας τη διμερή προμήθεια εμβολίων αφού το απαγορεύει η ΕΕ, ότι «το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού μπορεί να προχωρήσει μόνο με τα διαθέσιμα εμβόλια», για να κρύψει και πάλι τις ευθύνες της κυβέρνησης να πάρει τα μέτρα για την επιτυχία του εμβολιασμού, φτάνοντας κυνικά να πει ότι «δεν μπορεί να ανοίξουν όλα τα εμβολιαστικά κέντρα γιατί δεν έχουμε αρκετά εμβόλια για να τα αξιοποιήσουμε». Γι' αυτό, προφανώς με κριτήριο το «κόστος - όφελος» για το κεφάλαιο, στέλνουν 85χρονους σε... διπλανά νησιά και 50 χιλιόμετρα μακριά προκειμένου να εμβολιαστούν.

Σημείωσε μάλιστα ότι «δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν οι εταιρείες μπορούν να παραδώσουν τις δόσεις για τις οποίες έχουν δεσμευτεί», ενημερώνοντας πως η «Pfizer» γνωστοποίησε, την Παρασκευή, κεντρικά την ΕΕ πως το επόμενο διάστημα θα παράσχει λιγότερα εμβόλια από όσα έλεγε. Οτι υπάρχει «ανασφάλεια στην εφοδιαστική αλυσίδα και δεν είμαι σίγουρος ότι οι εταιρείες θα τηρήσουν τις δόσεις που έχουν δεσμευτεί να δώσουν». Εξάλλου, στην τριτολογία του είπε ότι η επιτάχυνση του εμβολιασμού θα επιτευχθεί «εφόσον οι εταιρείες τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα» στις παραδόσεις των εμβολίων.

Ολα αυτά, σε συνδυασμό με την επισήμανσή του ότι «η ΕΕ όντως καθυστέρησε στην αδειοδότηση εμβολίων», αποδεικνύουν ότι ο λαός τίποτε δεν έχει να περιμένει από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, τις διακρατικές του ενώσεις και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ενώ επιβεβαίωσε πως η πρεμούρα της κυβέρνησης να καθιερωθεί στην ΕΕ ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού αποκλειστικό στόχο έχει να διευκολυνθεί, όπως είπε, η απρόσκοπτη μετακίνηση των Ευρωπαίων που θα εμβολιαστούν από χώρα σε χώρα, να θωρακιστούν τα κέρδη τουριστικών ομίλων, μεγαλοξενοδόχων και μεταφορέων.

Ολα αυτά, φυσικά, πλάι στην προσπάθεια να φορτώσει στο λαό την ευθύνη για ένα τρίτο κύμα που είναι προ των πυλών, μεταξύ άλλων και ανακοινώνοντας αύξηση των δυσβάσταχτων προστίμων από τα 300 στα 500 ευρώ για όποιον παραβαίνει τους κανόνες του λοκντάουν. Στην τριτολογία του μόνο έκανε την ...παραχώρηση να μείνει στα 300 για άλλη μια βδομάδα - δέκα μέρες για να δουν αν «συμμορφώνονται» οι πολίτες.