Σάββατο 28 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 29 Νοέμβρη 2020
ΔΙΕΘΝΗ

ΡΩΣΙΑ

Καταγγελία για χρηματοδότηση της αντιπολίτευσης από τη Δύση

ΜΙΝΣΚ - ΜΟΣΧΑ.--

Τις χώρες της Δύσης για «απόπειρες παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας, προσπάθειες αναζωπύρωσης της αντιπαράθεσης και επιβολής μονομερών σχημάτων διαμεσολάβησης» κατήγγειλε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την επίσκεψή του την Πέμπτη στο Μινσκ.

Την ώρα που συνεχίζονται στη Λευκορωσία μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εδώ και πάνω από τρεις μήνες από τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου, ο Λαβρόφ κατηγόρησε τις «δυτικές χώρες» ότι «χρησιμοποιούν τεχνολογίες οργάνωσης μαζικών ταραχών» σε Ρωσία και Λευκορωσία, ενώ οι αξιωματούχοι τους θέτουν τελεσίγραφα και κυρώσεις «χωρίς αποδείξεις».

«Ρωσία και Λευκορωσία βρίσκονται υπό πίεση με στόχο την αλλαγή της στάσης μας και τον περιορισμό της ανάπτυξης των χωρών μας. Τα δυτικά ΜΜΕ και αξιωματούχοι εκφράζουν σχεδόν τελεσίγραφα εναντίον μας. Υπήρξαν πάρα πολλά γεγονότα ανάμειξης στις εσωτερικές μας υποθέσεις. Χρησιμοποιούν την τεχνολογία οργάνωσης μαζικών ταραχών και η αντιπολίτευση λαμβάνει οικονομική και άλλη υποστήριξη», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η κατάσταση στη Λευκορωσία θα εξομαλυνθεί σύντομα και ότι η πρωτοβουλία για τη συνταγματική μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος θα βοηθήσει στην εκτόνωση των αντιδράσεων κατά της κυβέρνησης Λουκασένκο.

Η Λευκορωσία είναι έτοιμη, μαζί με τη Ρωσία, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου, όπως η πανδημία και οι φιλοδοξίες των ΗΠΑ για την «απόλυτη παγκόσμια κυριαρχία», είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Σύμφωνα με τον ρωσικό Τύπο, στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν και οι οικονομικές συμφωνίες που είχαν καταλήξει ο Λουκασένκο και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, πριν από δυο μήνες στο Σότσι, αλλά και η μετάβαση της εξουσίας στη Λευκορωσία. Οπως αναφέρει η «Nezavisimaya Gazeta», «η Μόσχα προσπαθεί να πείσει τον Λουκασένκο να μεταβιβάσει την εξουσία και σκοπεύει να συζητήσει τη βαθύτερη "ολοκλήρωση" στα πλαίσια της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (EAEU) με νέο αρχηγό κράτους».