Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Παράταση του lockdown για το ΕΣΥ, το οποίο έφτασαν στα όριά του

Την παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 7 Δεκέμβρη ανακοίνωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, αν και όπως είπε «υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων». Εκφράζοντας την ελπίδα για «αποσυμπίεση» του ΕΣΥ, για την ουσιαστική ενίσχυση του οποίου η κυβέρνηση «σφυρίζει αδιάφορα», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι τότε «θα μπορούμε να σχεδιάσουμε μια σταδιακή επάνοδο σε κάποιου είδους κανονικότητα».

Στο φόντο πάντως της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το δημόσιο σύστημα Υγείας και της εγκληματικής πολιτικής αποδυνάμωσής του, η οποία συνεχίζεται, όπως με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο αποτυπώνει ο κρατικός προϋπολογισμός που μειώνει κατά 600 εκατομμύρια επιπλέον τις δαπάνες για την Υγεία, ο Στ. Πέτσας επιχείρησε να φιλοτεχνήσει μια «μαγική εικόνα», με βολικές «συγκρίσεις» με τα διαχρονικά «χάλια» του συστήματος, ισχυριζόμενος ότι οι ΜΕΘ διπλασιάστηκαν, ότι το προσωπικό του ΕΣΥ αυξήθηκε κατά 12 χιλιάδες και ότι το 2020 ξοδεύτηκε 1 δισ. παραπάνω για την Υγεία σε σχέση με το 2018.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, περηφανεύτηκε ότι αυτές «μειώνονται σωρευτικά κατά 3,9%, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο που ήταν ποτέ στην πατρίδα μας», επιστράτευσε εκ νέου το ψέμα περί αυξήσεων στους μισθούς, την ώρα που η κυβέρνηση μειώνει το μεικτό εισόδημα, ενώ εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ για την - υποκριτική - καταψήφιση του μέτρου, και ενώ στη συζήτηση στη Βουλή ο πρόεδρός του είχε χαρακτηρίσει το μέτρο θετικό.