Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2020
ΒΟΥΛΗ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Καβγαδάκια στα «χωράφια» του κεφαλαίου

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, επιστρατεύοντας διάφορες αστειότητες, όπως ότι... μπαίνει τέλος «στη χρήση γης τύπου Σοβιετίας», όπως και τα γνωστά μυθεύματα πως «το νομοσχέδιο είναι φιλικότερο στις επενδύσεις γιατί αυτές είναι η προϋπόθεση για να προχωρήσει μπροστά η χώρα», έδωσε το στίγμα του νομοσχεδίου σημειώνοντας πως «δίνουμε κίνητρα για οργανωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα σε πάρκα» και «δίνουμε προτεραιότητα για τις στρατηγικές επενδύσεις προκειμένου μερικά σημαντικά πρότζεκτ να προχωρούν γρηγορότερα», κάνοντας «μια μεταρρύθμιση ακριβώς σύμφωνα με την έκθεση Πισσαρίδη για τις χρήσεις γης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς προφανώς να αμφισβητεί την πολιτική της εμπορευματοποίησης της γης και της θυσίας του περιβάλλοντος στις ανάγκες των ομίλων, πολιτική που πήγε παραπέρα με αντίστοιχους νόμους (νόμος 4447/2016 κ.ά.) ως κυβέρνηση, επικέντρωσε την κριτική του στο «μοντέλο» και στα σημεία, όπως π.χ. κατά πόσο συμμετέχουν οι δήμοι στη «βιώσιμη ανάπτυξη» και στον «στρατηγικό σχεδιασμό», ενώ όσον αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση έκανε λόγο για «αλαλούμ». Κατέκρινε ακόμα την κυβέρνηση, από την πλευρά των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, για τις τροπολογίες για την Ενέργεια, κάνοντας λόγο για «μεταφορά των δικτύων της χώρας σε έναν ιδιώτη. Αυτή είναι η άποψή σας για την ιδιωτική οικονομία, χωρίς ανταγωνισμούς, χωρίς τίποτα», για να καταλήξει πως «ούτε στην απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας τα έχετε καταφέρει».

Χαρακτηριστική εξάλλου ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, για τα θέματα του νομοσχεδίου, ο οποίος κατηγόρησε τον υπουργό Κ. Χατζηδάκη ότι χαρατσώνει τάχα όσους επένδυσαν στις ΑΠΕ αφού, όπως αποφάνθηκε, η κυβέρνηση στηρίζει τη διαπλοκή αλλά και υπονομεύει την ...υγιή επιχειρηματικότητα, στην οποία έκλεισε το μάτι, λέγοντας ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επανέλθει στην κυβερνητική εξουσία θα καταργήσει τέτοιες ρυθμίσεις. «Αυτό είναι το μήνυμα εμπιστοσύνης που στέλνετε σε όσους θέλουν να επενδύσουν στην πράσινη Ενέργεια στην Ελλάδα; (...) Η μόνη επιχειρηματικότητα που σας ενδιαφέρει είναι η επιχειρηματικότητα των αναθέσεων, της μίζας, της διαπλοκής και της δοσοληψίας (...) Την υγιή επιχειρηματικότητα, την "πράσινη" επιχειρηματικότητα την έχετε γραμμένη εκεί που δεν πιάνει μελάνι», ήταν η χαρακτηριστική του αποστροφή.

Σε ό,τι αφορά τις χωροταξικές διατάξεις, επίσης υποσχέθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις αναιρέσει όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση, «ξεχνώντας» βέβαια ότι η κυβέρνηση χτίζει ακριβώς πάνω στο νομοθετικό πλαίσιο που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για χωροταξία στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων.

Αντίστοιχα, ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Γ. Αρβανιτίδης, θεώρησε ότι «δεν επέρχεται κανένας εκσυγχρονισμός και δεν πρόκειται για καμία μεγάλη μεταρρύθμιση, ούτε θα τρέξει (το νομοσχέδιο) με εξαιρετικές ταχύτητες καμία βιώσιμη ανάπτυξη» και ότι απλώς (η κυβέρνηση) «τροποποιείτε σημειακά δύο, τρεις πρόσφατα ψηφισμένους νόμους».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κ. Βελόπουλος, αφού απέδωσε στο λαό τις ευθύνες για την «άναρχη και εκτός σχεδίου δόμηση» πρότεινε σε ρόλο «λαγού» ως ...ρηξικέλευθη λύση η πολεοδομία «να μην είναι δημοσίου χαρακτήρα, να υπάρχει ιδιωτικοοικονομικό κριτήριο, ανεξάρτητα γραφεία τα οποία θα εποπτεύονται και θα ελέγχονται από την κυβέρνηση», ώστε τάχα να μη γίνονται ρουσφέτια και «χρηματισμός των υπαλλήλων»...

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κρ. Αρσένης, αναφέρθηκε στις συνέπειες στο περιβάλλον από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και στο διά ταύτα ζήτησε εγγυήσεις ότι οι φόροι «από τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα που θα κατασκευαστούν στην εκτός σχεδίου περιοχή, να πηγαίνουν στο Πράσινο Ταμείο»...