Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2020
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αρμενία

Ενώ συνεχίζεται η επιστροφή των προσφύγων στον θύλακα υπό την επιτήρηση των Ρώσων

ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ - ΜΟΣΧΑ.--

Μια ακόμη ομάδα ρωσικών «ειρηνευτικών» στρατιωτικών δυνάμεων έφτασε την Κυριακή στην πρωτεύουσα του θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, Στεπανακέρτ, μέσω των συνόρων Ρωσίας - Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν. Θυμίζουμε πως με τη συμφωνία εκεχειρίας Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν - Ρωσίας, ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα παραμείνουν στην περιοχή για τα επόμενα 5 χρόνια, με αυτόματες πενταετείς ανανεώσεις, δηλαδή επ' αόριστον.

Την ίδια μέρα, περίπου 1.700 πρόσφυγες επέστρεψαν από την Αρμενία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, συνοδευόμενοι από περιπολίες της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας. Συνολικά, 23.514 Αρμένιοι πρόσφυγες επέστρεψαν στα σπίτια τους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, από τις 14 Νοέμβρη που άρχισε η εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός.

Το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν τόνισε ότι η εκεχειρία τηρείται σε όλη τη γραμμή επαφής, ενώ οι Ρώσοι «ειρηνευτές» συνεχίζουν να καθαρίζουν τα εδάφη του Ναγκόρνο Καραμπάχ και έχουν αφαιρεθεί εκατοντάδες νάρκες.

Στο μεταξύ, χτες η αρμενική αστυνομία συνέλαβε διαδηλωτές που επιχείρησαν να μπλοκάρουν την κεντρική λεωφόρο του Ερεβάν, απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού, Νικόλ Πασινιάν.

Σε παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της Αρμενίας, Αρμέν Σαρκισιάν, κάλεσε για ακόμη μια φορά να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. «Μετά από μια τέτοια τραγωδία, σε κάθε χώρα η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί», τόνισε.

Η Ρωσία αρνείται να φύγει από την Υπερδνειστερία

Σε έναν άλλο θύλακα όπου η Ρωσία διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις, στην Υπερδνειστερία, το Κρεμλίνο απέρριψε χτες τη θέση της νεοεκλεγείσας Προέδρου της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου, να αντικατασταθούν τα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται στην αποσχισθείσα περιοχή με αποστολή παρατηρητών υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη).

«Η αλλαγή οποιουδήποτε status quo, το οποίο βασίζεται στο πνεύμα και το γράμμα του διεθνούς δικαίου, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αποσταθεροποίηση», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «αναμένουμε όλα αυτά να συζητηθούν και ότι δεν θα γίνουν κάποιες απότομες κινήσεις».