Σάββατο 28 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 29 Νοέμβρη 2020
ΔΙΕΘΝΗ

Οταν ο «προοδευτικός» Ζάεφ ξεπλένει τη φασιστική κατοχή

Την περίοδο της σύναψης και της ψήφισης της ΝΑΤΟικής Συμφωνίας των Πρεσπών, η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επένδυε στο εξής αφήγημα: «Βρέθηκε ένας προοδευτικός ηγέτης στη γειτονική χώρα, καθίσαμε, συζητήσαμε και καταλήξαμε στη Συμφωνία». Κάπως έτσι οι πραγματικοί εμπνευστές των Πρεσπών, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, περνούσαν σε δεύτερη μοίρα και σε πρώτο πλάνο έμπαιναν οι ήρωες των παραμυθιών του ΣΥΡΙΖΑ... Η παρουσίαση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ του Ζ. Ζάεφ ως «προοδευτικού γείτονα» συνεχίζεται μέχρι σήμερα χωρίς διαλείμματα.

Πριν από λίγες μέρες, ο «προοδευτικός γείτονας», ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας Ζ. Ζάεφ, επιδιώκοντας να δελεάσει τη Βουλγαρία για να μην ασκήσει βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Β. Μακεδονίας στην ΕΕ, πήγε τον «προοδευτισμό» του ένα βήμα παραπέρα. Αναφερόμενος σε συνέντευξή του στο τι συνέβαινε στα εδάφη της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, δεν αναφέρθηκε στη «βουλγάρικη φασιστική κατοχή» (η κυβέρνηση της Βουλγαρίας είχε συνταχτεί με τις δυνάμεις του ναζιστικού άξονα), αλλά στο ότι στην αρχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η Βουλγαρία «ασκούσε διοίκηση». Για να κάνει κάποιος τη σύγκριση, είναι σαν να αναφέρει ότι στην Ελλάδα δεν υπήρχε τριπλή (Γερμανία, Ιταλία, Βουλγαρία) ναζιστική κατοχή την περίοδο 1941-1944, αλλά ότι οι δυνάμεις αυτές απλά «ασκούσαν διοίκηση»!

Ο Ζ. Ζάεφ όμως δεν έμεινε μόνο σε αυτήν τη δήλωση. Αποκάλυψε επίσης ότι το τελευταίο διάστημα αφαιρέθηκαν περίπου 20 επιγραφές από μνημεία στη Βόρεια Μακεδονία, στα οποία αναγραφόταν «φασιστική βουλγαρική κατοχή», ενώ για τον εθνικισμό δήλωσε πως την ευθύνη την έχει η πρώην Ενιαία Γιουγκοσλαβία!

Οι δηλώσεις του Ζάεφ έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της Β. Μακεδονίας, ιδιαίτερα από τις ενώσεις των παρτιζάνων και των απογόνων τους. Αλλωστε, η ιστορική αλήθεια είναι ότι υπήρξε και φασιστική κατοχή από τη Βουλγαρία, αλλά και αντίσταση από τα παρτιζάνικα κινήματα που απελευθέρωσαν τα Βαλκάνια με την καθοριστική συμβολή του Κόκκινου Στρατού. Οι δηλώσεις Ζάεφ αντίθετα έτυχαν θετικής ανταπόκρισης από το εθνικιστικό κόμμα της Βουλγαρίας VMRO-BND.

Κατά τ' άλλα, ας θυμηθούμε το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Ζ. Ζάεφ για την εκλογή του: «Χάρη στις προσπάθειές σου το μήνυμα των γενναίων προοδευτικών δυνάμεων που αγωνίζονται κατά του εθνικισμού, για κοινωνική δικαιοσύνη και ειρήνη στην περιοχή μας, σήμερα έγινε πιο δυνατό. Ενα μήνυμα όχι μόνο για τα Βαλκάνια, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη»...


Ρ.