Παρασκευή 15 Γενάρη 2021
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ 12 ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΜΙΛΙΩΝ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ

Χειροκροτούν οι ενεργειακοί όμιλοι ενώ ο λαός θα ανεβαίνει τον «Γολγοθά»

Οι «πανηγυρικοί» και κάλπικοι τόνοι περί «ιστορικής συμφωνίας», «διεύρυνσης της κυριαρχίας της χώρας», όσο και η συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων στην πολιτική που υπηρετεί τους στρατηγικούς στόχους της αστικής τάξης και εμπλέκει το λαό όλο και βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, επικράτησαν ξανά χτες κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών για τον «καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου», στην Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης, μετά τους «πανηγυρικούς» των κυβερνητικών βουλευτών, θέλοντας να στηρίξει ακόμη περισσότερο το κυβερνητικό αφήγημα, ισχυρίστηκε στη σύντομη ομιλία του πως «η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε όλο το τελευταίο διάστημα ότι προσπαθεί με πολυμερείς συμμαχίες, με κινήσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται στο πεδίο της επέκτασης της εθνικής κυριαρχίας ή των κυριαρχικών δικαιωμάτων, να κατοχυρώσει τα εθνικά δίκαια, να δείξει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα». Θέλησε έτσι να συσκοτίσει ότι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης δεν μπορεί να υπηρετήσει από μόνη της τα συμφέροντα του λαού, αφού πρόκειται για κίνηση ενταγμένη στην πολιτική της εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων, την πολιτική δηλαδή που υπονομεύει την ειρήνη και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ενώ δίνει «αέρα στα πανιά» της τουρκικής επιθετικότητας.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος, εκθείασε και χτες τη συμφωνία υπενθυμίζοντας ότι «είχε ανακοινωθεί ως πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η συγκεκριμένη πολιτική», ενώ διαμαρτυρήθηκε ότι η ΝΔ «δεν κάνει την αυτοκριτική της» που ως αντιπολίτευση λοιδόρησε αυτήν την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ που τώρα εμφανίζει ως δική της. Χαρακτήρισε δε θετικό ότι υπάρχει «μια γενική συναίνεση, όπως πρέπει να υπάρχει στα εθνικά θέματα». «Κρίνουμε θετικό, σήμερα, ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου εφαρμόζει αυτήν την πολιτική», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Ανδρ. Λοβέρδος, ενώ υπέρ με «κρύα καρδιά» δήλωσε το ΜέΡΑ25.

Ενταγμένη στην πολιτική της εμπλοκής

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, δείχνοντας ποιο είναι το διακύβευμα της συμφωνίας και δίνοντας απάντηση στο σκηνικό της «"εθνικής" ομοψυχίας και συναίνεσης» που προσπαθούν να στήσουν η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, αναφέρθηκε «στα επικίνδυνα σχέδια που υλοποιούν στην περιοχή μας, στην ευρύτερη περιοχή, διεθνώς, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ», στην «πολιτική της εμπλοκής που συνεχίζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις βάσεις που είχαν βάλει και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και της ίδιας της ΝΔ, και του ΠΑΣΟΚ, και του ΣΥΡΙΖΑ».

Υπογράμμισε πως «οι στρατηγικές επιλογές, που εμπλέκουν τη χώρα μας σε πολέμους και επεμβάσεις, δεν μπορούν να ξεπεραστούν από την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στην περιοχή του Ιονίου Πελάγους, η οποία, σημειώσαμε, βεβαίως, όσον αφορά στην επέκταση, ότι προβλέπεται από τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και συγκεκριμένα από το άρθρο 3».

Τόνισε ότι «για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μπορούν να χειροκροτούν μόνο οι ενεργειακοί όμιλοι που, ήδη, έχουν θέσει υπό έλεγχο τα ενεργειακά "οικόπεδα", που προσδοκούν οφέλη, ενώ ο λαός μας θα συνεχίσει να ανεβαίνει τον "Γολγοθά" του και να αντιμετωπίζει την κυβερνητική επίθεση σε βάρος της υγείας, της ζωής του, των δικαιωμάτων του». Εκανε καθαρό πως «παρότι τα κανάλια των μεγάλων συμφερόντων και απολογητές της κυρίαρχης πολιτικής δεν μπαίνουν στον κόπο να αναφερθούν στις συγκεκριμένες θέσεις του ΚΚΕ, εμείς θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε το λαό και να αποκαλύπτουμε το μύθο περί ομοψυχίας. Γιατί αυτός ο μύθος επιδιώκει τη χειραγώγηση, τον αφοπλισμό των εργαζομένων».

Ειδική αναφορά έκανε ο Γ. Μαρίνος στο άρθρο 4 του νομοσχεδίου, που δίνει τη δυνατότητα να ψαρεύουν αλιευτικοί στόλοι κρατών - μελών της ΕΕ μέσα στην ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη, σε περιοχή κυριαρχίας της χώρας. Σημείωσε ότι έρχεται ως συνέχεια της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, όπου η κυβέρνηση παραχώρησε στην Ιταλία το δικαίωμα να ψαρεύουν σύγχρονα μεγάλα ιταλικά αλιευτικά σκάφη που ανήκουν σε μονοπώλια του κλάδου μέσα στην ελληνική ζώνη.

Επισήμανε ότι «η Κοινή Αλιευτική Πολιτική της ΕΕ έχει επιφέρει οδυνηρές συνέπειες στους Ελληνες ψαράδες. Ιδιαίτερα στους μικρούς ψαράδες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι από το Γενάρη του 2013 μέχρι το Δεκέμβρη του 2019 ο ελληνικός αλιευτικός στόλος μειώθηκε κατά 3.330 σκάφη, ποσοστό 17,5% και η αλιευτική ικανότητα κατά 31%. Οι μικροί ψαράδες δέχτηκαν πολύ ισχυρό πλήγμα», ενώ τώρα θα έρθουν «ακόμα πιο οδυνηρές συνέπειες».

Αναφερόμενος στις διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας, ο Γ. Μαρίνος σημείωσε πως «είναι γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει θέσει πολύ επικίνδυνα ζητήματα. Επιδιώκει συζήτηση εφ' όλης της ύλης και προωθεί στόχους που αφορούν, για παράδειγμα, την αποστρατικοποίηση 16 εκ των 23 νησιών, έχει θέσει ζητήματα αμφισβήτησης κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων και οι θέσεις αυτές συντονίζονται με σχέδια των Αμερικανών και της ΕΕ περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ είναι γεγονός ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει εθνικά σύνορα στο Αιγαίο, γιατί προσδοκά να έχει ανεμπόδιστη δική του παρουσία και να το αξιοποιεί ως πεδίο δικών του επιχειρησιακών σχεδίων».

Αναφορά έκανε και στο Κυπριακό τονίζοντας ότι «έχουμε εκφράσει τη μεγάλη μας ανησυχία γιατί είναι φανερό, κατά τη γνώμη μας, ότι με την εμπλοκή των Αμερικανών και των Ευρωπαίων προωθείται σχέδιο συνομοσπονδιακής λύσης, η Κύπρος πάει για διχοτόμηση».

Τους ενόχλησε η ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ

Ο Γ. Μαρίνος έκανε σαφές πως «το ΚΚΕ δεν έδωσε και δεν πρόκειται να δώσει συναίνεση στην πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων οικονομικών ομίλων, τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των συμφερόντων της αστικής τάξης και εμπλέκει την Ελλάδα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς». Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ ψηφίζει «παρών» στη συμφωνία.

Η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Γ. Μαρίνου ενόχλησε τον Μ. Βαρβιτσιώτη, αφού «ξίνισε» τη σούπα της ΝΑΤΟικής «ομοψυχίας» και «συναίνεσης», αποκαλύπτοντας και τις πραγματικές στοχεύσεις του νομοσχεδίου. «Με εκπλήσσει - ανέφερε ο Μ. Βαρβιτσιώτης - η στάση κομμάτων που απλά δηλώνουν παρόντες σε αυτή τη διαδικασία και δεν λένε ξεκάθαρο "ναι" και απευθύνομαι ιδιαίτερα προς το ΚΚΕ», προσθέτοντας ότι η μη συμμετοχή του στην «ομόθυμη συμμετοχή σε αυτή την εθνική πράξη θα κριθεί από τον ιστορικό του μέλλοντος».

Ο Γ. Μαρίνος επισήμανε: «Δεν θα υποδείξει ο κ. Βαρβιτσιώτης τι θα ψηφίσει το ΚΚΕ με 102 χρόνια Ιστορίας του». Πρόσθεσε ακόμα ότι «κάθε κόμμα έχει δικαίωμα και υποχρέωση να θέτει τις θέσεις του. Πολύ περισσότερο όταν αφορά μια συζήτηση τόσο σοβαρά ζητήματα. Επομένως, είναι καλό να γίνεται συζήτηση επί της ουσίας και όχι με αφορισμούς, στους οποίους επιδόθηκε ο κ. Βαρβιτσιώτης. Κάθε κόμμα έχει δικαίωμα να τοποθετηθεί με "υπέρ", με "κατά" ή "λευκό". Το ζήτημα είναι η τεκμηρίωση. Και εμείς καλούμε το λαό μας, στη βάση της τεκμηρίωσης κάθε πολιτικής δύναμης, να βγάλει τα συμπεράσματά του».