Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΑΤΟικότερη των ΝΑΤΟικών η κυβέρνηση

ΝΑΤΟικότερος των ΝΑΤΟικών εμφανίστηκε στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που ξεκίνησε χτες, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, συμφωνώντας και «επαυξάνοντας» στα εγκληματικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, αλλά και κατηγορώντας την Τουρκία ότι με τη στάση της υπονομεύει τη συνοχή και τα σχέδια της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, στην παρέμβασή του στη Σύνοδο ο υπουργός, στηλιτεύοντας την «τουρκική παραβατική και προκλητική συμπεριφορά», μίλησε για «ανυπόστατους ισχυρισμούς» της Αγκυρας περί «μαξιμαλιστικών θέσεων» της Ελλάδας και έφτασε να αναφέρει πως «αν η συμπεριφορά με βάση το Διεθνές Δίκαιο είναι μαξιμαλιστική, τότε το ΝΑΤΟ είναι μαξιμαλιστικό»!

Ολα αυτά την ώρα που το ΝΑΤΟ δίνει αέρα στην επιθετικότητα της Τουρκίας, δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, χαρακτηρίζει την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων «διμερείς διαφορές» και στρώνει το τραπέζι των επικίνδυνων διευθετήσεων για να παραμείνει η Τουρκία στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, συνεχίζοντας τον εξωραϊσμό της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για ανάγκη «σεβασμού» των... αξιών του ΝΑΤΟ και δείχνοντας το «επίδικο», την αντιμετώπιση δηλαδή των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, είπε ότι «η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμα πιο επιτακτική τη στιγμή κατά την οποία αυταρχικά και αναθεωρητικά κράτη παραβιάζουν ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο, απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα και τη διατλαντική συνοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη και τον Καύκασο».

Εξάλλου, κατά τις ίδιες πηγές, ο Ν. Δένδιας «υποδέχθηκε την έκθεση της Επιτροπής Διαλογισμού για το "ΝΑΤΟ 2030" (...) τονίζοντας ότι το σύνολο των Συμμάχων ανεξαιρέτως έχουν υποχρέωση να προστατεύουν την διατλαντική συνοχή και να ενισχύουν την περιφερειακή σταθερότητα». Ακόμη, «εξέφρασε ικανοποίηση» «για το γεγονός ότι η Εκθεση της Επιτροπής Διαλογισμού κάνει ειδική αναφορά στην ανάγκη επίλυσης των διαφορών με βάση τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου», βάζοντας και έτσι το ΝΑΤΟ επιδιαιτητή στα Ελληνοτουρκικά.

Αναφερόμενος στην ενίσχυση της λεγόμενης «στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης», τόνισε ότι αυτή θα ενισχύσει περαιτέρω τον διατλαντικό δεσμό και υπογράμμισε ότι η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ μπορεί και πρέπει να γίνει, αλλά με βασικό γνώμονα τη συμπερίληψη όλων των κρατών των δύο οργανισμών, αρχής γενομένης από την Κύπρο, και με πλήρη σεβασμό στην αυτονομία κάθε οργανισμού.

Τέλος, δεδομένου ότι στη συνάντηση ήταν η τελευταία παρουσία του απερχόμενου ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, ο Ν. Δένδιας τον ευχαρίστησε για την «αξιέπαινη συνεισφορά του στην ενίσχυση των ήδη εξαιρετικών διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, καθώς και στην προώθηση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας», με τη μετατροπή της Ελλάδας σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση εφόρμησης και στόχο των ανταγωνισμών, και για την υποτιθέμενη «ξεκάθαρη θέση» που πήρε για τον «αποσταθεροποιητικό ρόλο» της Τουρκίας στη Σύνοδο (βλέπε και δίπλα θέμα).

Ανοίγει η βεντάλια της εμπλοκής

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση κλιμακώνει την εμπλοκή της χώρας στα σχέδια του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού κόντρα σε άλλα κέντρα, με την τέτοια αλυσίδα να απλώνεται από τη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την Αφρική ως τον Περσικό και τη Μέση Ανατολή.

Τελευταίος κρίκος στη μακρά αλυσίδα η «διεκδίκηση και ανάληψη» κατά στρατιωτικές πηγές της διοργάνωσης της επόμενης άσκησης «Ευνομίας 21» μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας, Γαλλίας και Κύπρου. Θυμίζουμε πως πρόσφατα οι τέσσερις συμφώνησαν σε «τετραμερή συντονισμένη παρουσία» στην Αν. Μεσόγειο, η οποία μετουσιώθηκε σε πράξη με την άσκηση «ΕΥΝΟΜΙΑ 20» τον Σεπτέμβριο 2020.

Σε αυτό το πλαίσιο και σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, πραγματοποιούνται συσκέψεις μέσω τηλεδιάσκεψης στις οποίες οι αρμόδιοι επιτελικοί φορείς των 4 χωρών θέτουν προς συζήτηση θέματα "ανάπτυξης πρωτοβουλιών" και "επέκτασης της συνεργασίας" και με άλλα κράτη, για την «εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται και η άσκηση «Μέδουσα» στην Αν. Μεσόγειο, όπου πέρα από την Ελλάδα και την Αίγυπτο συμμετέχουν και Γαλλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ενώ καθόλου άσχετη με τα παραπάνω δεν είναι και η πρεμούρα του ΥΠΕΞ να εκδώσει ανακοίνωση καταδικάζοντας «απερίφραστα» πυραυλική επίθεση στη Σαουδική Αραβία από το έδαφος της Υεμένης, τονίζοντας ότι «οι επιθέσεις αυτές αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, πλήττουν την ασφάλεια σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή, ενώ υπονομεύουν τις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών για συνολική πολιτική λύση, προς όφελος του λαού της Υεμένης, οι οποίες πρέπει να στηριχθούν από όλες τις πλευρές και τις οποίες η Ελλάδα υποστηρίζει ανεπιφύλακτα».

Θυμίζουμε υπάρχει ήδη η παλαιότερη καταρχήν συμφωνία για αποστολή εκεί ελληνικών «Patriot», προς ενίσχυση της αντιαεροπορικής ομπρέλας απέναντι στο Ιράν. Μάλιστα αρμόδια στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας είχαν πάει στη Σαουδική Αραβία για να ελέγξουν τοποθεσία και υποδομές.

Επιπλέον πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε μια συμφωνία με το Ριάντ ανάλογη με αυτή που υπέγραψε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συγκεκριμένα τη «Ρήτρα Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης από τρίτο μέρος». Μια συμφωνία που όπως αναφέρεται, θα αποτελέσει «πρόπλασμα» για την ανάπτυξη μιας νέας πολυμερούς συνεργασίας στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου, με το βλέμμα στραμμένο «προς Ανατολάς».

Στο νέο σχήμα θα συμμετέχουν αρχικά η Ελλάδα, το Ισραήλ και τα ΗΑΕ, με προοπτική να προστεθούν αργότερα η Αίγυπτος, ακόμα και η Ινδία, άλλος ένας «στρατηγικός εταίρος» των ΗΠΑ.

Ολα αυτά κι ενώ η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη για την αποστολή ειδικών δυνάμεων (αλεξιπτωτιστών) στο Μάλι της Δυτικής Αφρικής, στο πλάι των γαλλικών στρατευμάτων που πραγματοποιούν επέμβαση στη χώρα, με το πρόσχημα της «τρομοκρατίας» και της «ανάσχεσης των μεταναστευτικών ροών».