Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2020
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ

Συμφωνία για ρωσοτουρκικό κέντρο ελέγχου της εκεχειρίας

ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Τη συμφωνία για τη δημιουργία του κέντρου ελέγχου που θα επιτηρεί την εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ υπέγραψαν χτες Ρωσία και Τουρκία, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Αμυνας.

«Οι διαπραγματεύσεις έχουν ολοκληρωθεί σχετικά με τις τεχνικές λεπτομέρειες και τις βασικές αρχές λειτουργίας του κοινού τουρκο-ρωσικού κέντρου. Εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για να λειτουργήσει το κέντρο το συντομότερο δυνατό», λέει το ανακοινωθέν, χωρίς να κάνει γνωστές λεπτομέρειες για τη συμφωνία.

Το σχετικό μνημόνιο είχε υπογραφεί στα μέσα Νοέμβρη, με την Τουρκία να διεκδικεί να βρίσκεται σε αζέρικα εδάφη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη Ρωσία να το απορρίπτει. Επίσης, η Τουρκία είχε υποστηρίξει τότε πως το κέντρο αυτό θα δημιουργούνταν σε σημείο που θα επιλεγόταν από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν.

Οπως σημείωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, Ρωσία και Τουρκία θα έχουν ισότιμη εκπροσώπηση στο κοινό κέντρο ελέγχου, ξεκαθαρίζοντας για άλλη μια φορά πως το κέντρο θα βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν.

Επίσης, το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί καθάρισαν από νάρκες περιοχή στην πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Στεπανακέρτ, και την περιοχή κατά μήκος του αγωγού φυσικού αερίου Σούσα - Λισογκόρσκι. Αναφέρεται ακόμη πως έχουν δημιουργηθεί ρωσικά σημεία παρατήρησης κατά μήκος της γραμμής επαφής στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και στον διάδρομο Λατσίν που συνδέει την περιοχή με την Αρμενία. Η περιοχή Λατσίν αποτελεί πλέον αζέρικο έδαφος, μετά και τις τελευταίες συγκρούσεις.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, δήλωσε ότι συνεχίζεται η ανταλλαγή κρατουμένων και σορών μεταξύ των δυο πλευρών.