Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2020
ΔΙΕΘΝΗ

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ

Δεκάδες εργάτες εγκλωβισμένοι σε ορυχείο

ΧΑΡΑΡΕ.--

Μάχη για τον απεγκλωβισμό τουλάχιστον 40 μεταλλωρύχων που εργάζονταν σε παράνομο ορυχείο στην πόλη Μπιντούρα της Ζιμπάμπουε καταβάλλουν σωστικά συνεργεία μέσα στο τελευταίο 48ωρο.

Σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων, το ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, ενώ οι άτυχοι εργάτες δούλευαν μέσα στο εγκαταλειμμένο χρυσωρυχείο Ran Gold Mine τη στιγμή της κατολίσθησης. Εξι κατάφεραν να απεγκλωβιστούν.

Η Ζιμπάμπουε έχει υπέδαφος πλούσιο σε χρυσό, πλατίνα, διαμάντια, άνθρακα και χαλκό. Οι μεταλλευτικές δραστηριότητες αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τη χώρα αυτή, στην οποία μόνο ο χρυσός συνιστά το 60% των εξαγωγών της. Λόγω ανεργίας και φτώχειας, πολλοί άνδρες επιβιώνουν δουλεύοντας σε εγκαταλειμμένα ορυχεία ή διεισδύοντας παράνομα σε ορυχεία που εξακολουθούν να τελούν υπό εκμετάλλευση, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Τον Φλεβάρη του 2019 τουλάχιστον 24 μεταλλωρύχοι έχασαν τη ζωή τους σε παρόμοιες συνθήκες, ενώ δούλευαν σε σήραγγες εγκαταλειμμένου ορυχείου που πλημμύρισε έπειτα από καταιγίδες στο κεντρικό τμήμα της Ζιμπάμπουε. Τον Μάη της ίδιας χρονιάς, άλλοι εννέα έχασαν τη ζωή τους από εκρήξεις σε χρυσωρυχείο στη βόρεια πόλη Μαζόουε.