Τρίτη 12 Γενάρη 2021
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Ψέματα και στοχοποίηση των γιατρών προκειμένου να συγκαλυφθούν οι τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση στις ΜΕΘ

Με προκλητικά ψέματα και απόπειρα ενοχοποίησης των γιατρών που δίνουν μάχη για την υγεία του λαού επιχειρεί η κυβέρνηση να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της ίδιας και των προκατόχων της για τις τεράστιες ελλείψεις στον κρίσιμο τομέα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, όπως και για την επίμονη άρνησή της να προχωρήσει σε επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Υπενθυμίζουμε ότι σε αυτό το πλαίσιο, την περασμένη Παρασκευή, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε ερώτηση για το εκτιμώμενο μεγάλο ποσοστό θανάτων από κορονοϊό εκτός ΜΕΘ - για το οποίο η κυβέρνηση αρνείται να δώσει στοιχεία - ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «κανένας συμπολίτης μας που χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δεν έμεινε εκτός Μονάδος» (!), ενώ, κάνοντας τον ανήξερο για την έλλειψη τουλάχιστον 2.500 δημόσιων κρεβατιών ΜΕΘ στη χώρα, με τραγικές συνέπειες μέσα στην πανδημία, ισχυρίστηκε ότι «κριτήριο για την εισαγωγή στη ΜΕΘ δεν είναι η πληρότητα αλλά τα επιστημονικά δεδομένα και η κατάσταση του ασθενούς, με τα οποία ο γιατρός αποφασίζει την εισαγωγή ή μη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας».

Ολα αυτά όταν για πάνω από ένα μήνα το ποσοστό πληρότητας στις ΜΕΘ/ΜΑΦ στη Βόρεια Ελλάδα άγγιζε ή και ξεπερνούσε το 100%, με αποτέλεσμα οι γιατροί να μην μπορούν να βρουν κρεβάτι ΜΕΘ για τους ασθενείς που το χρειάζονταν, όταν οι διακομιδές σε όλη τη χώρα από το ένα νοσοκομείο - νομό - νησί στο άλλο ήταν η «κανονικότητα», όταν ακόμα και στην κορύφωση του δεύτερου κύματος και του «φρακαρίσματος» των ΜΕΘ, η κυβέρνηση αρνήθηκε να προχωρήσει σε επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και παράλληλα διπλασίαζε την αποζημίωση των κλινικαρχών για κάθε κρεβάτι ΜΕΘ από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η «ενίσχυση» και ο «διπλασιασμός των ΜΕΘ» που διαφήμιζε τόσο καιρό η κυβέρνηση κατέρρευσαν σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, αφού εξαρχής έθετε στόχο για 1.200 κλίνες, αντί για 3.500 που έχει ανάγκη η χώρα και χωρίς την πανδημία, ενώ η όποια «αύξηση» προερχόταν από αρπαγή κρεβατιών από τη θεραπεία άλλων σοβαρών νόσων και την όπως - όπως «μετατροπή» τους, από κάποιες δωρεές που δεν συνοδεύτηκαν με το απαιτούμενο ειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλισμό κ.ο.κ.

Η τραγική αυτή κατάσταση φέρει τη σφραγίδα όλων των αστικών κυβερνήσεων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι το 25% των δημόσιων κρεβατιών ΜΕΘ παρέμεναν κλειστά εδώ και 15 χρόνια λόγω έλλειψης προσωπικού, όπως και την «αναθεώρηση των κριτηρίων διασωλήνωσης» που έφερε στο τραπέζι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προσδίδοντας επιστημονικοφάνεια στη στέρηση του δικαιώματος ανθρώπων να δίνουν μάχη για τη ζωή τους.

Να παρθούν όλα τα μέτρα για να μη χάνονται ζωές που μπορούν να σωθούν

Αμεση απάντηση στα προκλητικά ψέματα της κυβέρνησης έδωσαν με παρεμβάσεις τους οι νοσοκομειακοί γιατροί.

«Νομίζουν ότι πρωτοτυπούν λέγοντας πάλι οφθαλμοφανή ψέματα; Οταν η πληρότητα των ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα έφτασε το 99%, δεν αποτέλεσε η πληρότητα κριτήριο εισαγωγής; Ακόμα και αν ο θεράπων ιατρός έκρινε ότι ένας ασθενής χρειαζόταν κλίνη ΜΕΘ, πού θα την έβρισκε εφόσον ήταν όλες γεμάτες;», καταγγέλλει η ΔΗΠΑΚ Γιατρών.

Και προσθέτει: «Ολοι οι γιατροί των νοσοκομείων της χώρας γνωρίζουμε ότι οι ενδείξεις εισαγωγής σε ΜΕΘ βασίζoνται σε αυστηρά επιστημονικά δεδομένα. Οπως επίσης γνωρίζουμε ότι ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας επιβάλλει να μη στερείται σε κανέναν άνθρωπο η δυνατότητα να σωθεί επειδή π.χ. είναι ηλικιωμένος ή έχει υποκείμενα νοσήματα που επιβαρύνουν την πρόγνωση και μειώνουν την πιθανότητα επιβίωσης».

«Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από ψέματα. Οι δηλώσεις Κοντοζαμάνη αποτελούν άλλη μια προσπάθεια του υπουργείου να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα και να μην αναλάβει τις ευθύνες του για την άθλια κατάσταση των νοσοκομείων», ξεκαθαρίζει η ΔΗΠΑΚ.

Ενόψει και του τρίτου κύματος της πανδημίας, καλεί την κυβέρνηση «να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπάρξουν οι προϋποθέσεις να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές που θα μπορούσαν να σωθούν. Να προχωρήσει άμεσα σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, στον εξοπλισμό των νοσοκομείων με όλα τα απαραίτητα εργαλεία (π.χ. συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου) που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την επιβίωση. Να επιταχθεί το σύνολο των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα και να ενταχθούν στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Να διαμορφωθεί και να υλοποιηθεί σχέδιο για την ανάπτυξη των 3.500 κλινών ΜΕΘ που έχει ανάγκη η χώρα».

«Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση, μέσα από τα λόγια υπουργού της, έκανε την ντροπή να ντρέπεται για χάρη της (...) Σε μια πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας ανέφερε ότι κανένας ασθενής δεν έμεινε εκτός ΜΕΘ, την ώρα που στη Β. Ελλάδα οι ΜΕΘ λειτουργούσαν για πάνω από ένα μήνα με 100% πληρότητα. Την ώρα που απλά μετονόμασαν την πλειονότητα των κλινών ΜΕΘ των δημοσίων νοσοκομείων σε Covid, χωρίς να δημιουργήσουν παρά ελάχιστες καινούργιες κλίνες. Την ώρα που δεκάδες ασθενείς παρέμεναν για μέρες διασωληνωμένοι σε αυτοσχέδιες ΜΕΘ σε χειρουργεία και χώρους ανάνηψης, ακόμα και σε απλούς θαλάμους, με στελέχωση το υπάρχον προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων, χωρίς την αναγκαία εξειδίκευση στην εντατικολογία», καταγγέλλει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης.

Η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Καβάλας σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η επικοινωνιακή τακτική επιτάσσει τώρα τη στοχοποίηση των γιατρών (...) Είναι καταπληκτικό το πώς περάσαμε από τις επευφημίες στην επίρριψη της αποκλειστικής ευθύνης για τις εκατόμβες των νεκρών. Η κυβέρνηση δεν διστάζει να μεταφέρει τις εγκληματικές της ευθύνες στους ανθρώπους που είναι εδώ και μήνες στην πρώτη γραμμή, με απλήρωτες εφημερίες, χωρίς εξοπλισμό και που κρατάνε με κίνδυνο της ζωής τους στις πλάτες τους όλη τη χώρα».

Ο Σύλλογος Νοσοκομειακών Γιατρών Δράμας σημειώνει: «Μας έριξαν στον υγειονομικό πόλεμο χωρίς πολεμιστές, χωρίς όπλα, χωρίς σχέδιο, χωρίς οργάνωση... Μας φόρτωσαν με αλλότρια καθήκοντα... Μας μετέφεραν από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη για να καλύψουμε τις ανάγκες σε γιατρούς και νοσηλευτές... Μας εξουθένωσαν ψυχολογικά και σωματικά... Νοσήσαμε σχεδόν όλοι, νοσηλευτήκαμε, μας διασωλήνωσαν και κάποιοι χάσαμε τη μάχη με τη ζωή, 19 υγειονομικοί σε όλη τη χώρα, οι 3 από το Νοσοκομείο Δράμας (...) Και τώρα μας ρίχνουν ευθύνες ως γιατρούς για τη διαχείριση των ασθενών μας. Ετοιμάζουν το έδαφος για να αποποιηθούν όλες τις κυβερνητικές ευθύνες, που σαφώς έχουν».