Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ

Σταθερές προσδοκίες για «εποικοδομητικό διάλογο»

«Η Τουρκία δεν θα αξιολογηθεί με βάση μόνο μια κίνηση ή ανακοίνωση, αλλά για ένα σύνολο δράσεων σε μια δεδομένη χρονική περίοδο και αυτό θα συμβεί το Δεκέμβρη στη Σύνοδο Κορυφής», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο, σχολιάζοντας την «απόσυρση» του «Ορούτς Ρέις» από τα ανοιχτά της Κύπρου το βράδυ της Κυριακής, αλλά και αναδεικνύοντας την ευρύτερη οπτική από την οποία οι Βρυξέλλες αξιολογούν τη σχέση τους με την Αγκυρα.

Ο Στάνο πρόσθεσε ότι «οι ηγέτες στο ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβρη θα αξιολογήσουν αν η Τουρκία έφερε αποτελέσματα επί των προσδοκιών τους και οι προσδοκίες ήταν για αποκλιμάκωση και συμμετοχή σε εποικοδομητικό διάλογο (...) Εχουμε ξεκινήσει να εργαζόμαστε πάνω στη θετική ατζέντα και την απαραίτητη προετοιμασία και επίσης για τη Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση, τις ενέργειες της Τουρκίας. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα γίνει επαναξιολόγηση προς ποιες κατευθύνσεις θα προχωρήσουμε αναφορικά με τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Τα πάντα είναι στο τραπέζι».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ είπε χτες (σε τηλεδιάσκεψη με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κοινοβουλίων κρατών - μελών) πως «δυστυχώς δεν έχουμε κάνει την πρόοδο που θέλαμε στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας», συμπληρώνοντας ότι «διοχετεύσαμε πολλή προσπάθεια στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας. Υπάρχει μια σειρά εμποδίων και δυσκολιών που επανέρχονται συνεχώς, ώστε θα πρέπει να αναμένουμε πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση τον Δεκέμβριο, αλλά δεν έχει προχωρήσει όσο ήλπιζα».

Συνεχίζοντας η καγκελάριος ανέφερε ότι «αυτά που συμβαίνουν στη Μεσόγειο, τόσο απέναντι στην Κύπρο - και στο θέμα της επανένωσης της Κύπρου - όσο και στο θέμα εξόρυξης ορυκτών υλών, έχουν έναν πολύ επιθετικό χαρακτήρα ή, θα έλεγα, έναν προκλητικό χαρακτήρα. Αλλά είναι καλό σημάδι ότι το "Ορούτς Ρέις" επέστρεψε σε τουρκικό λιμάνι. Εξακολουθούμε όμως να έχουμε στην Κύπρο γεωτρητικές δραστηριότητες».

Την ίδια ώρα έσπευσε να συμπληρώσει πως «η Τουρκία είναι η χώρα που έχει δεχτεί μάλλον τους περισσότερους πρόσφυγες παγκοσμίως, λόγω της διένεξης στη Συρία, στην οποία συμμετείχαν και δυτικές χώρες (...) Αν κοιτάξουμε πόσο δυσκολευόμαστε εμείς στην ΕΕ με τα ζητήματα της μετανάστευσης, τότε αξίζει στην Τουρκία μεγάλος σεβασμός για αυτά που κάνει σε αυτόν τον τομέα (..) Γι' αυτό, είμαι υπέρ του να συνεχίσουμε να στηρίζουμε σε αυτό την Τουρκία».

Οσον αφορά το «Ορούτς Ρέις», το τουρκικό σκάφος φερόταν χτες να έχει επιστρέψει στις τουρκικές ακτές, καθώς η Αγκυρα δεν ανανέωσε τη Navtex που έληξε την Κυριακή.

Την ίδια στιγμή, άλλη μία επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ η οποία ήρθε στη δημοσιότητα επαναλαμβάνει ότι η Αθήνα διατηρεί «μαξιμαλιστικές και υπερβολικές αξιώσεις θαλάσσιων συνόρων, αγνοώντας τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας» αλλά και ότι «η Τουρκία τηρεί όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σε διμερή και πολυμερή φόρουμ και είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο χωρίς καμία προϋπόθεση το συντομότερο δυνατόν».

Σήμερα οι επαφές της Λουτ

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η Τζέιν Χολ Λουτ, ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, έφτασε χτες στην Κύπρο, όπου σήμερα έχει προγραμματιστεί να έχει συναντήσεις τόσο με τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη όσο και με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας νέας 5μερούς Διάσκεψης.

Μιλώντας στην «Καθημερινή», ο Τατάρ επανέλαβε ότι «επιθυμούμε να θέσουμε στο τραπέζι των συνομιλιών τη λύση των δύο κρατών που θα βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα». Τάχθηκε δε υπέρ της «αναπροσαρμογής των συνόρων, αλλά όχι στους διακανονισμούς που θα μετέτρεπαν τους ανθρώπους μας εκ νέου σε πρόσφυγες» και για το ιδιοκτησιακό ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κανένας τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαμε να πούμε ναι στους διακανονισμούς που αγνοούν τους τίτλους ιδιοκτησίας που έχουμε εκδώσει αλλά και ό,τι έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια».

Ο Τατάρ ξεκαθάρισε ακόμα ότι στόχος είναι ένα παζάρι στο οποίο Τουρκία και ψευδοκράτος θα εκτιμήσουν στο τέλος τα ανταλλάγματα στις δικές τους αξιώσεις. Οπως είπε, «πρώτα ας ξεκινήσουμε τη διαπραγμάτευση για τη λύση των δύο κρατών και στη συνέχεια θα αξιολογήσουμε τι μπορεί να συζητηθεί, τι θέλει η άλλη πλευρά και τι μπορούμε να δώσουμε. Η στάση μας είναι σαφής: Συζητάμε και αξιολογούμε κάθε λογική πρόταση, όλα όσα θα οδηγήσουν τους Τουρκοκύπριους προς τα εμπρός, όχι προς τα πίσω, και που δεν θα επισκιάσουν την ασφάλειά μας, δεν θα σπάσουν τους δεσμούς μας με την Τουρκία».

Ερωτηθείς πώς θα συζητηθεί η μοιρασιά σε ιδιαίτερα κρίσιμα θέματα, όπως οι υδρογονάνθρακες, ο Τατάρ είπε ότι «αυτό το θέμα θα είναι μέρος των διαπραγματεύσεων» και, υπενθυμίζοντας πρόταση του ψευδοκράτους να προχωρήσε ουσιαστικά η συνεκμετάλλευση ακόμα και χωρίς οριστική διευθέτηση του Κυπριακού, ανέφερε ότι «προτείνουμε συνεργασία και συνεταιρισμό». Καταλήγοντας, εξέφρασε τη δυσαρέσκιά του για το ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά ισχυρίζεται ότι "θα πράξω ό,τι επιθυμώ και αν συμφωνείτε μαζί μου, θα σας δώσω κάτι, αλλά θα αποκλείσω την Τουρκία"».

Μετά τη Λευκωσία η Λουτ αναμένεται για επαφές στην Αθήνα.