Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΟΥΡΚΙΑ

Επιμένει στη διοργάνωση Διάσκεψης στη Μεσόγειο

Με συμμετοχή του ψευδοκράτους και ενώ ετοιμάζονται συνομιλίες με νέες διχοτομικές προτάσεις για την Κύπρο

«Είμαστε έτοιμοι για διάλογο και συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο», επανέλαβε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε Διεθνές Φόρουμ που οργάνωσε το δίκτυο TRT, με θέμα «Νέες πραγματικότητες στις Διεθνείς Σχέσεις και Διακρατικές Σχέσεις μετά τον "Covid-19"», στο οποίο βέβαια εξέφρασε πάλι τη «δυσαρέσκεια» της Αγκυρας για την πρόσφατη απόπειρα ελέγχου που έγινε σε τουρκικό φορτηγό πλοίο, φέρνοντας στην επιφάνεια πάλι σοβαρές αντιθέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαίων.

Ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι «η επιχείρηση "Irini" πρόσφατα χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο ενάντια στην Τουρκία... Διαμαρτυρόμαστε έντονα για αυτή την παράνομη ενέργεια. Οι αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη δεν ακυρώνουν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να προσφύγουμε σε κάθε έννομο εργαλείο για να απαντήσουμε...». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε και την πρόταση για τη διοργάνωση Περιφερειακής Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο «με τη συμμετοχή όλων των παράκτιων χωρών, περιλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων», ξεκαθαρίζοντας και έτσι ότι οι προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους θα συνεχιστούν με κάθε τρόπο. Μεταξύ άλλων, ο Τσαβούσογλου εξέφρασε και ...απογοήτευση, επειδή, όπως είπε, «βλέπουμε συχνά πώς η αλληλεγγύη στην ΕΕ αποτελεί μοχλό εκμετάλλευσης για να υποστηριχτεί η εθνικιστική ατζέντα» Ελλάδας και «Ελληνοκυπρίων». «Παρά αυτές τις αρνητικές εξελίξεις, η Τουρκία εξακολουθεί να θεωρεί τον εαυτό της έναν ισχυρό ΝΑΤΟικό σύμμαχο και με μέλλον εντός της ΕΕ», συνέχισε σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της «Σαμπάχ».

Στο μεταξύ, με φόντο την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, συνεχίζονται οι διεργασίες για την «αναδιάταξη» των σχέσεων με την Τουρκία. Ενδεικτική ήταν και η επισήμανση του Γερμανού σοσιαλδημοκράτη ευρωβουλευτή Ούντο Μπούλμαν, που είπε ότι «πρέπει να διατηρούμε ευελιξία και να επαναφέρουμε την Τουρκία στην οικογένεια των ειρηνικών εθνών. Αυτή θα έπρεπε κανονικά να είναι η πρόθεση της Μέρκελ...». Τόνισε ότι «δεν πρέπει να υπάρξουν λάθος συμβιβασμοί με τον Ερντογάν», αλλά και έσπευσε να επισημάνει ότι χρειάζεται προσεκτική χάραξη στρατηγικής στη διαπραγμάτευση των ευρω-τουρκικών σχέσεων. «Η Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στην Τουρκία υποστηρίζουν τις καλές σχέσεις με την ΕΕ».

Συνεχίζονται οι επαφές για Κυπριακό

Στο μεταξύ, η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ συνεχίζει τις επαφές της στην Αθήνα, μετά τις συναντήσεις (την Τρίτη) με τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, όπου επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα για νέα 5μερή Διάσκεψη, αλλά και ότι ο οποιοσδήποτε νέος γύρος επαφών θα είναι άρρηκτα δεμένος με τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς που οξύνονται στην περιοχή.

Ενδεικτική είναι και η συζήτηση που άνοιξε πάλι για το «παράδειγμα του Κοσόβου», που θα πρέπει να αξιοποιηθεί και για τη «λύση του Κυπριακού». Ο «βουλευτής» του «κυβερνώντος» στα Κατεχόμενα Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), Ογουζχάν Χασίπογλου, δήλωσε ότι η λύση των δύο κρατών έχει πλέον έρθει στο προσκήνιο επειδή εξαντλήθηκαν όλα τα άλλα περιθώρια, ενώ πρόσθεσε ότι «ο ΟΗΕ θα πρέπει να αποδεχτεί τη νέα πραγματικότητα στο Κυπριακό όπως έπραξε στην περίπτωση του Κοσόβου». Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε σύμφωνα με δημοσιεύματα και ο υπηρεσιακός ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), Ερσάν Σανέρ, που σχολίασε κιόλας ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό δεν θα υπάρξει με βάση τη λύση για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, ενώ ξεχώρισε και τη σημασία διαιώνισης των τουρκικών εγγυήσεων.

Τέλος, ας καταγραφεί ότι οι διεργασίες γύρω από το Κυπριακό πυκνώνουν, ενώ μεγαλώνει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την Κύπρο, σε πολλούς τομείς. Το πρόσφατο «άνοιγμα», που με προκλητικές φιέστες επιτάχυναν στα Βαρώσια (το φιλέτο της κατεχόμενης Αμμοχώστου) Τουρκία και ψευδοκράτος, άνοιξε περισσότερο τις ορέξεις επιχειρηματικών συμφερόντων. Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά δημοσιεύματα, το Τουρκο-Αμερικανικό Συμβούλιο Ανάπτυξης (ATBD) μετά την κατεχόμενη Κερύνεια άνοιξε γραφεία και στα Βαρώσια. Στη δημιουργία του ATBD έχουν πρωτοστατήσει στελέχη ξένων πανεπιστημίων, που λειτουργούν εδώ και χρόνια στα Κατεχόμενα (ως «προπομπός» ευρύτερων παρεμβάσεων), όπως το λεγόμενο «αμερικανικό πανεπιστήμιο Κερύνειας». Ο επίτιμος πρόεδρος του ATBD, Ουγούρ Τερζίογλου, δήλωσε ότι αποδίδουν μεγάλη σημασία στην οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου ως Συμβούλιο και παρατήρησαν πως το ενδιαφέρον βρετανικών και αμερικανικών εταιρειών στο νησί αυξήθηκε με την εκλογή του Ερσίν Τατάρ στην «προεδρία». Ο ίδιος ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία του «ATBD Κερύνειας» έφτασε σύντομα να αριθμεί 60 μέλη, μεταξύ των οποίων βρετανικές και αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο ψευδοκράτος και «θέλουν να λάβουν μέρος στην ανοικοδόμηση των Βαρωσίων». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αμερικανική εταιρεία ακινήτων «Keller & Williams», με καταστήματα σε πολλές χώρες του κόσμου, που πρόσφατα άνοιξε κατάστημα και στην Κερύνεια. «Αναμένουμε να αυξήσουμε τον αριθμό αυτών των εταιρειών», κατέληξε ο Τερζίογλου.