Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Κυνικές ομολογίες και κλιμάκωση του αυταρχισμού

Αμείωτη συνεχίζεται η επίθεση στο ΚΚΕ και στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, η συκοφάντηση των αγώνων, από την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της στον αστικό Τύπο. Και όσο περνάνε οι μέρες από τις 17 Νοέμβρη που η κυβέρνηση απέτυχε να απαγορεύσει στην πράξη τις συγκεντρώσεις, αλλά και από την πανεργατική απεργία στις 26 Νοέμβρη, τόσο πληθαίνουν και οι ομολογίες ότι στο στόχαστρο βρίσκεται η ίδια η αγωνιστική διεκδίκηση και όχι η προστασία της υγείας, στο όνομα της οποίας απαγορεύτηκαν οι συναθροίσεις το τριήμερο 15 - 17/11.

Σε συνέντευξή του μάλιστα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, την περασμένη Παρασκευή, έδωσε συνέχεια στην κατασυκοφάντηση του εργατικού κινήματος. Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για το όργιο καταστολής στις 17 Νοέμβρη, «τεκμηρίωσε» την «επιτυχία» της κυβέρνησης λέγοντας: «Σκεφτείτε να μη βγάζαμε την απαγόρευση και να έβγαινε το ΚΚΕ στο δρόμο όχι με 1.500 αλλά με 5.500 (κόσμο), τι θα γινότανε;». Πρόκειται για ένα ακόμα μπουρδούκλωμα, αφού δεν υπάρχει άνθρωπος με στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα που θα εγκαλέσει το ΚΚΕ ότι δεν τηρεί τα μέτρα προστασίας στις συγκεντρώσεις του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός σχολίασε ως εξής τις καταγγελίες για τους 6.000 αστυνομικούς που δεν τηρούσαν κανένα μέτρο προστασίας: «Ηταν έξω. Δεν μεταδίδεται έξω ο ιός στην ατμόσφαιρα. Ο ιός μεταδίδεται σε κλειστούς χώρους»! Πρόκειται για μια κυνική ομολογία ότι αυτό που «μέτρησε» στην πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να απαγορεύσει και τελικά να χτυπήσει με πρωτοφανή τρόπο μια υποδειγματικά οργανωμένη συγκέντρωση δεν ήταν η «προστασία της δημόσιας υγείας», αλλά η «ανάγκη» της εργοδοσίας να μπει φίμωτρο στη λαϊκή διεκδίκηση, ειδικά μπροστά στα δύσκολα που έρχονται για τους εργαζόμενους με τα νέα μέτρα.

Στην ίδια κατεύθυνση, πολύτιμες υπηρεσίες στην κατασταλτική επιχείρηση της κυβέρνησης προσφέρουν οι διάφοροι γνωστοί και μη εξαιρετέοι για τον φανατισμό τους ενάντια σε κάθε είδους λαϊκή κινητοποίηση, πολύ πριν από την πανδημία, που τώρα τη αξιοποιούν και ως πρόσχημα.

Στο πλαίσιο αυτό, Ερώτηση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Μπογδάνος, για να καταγγείλει την «καταστρατήγηση της ισονομίας και της νομοκρατίας», όπως χαρακτηρίζει την παράσταση διαμαρτυρίας αντιπροσωπείας συνδικαλιστών στο υπουργείο Εργασίας στις 26 Νοέμβρη, μέρα πανεργατικής απεργίας. Ο Κ. Μπογδάνος, στον γνώριμο ρόλο «λαγού» που έχει αναλάβει, ρωτάει μάλιστα να μάθει ποιοι ήταν οι «υπεύθυνοι των εκδηλώσεων», γιατί δεν συνελήφθησαν και «για ποιο λόγο επετράπησαν πολιτικές συγκεντρώσεις».

Αναπαράγοντας όλη τη σαβούρα που διακινείται από τις 17 Νοέμβρη μέχρι και σήμερα, ο βουλευτής της ΝΔ μιλάει ξανά για «μέλη του ΚΚΕ» που «εξαιρέθηκαν από τους νόμους και τους κανόνες», με αποτέλεσμα «την έκθεση της δημόσιας υγείας σε σοβαρότατο κίνδυνο».

Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη σχετική κοινοβουλευτική Ερώτηση του συγκεκριμένου, που βάζει στο στόχαστρο το εργατικό - λαϊκό κίνημα, αφού με παρόμοιο τρόπο είχε «αναρωτηθεί» γιατί δεν διαλύθηκαν οι μαθητικές διαδηλώσεις στις 22 Οκτώβρη, ενώ από τότε καλούσε την κυβέρνηση να μην επιτρέψει «συναθροίσεις και διαδηλώσεις» στις 17 Νοέμβρη.

Οσο για τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης, χαρακτηριστικά είναι τα δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου, που έφτασαν με αφορμή την απεργία στις 26 Νοέμβρη να λένε καθαρά και ξάστερα ότι «οι απεργίες είναι εκτός τόπου και χρόνου», ότι «τώρα δεν είναι η ώρα για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας». Οτι «θέλει θράσος να απεργείς σε τέτοιες συνθήκες». Ενώ, απογειώνοντας την πρόκληση στο λαό, έφτασαν - αυτοί που λιβανίζουν την απάνθρωπη πολιτική της κυβέρνησης και δεν λένε κουβέντα για τα εργοδοτικά εγκλήματα - να χαρακτηρίζουν την απεργία ένδειξη «ελλείμματος ανθρώπινης ποιότητας»!

Η προσπάθεια να μπει στο γύψο το εργατικό κίνημα βγάζει πια μάτι, όμως την ίδια στιγμή παίρνει απάντηση από την καθημερινή δράση σωματείων σε κάθε χώρο δουλειάς, μια δράση που φουντώνει, κάνοντας καθαρό ότι κυβέρνηση και εργοδοσία λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Κι αυτό ήταν το μήνυμα της απεργιακής κινητοποίησης στις 26 Νοέμβρη, που αποτελεί παρακαταθήκη για τη συνέχεια.