Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2020
ΔΙΕΘΝΗ

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

Διπλωματική ένταση για γεγονότα του 1918...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.--

Νέα αφορμή για ένταση στις σχέσεις Σερβίας - Μαυροβουνίου έδωσε η δημόσια κριτική του Σέρβου πρέσβη στην Ποντγκόριτσα, Βλαντιμίρ Μπόζοβιτς, σε απόφαση της μαυροβουνιακής Βουλής που αφορούσε γεγονότα του 1918. Η απερχόμενη κυβέρνηση του Μαυροβουνίου απέλασε τον Σέρβο πρέσβη, κατηγορώντας τον ότι αναμειγνύεται σε εσωτερικά πολιτικά θέματα.

Ο Μπόζοβιτς αποδοκίμασε τη διακήρυξη που ψηφίστηκε το 2018 από τη Βουλή του Μαυροβουνίου και με την οποία ακυρώνεται η απόφαση της Εθνοσυνέλευσης του Μαυροβουνίου, το 1918, για ένταξη στη σύνθεση του βασιλείου Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων, που αργότερα μετονομάστηκε σε Γιουγκοσλαβία.

Ο Σέρβος πρέσβης χαρακτήρισε «έκφραση της ελεύθερης βούλησης του λαού» την απόφαση του 1918, ενώ για την απερχόμενη πολιτική ηγεσία του Μαυροβουνίου έκανε λόγο για «πράξη υποτέλειας, που εκμαιεύτηκε με πιέσεις και δόλια μέσα».

Αρχικά η κυβέρνηση της Σερβίας ανακοίνωσε ότι θα απαντήσει ανάλογα, απελαύνοντας τον Μαυροβούνιο πρέσβη στο Βελιγράδι, Τάρζαν Μιλόσεβιτς, εντός τριών ημερών. Τελικά χτες ανακάλεσε την απόφαση απέλασης, αποφασίζοντας να μη δώσει συνέχεια στην ένταση με το Μαυροβούνιο.

Η εξέλιξη χαιρετίστηκε από τον επίτροπο της ΕΕ για τη Διεύρυνση, Ολιβερ Βάρχελι, που ζήτησε από το Μαυροβούνιο να πράξει το ίδιο.