Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2020
ΔΙΕΘΝΗ

ΙΡΑΝ

Κινήσεις επιτάχυνσης του πυρηνικού προγράμματος

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Η δολοφονία του Μοχσέν Φαχριζαντέχ, που θεωρείται αρχιτέκτονας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και σκοτώθηκε το πιθανότερο από Ισραηλινούς, στις 27 Νοέμβρη, φαίνεται πως δίνει νέα ώθηση σε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που διαφωνούσαν με τη διεθνή Συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Χτες στη Βουλή ψηφίστηκε από 251 βουλευτές (σε σύνολο 290) νομοσχέδιο που επιδιώκει την επιτάχυνση ενίσχυσης του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και την απομάκρυνση από ορισμένα βασικά σημεία της διεθνούς Συμφωνίας του 2015, εφόσον δεν καταστεί εφικτή η ουσιαστική εφαρμογή της, τουλάχιστον από ΕΕ και άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πλην των ΗΠΑ, οι οποίες αποσύρθηκαν μονομερώς το 2018.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο επιτρέπει στην κυβέρνηση του Ιράν να προχωρήσει στον εμπλουτισμό ουρανίου κατά 20% και να αποδεσμευτεί από άλλους όρους που περιλαμβάνονται στη διεθνή Συμφωνία, εάν η ΕΕ δεν καταφέρει να χαλαρώσει τις κυρώσεις σε βάρος του ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου και δεν αποκαταστήσει σε τρεις μήνες την πρόσβαση του Ιράν στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Επιπλέον προβλέπει πως θα απαγορεύεται στους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ) να συνεχίσουν τις επιθεωρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Μετά την πρώτη ανάγνωση και ψηφοφορία στη Βουλή, θα ακολουθήσει η ψήφιση κατά άρθρο και μετά αναμένεται να υποβληθεί για έγκριση στο Συμβούλιο «Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης» ώστε να καταστεί νόμος του κράτους.

Το ίδιο 24ωρο, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ ανάρτησε μήνυμα σε έξι γλώσσες στο Τουίτερ, απαιτώντας από την ΕΕ να καταδικάσει απερίφραστα τη δολοφονία του Ιρανού επιφανούς φυσικού και να σταματήσει την τακτική των «δύο μέτρων και δύο σταθμών». Ενημερώνοντας, όπως τόνισε, «την υφήλιο» για την «τρομοκρατική εγκληματική πράξη» κατά του Ιρανού επιστήμονα, απαίτησε να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες της επίθεσης.