Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2020
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ

Προεδρική χάρη Τραμπ στον Μάικλ Φλιν

Ενώ ο Μπάιντεν συνεχίζει τις επαφές για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αίσθηση αλλά όχι έκπληξη προκάλεσε χτες η απόφαση του Αμερικανού απερχόμενου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να δώσει χάρη στον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας και στενό συνεργάτη του, Μάικλ Φλιν, που εξέτιε πολυετή ποινή κάθειρξης μετά την παραδοχή της ενοχής του δύο φορές για ψευδορκία σε πράκτορες του FBI, σε σχέση με τις επαφές που είχε με Ρώσους αξιωματούχους την περίοδο των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016.

Το ίδιο διάστημα, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που θα αρχίσει μαζί με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις τις απόρρητες ενημερώσεις από τις μυστικές υπηρεσίες τη Δευτέρα, συνεχίζει τα διαγγέλματα για την «ενότητα του βαθιά διχασμένου αμερικανικού λαού». Αφορμή έδωσε χτες η γιορτή των Ευχαριστιών. Ο Μπάιντεν τόνισε πως θα εντείνει τη μάχη κατά της πανδημίας, επισημαίνοντας πως «ο πόλεμος είναι με τον Covid-19 και όχι με τους Αμερικανούς. Είμαστε σε πόλεμο με πανδημία, όχι μεταξύ μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, δίνουν και παίρνουν τα ονόματα για άλλες θέσεις του νέου υπουργικού συμβουλίου, που δεν έχουν ακόμη επίσημα ανακοινωθεί, με πρώτα τα πόστα του υπουργού Αμυνας και του επικεφαλής της CIA. Επικρατέστερη για τη θέση της υπουργού Αμυνας παραμένει η πρώην υφυπουργός Αμυντικής Πολιτικής, Μισέλ Φλορνόι, που θεωρείται βετεράνος σε θέματα «εθνικής ασφάλειας». Ωστόσο επικρίνεται από άλλα στελέχη των Δημοκρατικών για θέσεις που έχει εκφράσει κατά καιρούς υπέρ της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας. Ο Μπάιντεν και η Φλορνόι έχουν διαφωνήσει στο παρελθόν μεταξύ άλλων και για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, με την τελευταία να υποστηρίζει το 2009 την αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη συγκεκριμένη χώρα, ενώ ο τότε αντιπρόεδρος ήταν αντίθετος στην παράταση της αποστολής των Αμερικανών στρατιωτών.

Για τη θέση του αρχηγού της CIA ο Μπάιντεν φαίνεται πως εξετάζει μεταξύ άλλων την πιθανότητα να διορίσει τον Τομ Ντόνιλον, έναν βετεράνο διπλωμάτη, πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας επί Προέδρου Ομπάμα, και τον Μάικλ Μορέλ, άλλοτε υποδιευθυντή της CIA και υπηρεσιακό διευθυντή της υπό τον Ομπάμα.

Νεκρός Αμερικανός πράκτορας

Νωρίτερα χτες ανακοινώθηκε ότι πράκτορας της CIA που συμμετείχε σε αποστολή στη Σομαλία υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη, όταν βρισκόταν σε «υπηρεσία» στο Κέρας της Αφρικής το περασμένο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με το δίκτυο CNN, ήταν μέλος των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού που υπάγονται στο Πολεμικό Ναυτικό (Navy SEALs), που εργαζόταν πλέον στην υπηρεσία κατασκοπείας. Τα στοιχεία του δεν δημοσιοποιήθηκαν.

Το CNN θεωρεί πως είναι ο 136ος πράκτορας της CIA που σκοτώθηκε ενώ δρούσε για την υπηρεσία.