Παρασκευή 15 Γενάρη 2021
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Συνεχίζεται η εξάπλωση, με αργούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί

Αιτήματα έγκρισης για τα εμβόλια της «J&J» και το ρωσικό «Sputnik V» αναμένεται να υποβληθούν στην ΕΕ τον Φλεβάρη

Την ώρα που πάνω από 92,8 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό και πάνω από 1,987 εκατ. έχουν χάσει τη ζωή τους, συνεχίζεται η κούρσα των εμβολιασμών σε περίπου 46 χώρες. Παράλληλα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναμένει η δεύτερη χρονιά της πανδημίας, παρά τη συσσωρευμένη εμπειρία, να είναι ακόμη χειρότερη από την πρώτη, «δεδομένης της δυναμικής μετάδοσης» του SARS-CoV-2 ιδίως στο βόρειο ημισφαίριο.

Στην κούρσα του εμβολιασμού, η «Johnson & Johnson» ενδέχεται να καταθέσει τον Φλεβάρη αίτηση στον ΕΜΑ για έγκριση του εμβολίου που αναπτύσσει σε συνεργασία με τη βελγική «Janssen» και εφόσον εγκριθεί, οι πρώτες δόσεις αναμένονται από τον Απρίλη, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Η ΕΕ έχει παραγγείλει 200 εκατ. δόσεις του εμβολίου της «J&J», το οποίο χορηγείται σε μία δόση, με επιλογή για επιπλέον 200 εκατ.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η προκλητική απόκρυψη των συμβολαίων που υπέγραψε η ΕΕ με τα μονοπώλια των εμβολίων, όπως και το φιάσκο της δήθεν διαφάνειας στο Ευρωκοινοβούλιο, που επιβεβαιώνει την κοροϊδία. Επίσης δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η «Pfizer»/«BioNtech» έθετε ως όρο την ανάληψη ευθύνης για παρενέργειες από το εμβόλιό της τόσο στην εταιρεία όσο και στο κάθε κράτος - μέλος.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει υπογράψει συμφωνία ύψους 1 δισ. δολαρίων για την παράδοση 100 εκατ. δόσεων έως τον Απρίλη. Η «J&J» στοχεύει να παράξει περίπου 1 δισ. δόσεις μέχρι το τέλος του 2021.

Αίτηση στον ΕΜΑ τον Φλεβάρη θα υποβάλει και η Ρωσία για έγκριση του εμβολίου «Sputnik V», ανακοίνωσε το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (RDIF), προσθέτοντας πως τα αξιολογημένα από επιστήμονες στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα είναι σύντομα διαθέσιμα.

Οι εμβολιασμοί των υγειονομικών ξεκινούν στην Τουρκία, καθώς η Υπηρεσία Φαρμάκων και Ιατρικών Συσκευών ενέκρινε το εμβόλιο «Coronavac» της κινεζικής εταιρείας «Sinovac». Η Τουρκία θα παραλάβει 3 εκατ. δόσεις από τα 50 εκατ. που έχει αγοράσει.

H Ουγγαρία ανακοίνωσε χτες πως κατέληξε σε συμφωνία με την κινεζική «Sinopharm» για να αγοράσει το εμβόλιό της και θα είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που θα δεχτεί κινεζικό εμβόλιο, εάν αυτό εγκριθεί από τις ουγγρικές αρχές. Επίσης βρίσκεται σε συζητήσεις για το ρωσικό εμβόλιο.

Στη Νορβηγία, πέθαναν περίπου 23 άτομα αφότου έκαναν το εμβόλιο των «Pfizer»/«BioNTech», ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων της χώρας και 13 εξ αυτών εξετάζονται. Εξετάζεται αν «συνήθη συμπτώματα, που προκαλούνται από το εμβόλιο, όπως ο πυρετός και η ναυτία, μπορεί να επιφέρουν τον θάνατο ορισμένων ανθρώπων μεγάλης ηλικίας με αδύναμη υγεία», υπογράμμισε ο αρχίατρος του οργανισμού. Οι πρώτοι που εμβολιάστηκαν ήταν οι ηλικιωμένοι σε οίκους ευγηρίας στο Οσλο.

Στη Βρετανία, με πάνω από 3,2 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και σχεδόν 85.000 επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους, τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί τελείως με ασθενείς με Covid-19. Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέπεται σε ασθενείς με κορονοϊό που ολοκλήρωσαν την καραντίνα των 14 ημερών να πηγαίνουν απευθείας από τα νοσοκομεία σε οίκους ευγηρίας χωρίς να κάνουν τεστ κορονοϊού. Τα νοσοκομεία όφειλαν προηγουμένως να κάνουν διαγνωστικό τεστ σε οποιονδήποτε προβλεπόταν να πάει σε οίκο ευγηρίας, 48 ώρες προτού του δοθεί εξιτήριο.

Παράλληλα, η Βρετανία στοχεύει να διεξάγει 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες τη βδομάδα εμβολιασμούς, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, καθώς επιδιώκεται να έχουν εμβολιαστεί οι ευπαθείς ομάδες έως τα μέσα Φλεβάρη. Στελέχη της «AstraZeneca» ισχυρίζονται πως σύντομα είναι πιθανό να παραδίδονται στη Βρετανία 2 εκατ. δόσεις τη βδομάδα. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί περίπου 3 εκατ. άνθρωποι.

Τη χειρότερη μέχρι τώρα φάση της πανδημίας βιώνει η Γερμανία, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να προσεγγίζουν τα 2 εκατ., ενώ χτες καταγράφηκαν 1.244 θάνατοι σε ένα 24ωρο (σχεδόν 44.000 συνολικά).

Στην Κίνα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χτες τον πρώτο θάνατο εξαιτίας της Covid-19 έπειτα από οκτώ μήνες, καθώς οι υγειονομικές αρχές προσπαθούν να εξαλείψουν νέες εστίες της πανδημίας. Ο θάνατος καταγράφηκε στην επαρχία Χεμπέι, όπου πολλές πόλεις έχουν τεθεί το τελευταίο διάστημα σε αυστηρό lockdown μετά την επιβεβαίωση δεκάδων μολύνσεων.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χτες 138 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, από 115 την προηγουμένη, τα 81 στη Χεμπέι. Στα κινεζικά νοσοκομεία νοσηλεύονται 885 ασθενείς με Covid-19, οι 24 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση.

Η ομάδα των ειδικών του ΠΟΥ, η οποία ερευνά την προέλευση του νέου κορονοϊού, έφτασε χτες στη Γουχάν, το επίκεντρο της παγκόσμιας πανδημίας στην αρχική της φάση.