Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΕΔΥΕ

Καμία συμμετοχή στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη καταγγέλλει τους νέους, επικίνδυνους, επιθετικούς σχεδιασμούς που αποτυπώθηκαν στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της: «Η στρατηγική "ΝΑΤΟ 2030" αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την αναβάθμιση της πολιτικής - στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ σε όλη την υδρόγειο, οξύνει τον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα, με θανάσιμους κινδύνους για τους λαούς. Παρά τις όποιες αντιθέσεις στο εσωτερικό του, το ΝΑΤΟ θωρακίζεται, ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει αποτελεσματικά για την υπεράσπιση των ευρωατλαντικών συμφερόντων».

Η ΕΕΔΥΕ καταδικάζει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης της ΝΔ και υπογραμμίζει τις εγκληματικές της ευθύνες για την ολοένα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας, τη μετατροπή της σε σημαιοφόρο των συμφερόντων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή.

Οπως τονίζει: «Κρίκοι στη μακρά αλυσίδα της εμπλοκής της χώρας αποτελούν η ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις, οι δαπάνες για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, η δέσμευση για αποστολή συστοιχίας πυραύλων "Patriot" στη Σαουδική Αραβία, αλλά και η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο Μάλι της Αφρικής στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας με τη Γαλλία».

«Ανεξαρτήτως προσχημάτων, η κυβέρνηση διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο για λογαριασμό της αστικής τάξης, που επιδιώκει μερίδιο από τη λεία, των εγκληματικών ευρωατλαντικών σχεδιασμών. Στηρίζει τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολική και στον Περσικό Κόλπο. ...Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, που αποθεώνουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς φέρουν τεράστιες ευθύνες, καθώς επιχειρούν να καλλιεργήσουν τον επικίνδυνο εφησυχασμό γύρω από την ευρωατλαντική παρέμβαση στις εξελίξεις στην περιοχή», σημειώνεται στην ανακοίνωση και τονίζεται πως οι εξελίξεις δεν χωράνε εφησυχασμό.

«Ο λαός μας και οι λαοί της περιοχής δεν έχουν κανένα απολύτως συμφέρον από τους σχεδιασμούς αυτούς. Χρειάζεται να εντείνουν την οργανωμένη κοινή πάλη, να συμβάλουν στην αποκάλυψη των πραγματικών αιτιών που γεννούν τους ανταγωνισμούς και τους πολέμους. Είναι ανάγκη να δυναμώσει αποφασιστικά η λαϊκή διεκδίκηση ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, για το ξήλωμα των βάσεων, την επιστροφή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από τις αποστολές στο εξωτερικό. Για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του, να χαράξει το δρόμο που μπορεί να εγγυηθεί την πραγματική ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη, τις αμοιβαίες και επωφελείς σχέσεις ανάμεσα στους λαούς!», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ.