Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2020
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Επιταχύνονται η εξάπλωση και η κούρσα για το εμβόλιο

Ξεπερνούν τα 63,6 εκατ. τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τα 1,474 εκατ. οι θάνατοι σε όλο τον κόσμο από την πανδημία, με το δεύτερο κύμα να αποδεικνύεται όσο φονικό και το πρώτο, αφού οι κυβερνήσεις σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο δεν έχουν λάβει όλους αυτούς τους μήνες επαρκή μέτρα πρόληψης και προστασίας, ούτε ενίσχυσαν τα δημόσια συστήματα Υγείας.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση ο επικεφαλής ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε θέματα αντιμετώπισης κρίσεων, Μάικ Ράιαν, δεν μπόρεσε να παραβλέψει πως τα συστήματα Υγείας των αναπτυγμένων καπιταλιστικών κρατών έχουν οργανωθεί με γνώμονα το «κόστος» και την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, στο βόρειο ημισφαίριο τα κράτη διαχειρίζονται τα συστήματα Υγείας τους «σαν να ήταν αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους» και τώρα ο κόσμος «πληρώνει το τίμημα». «Στον βορρά, λόγω του μοντέλου κόστους των συστημάτων Υγείας, τα έχουμε σχεδιάσει έτσι ώστε να αποδίδουν στο 95%, στο 98% και στο 100%», είπε, προσθέτοντας: «Ετσι, τώρα δεν υπάρχει αυτή η επιπλέον χωρητικότητα και δυνατότητα στα συστήματα Υγείας, αφού η Υγεία θεωρείται κέντρο κόστους στην οικονομία μας, ως αγωγός ανάπτυξης, ή ως παράγοντας που κρατάει πίσω την οικονομία».

Στις ΗΠΑ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν πλέον τα 13,9 εκατ., ενώ τουλάχιστον 274.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, αριθμοί που αναμένεται να αυξηθούν απότομα τις επόμενες μέρες εξαιτίας των εκατομμυρίων Αμερικανών που ταξίδεψαν για την αργία των Ευχαριστιών. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της πανδημίας (πάνω από 90.000). Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας προειδοποίησε ότι οι ΜΕΘ στην πολιτεία θα έχουν εξαντληθεί έως τα μέσα Δεκέμβρη.

Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ δήλωσε πως το εμβόλιο των «Pfizer»/«BioNTech» ενδέχεται να λάβει άδεια και να ξεκινήσει η διανομή του λίγες μέρες μετά τις 10 Δεκέμβρη, οπότε θα συνεδριάσουν οι σύμβουλοι της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να δοθεί έγκριση. Το εμβόλιο της «Moderna» ενδέχεται να ακολουθήσει μία βδομάδα αργότερα, αφού το αίτημά της για έγκριση θα συζητηθεί στις 17 Δεκέμβρη.

Στο μεταξύ, χτες, οι «Pfizer» και «BioNTech» κατέθεσαν αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την έγκριση του εμβολίου τους.

Παράλληλα, οι φαρμακοβιομηχανίες «Amgen Inc», UCB SA και «Takeda Pharmaceuticals Inc» ξεκίνησαν μια παγκόσμια κλινική δοκιμή για να διαπιστώσουν εάν κάποιο από τρία διαφορετικά φάρμακα μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της Covid-19 σε νοσηλευόμενους ασθενείς. Θα εξετάσουν αρχικά αν το φάρμακο Otezla της «Amgen» (για την ψωρίαση), το πειραματικό, αντιφλεγμονώδες μονοκλωνικό αντίσωμα λαμαδενουλάμπη της «Takeda» και το επίσης πειραματικό zilucoplan της UCB, που δοκιμάζεται στη βαριά μυασθένεια, μπορούν να αποτρέψουν την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στον νέο κορονοϊό, η οποία κάποιες φορές οδηγεί σε σοβαρές έως και μοιραίες βλάβες των οργάνων.