Σάββατο 16 Γενάρη 2021 - Κυριακή 17 Γενάρη 2021
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Συνέδριο Χριστιανοδημοκρατών για την εκλογή προέδρου

Και πιθανού υποψηφίου για την καγκελαρία, μετά τη φετινή λήξη της θητείας της Αγκελα Μέρκελ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Το συνέδριο της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) της Γερμανίας για την εκλογή νέου αρχηγού του κόμματος και πιθανού υποψηφίου για την καγκελαρία - αφού η Αγκελα Μέρκελ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα - διεξάγεται διαδικτυακά από την Παρασκευή και θα ολοκληρωνόταν το Σάββατο. Το συνέδριο είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλη του 2020, μετά την παραίτηση της σημερινής υπουργού Αμυνας Ανεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ το Φλεβάρη του 2020, αλλά ακυρώθηκε λόγω πανδημίας.

Ενόψει των ομοσπονδιακών βουλευτικών εκλογών στις 26/9/2021 στη Γερμανία, το συνέδριο αποκτά ιδιαίτερη σημασία, σε μια περίοδο που η πολύχρονη συγκυβέρνηση CDU/CSU με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και η αντιλαϊκή πολιτική έχουν συσσωρεύσει έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια. Επιπλέον, η αποχώρηση της Μέρκελ, μετά από 16 χρόνια στην καγκελαρία και σχεδόν δύο δεκαετίες στην προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών, σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής για την πολιτική εκπροσώπηση του γερμανικού κεφαλαίου.

Η εκλογή νέου προέδρου είχε οριστεί για το Σάββατο 16/1, με τους 1.001 συνέδρους να ψηφίζουν δύο φορές, μία ηλεκτρονικά και μία επιστολικά. Το τελικό αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί επίσημα στις 22 Γενάρη. Υποψήφιοι για την προεδρία της CDU είναι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας (του μεγαλύτερου κρατιδίου της Γερμανίας), Αρμιν Λάσετ, ο Φρίντριχ Μερτς, που επί χρόνια κάνει καριέρα ως στέλεχος επιχειρήσεων, και ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και νυν επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής.

Ο υποψήφιος για την καγκελαρία θα αναδειχθεί τους επόμενους μήνες μέσα από μια κοινή διαδικασία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) με τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), το «αδελφό» κόμμα τους στη Βαυαρία, που μαζί συγκροτούν τη Χριστιανική Ενωση. Επικρατέστερος για υποψήφιος καγκελάριος από την CSU είναι ο σημερινός πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος είναι και αρκετά δημοφιλής στη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Το SPD έχει ήδη επιλέξει για υποψήφιο τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς, ενώ οι Πράσινοι φαίνεται ότι θα προκρίνουν τον έναν εκ των δύο ηγετών τους, Ρόμπερτ Χάμπεκ, χωρίς ωστόσο να έχουν καταλήξει.