Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2020
ΔΙΕΘΝΗ

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ RCEP

«Δεσμεύονται» να ενισχύσουν την παρουσία τους στον Ειρηνικό

Την ανάγκη το ευρωενωσιακό κεφάλαιο να ενισχύσει τη θέση και τις συμμαχίες του σε Ασία - Ειρηνικό εντοπίζουν εκπρόσωποι της ΕΕ συνολικά, αλλά και μελών της, για τη νέα εμπορική συμφωνία «Περιφερειακή Ολοκληρωμένη Οικονομική Εταιρική Σχέση» (Regional Comprehensive Economic Partnership, RCEP), που υπεγράφη από Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και τα 10 μέλη της Ενωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN): Μπρουνέι, Βιετνάμ, Λάος, Καμπότζη, Ταϊλάνδη, Μιανμάρ, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Ινδονησία και Φιλιππίνες.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι «η περιοχή του Ειρηνικού ωκεανού έχει στρατηγική σημασία για εμάς. Πρέπει να ενισχύσουμε τη δέσμευσή μας ότι η φωνή μας ακούγεται, ότι η περιφερειακή συνεργασία παραμένει ανοιχτή και βασίζεται σε κανόνες».

O Γερμανός ευρωβουλευτής Μπερντ Λάνγκε (από το σοσιαλδημοκρατικό SPD), πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, υποστήριξε ότι η RCEP «πρέπει να βελτιωθεί, λόγω της έλλειψης εργατικών και περιβαλλοντικών διατάξεων» και πρόσθεσε πως «αντί να αντιμετωπίσουμε τη συμφωνία αυτή ως απειλή, πρέπει να τη θεωρήσουμε μια έκκληση αφύπνισης για την Ευρώπη».

Ο δε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, δήλωσε ότι η RCEP «θα πρέπει να ωθήσει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας».

Την ίδια στιγμή, στη Γαλλία, η εφημερίδα «Λε Μοντ» έσπευσε να διαπιστώσει ότι η συμφωνία αποτελεί «πρόκληση για τον Τζο Μπάιντεν», προσθέτοντας πως βασικό ζήτημα είναι ο ρόλος που θα επιδιώξει να παίξει η Κίνα.

Παράλληλα, ο ιταλικός Τύπος εκτίμησε ότι η RCEP δεν θα είναι εύκολη, λόγω των συνεπειών από την πανδημία και την οικονομική κρίση οι οποίες θα ωθήσουν σε «περισσότερο προστατευτισμό και λιγότερο εμπόριο», και ότι «θα παίξει σημαντικό ρόλο στη μετατόπιση του κέντρου βάρους της παγκόσμιας οικονομίας», κάτι που «πρέπει να αποτελέσει προειδοποίηση για την Ευρώπη». Υποστήριξε δε ότι η Ιταλία βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη και ότι μπορεί να αποκομίσει οφέλη από τη δυναμική αυτών των χωρών, λόγω και της Ενωσης των χωρών της ASEAN με την Ιταλία (Associazione Italia - ASEAN).

Σημειωτέον, όλοι εντοπίζουν τα μεγάλα περιθώρια η ΕΕ να διεισδύσει στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας καθώς και για την «υλοποίηση στόχων για ανάπτυξη υποδομών, συνδεσιμότητας και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο», καθώς και για τη σύναψη διμερών συμφωνιών με λιγότερους φόρους.