Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2020
ΔΙΕΘΝΗ

ΡΩΣΙΑ

Σύνοδος του ΟΣΣΑ με ανησυχίες για «εξωτερικές παρεμβάσεις»

ΜΟΣΧΑ.--

Σοβαρές «ανησυχίες» για τις ξένες παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις ορισμένων χωρών εξέφρασε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας την Τετάρτη στη Σύνοδο Κορυφής του αμυντικού συμφώνου Οργανισμός Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (ΟΣΣΑ - CSTO, Ρωσία, Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν), καθώς ο ανταγωνισμός με ιμπεριαλιστικά κέντρα της Δύσης, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, οξύνεται στις περιοχές γύρω από τη Ρωσία.

Ενδεικτικά, ο Πούτιν σημείωσε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να «κλείσει τα μάτια» για την κατάσταση στη Λευκορωσία. Οπως εξήγησε, «κινήματα, ακόμη και συγκρούσεις» μπορούν να προκύψουν σε οποιαδήποτε χώρα, ειδικά εν μέσω εκλογών, αλλά αυτό δεν προκαλεί ανησυχίες, ανησυχίες όμως προκαλούν «η ξένη παρέμβαση, η οικονομική, πολιτική υποστήριξη, η διάδοση πληροφοριών».

«Οι προσπάθειες ανάμειξης δικαιολογούνται πάντα με τις καλύτερες προθέσεις», σημείωσε ο Πούτιν, «και, όπως γνωρίζουμε, ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις». «Εκεί οδηγούν αυτές οι καλές προθέσεις, παρεμβάσεις και παρεμβολές στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, εξέφρασε την «ελπίδα» «ο λαός της Λευκορωσίας να έχει αρκετή πολιτική ωριμότητα, ώστε ήρεμα και χωρίς βιαστικά βήματα να διεξαγάγει έναν εσωτερικό πολιτικό διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και να λύσει μόνος του όλα τα εσωτερικά του ζητήματα».

Ο ίδιος εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι η κατάσταση στο Κιργιστάν σταθεροποιείται, αλλά και για το γεγονός ότι παρά την αλλαγή ηγεσίας «δεν έχει αλλάξει θέσεις ως μέρος της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (EAEU) και του CSTO. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και για τη σταθερότητα του Κιργιστάν», τόνισε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο, οι χώρες που επιθυμούν να συνεργαστούν με τον Οργανισμό Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια, θα πρέπει να έχουν ένα καθεστώς παρατηρητή και εταίρου στο μέλλον.