Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2020
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Πρώτη αιτία θανάτου πλέον στην Ευρώπη

Το πρώτο αίτημα για την έγκριση εμβολίου αναμένει σύντομα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Ραγδαία αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2, αλλά και του επίσημου αριθμού των θανάτων, καταγράφεται καθημερινά σε όλο τον κόσμο, ενώ την περασμένη βδομάδα η Covid-19 έγινε η πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη. Τα κρούσματα παγκοσμίως ξεπερνούν πλέον τα 60,8 εκατ. και πάνω από 1,428 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Στην πρώτη θέση παγκοσμίως βρίσκονται σταθερά οι ΗΠΑ, με πάνω από 13,1 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και περίπου 268.000 νεκρούς. Την Τετάρτη ανακοίνωσαν πάνω από 2.400 θανάτους, φτάνοντας στα επίπεδα της άνοιξης, ενώ ταυτόχρονα καταγράφηκαν σχεδόν 200.000 ημερήσια κρούσματα.

Στην παγκόσμια κούρσα γύρω από τα εμβόλια, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι περιμένει να λάβει την πρώτη αίτηση για έγκριση κυκλοφορίας ενός εμβολίου «τις προσεχείς μέρες», το τελευταίο διαδικαστικό βήμα προς την διάθεση ενός εμβολίου εκτός των ΗΠΑ.

Παρότι ο ΕΜΑ δεν κατονομάζει την εταιρεία από την οποία περιμένει την κατάθεση αίτησης, οι εταιρείες «Pfizer» - «BioNTEch» είναι οι πλέον προχωρημένες ως προς τη ρυθμιστική διαδικασία μεταξύ των τριών εταιρειών που δημοσίευσαν αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές της Φάσης 3. Οι δυο εταιρίες στις 20 Νοέμβρη κατέθεσαν αίτηση αδειοδότησης σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο ΕΜΑ ξεκίνησε την αξιολόγηση του εμβολίου των «Pfizer» - «BioNTEch» στις 6 Οκτώβρη, επιταχύνοντας τη διαδικασία έγκρισης ενός εμβολίου για την ΕΕ και επιτρέποντας στους ερευνητές να υποβάλουν σε πραγματικό χρόνο τα ευρήματά τους, πριν από την ολοκλήρωση των μελετών.

Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του υπέγραψε συμβόλαιο για την αγορά 50 εκατ. δόσεων του κινεζικού εμβολίου «CoronaVac» της εταιρείας «Sinovac Biotech», που «θα παραδοθούν τους μήνες Δεκέμβρη, Γενάρη και Φλεβάρη». Η Τουρκία βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με άλλους παρασκευαστές εμβολίων. Το πειραματικό εμβόλιο της «Sinovac» προκαλεί γρήγορη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά το επίπεδο των αντισωμάτων που παράγει είναι χαμηλότερο από αυτό που παρατηρείται σε ανθρώπους που έχουν αναρρώσει.

Στο μεταξύ, στη Γερμανία ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt» αναδεικνύει τις μεγάλες ανισότητες και την κρατική υποχρηματοδότηση της δημόσιας Παιδείας σε μια από τις ισχυρότερες καπιταλιστικές οικονομίες του κόσμου. Οι ελλείψεις φορητών υπολογιστών και σχετικής τεχνογνωσίας των διδασκόντων εξακολουθούν να είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της τηλεκπαίδευσης.

Οπως προκύπτει από έρευνα προμηθευτή ειδών πληροφορικής, μόνο το 59% των ερωτηθέντων σχολείων της χώρας έχουν αξιοποιήσει τα χρήματα από το πρόσθετο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την προμήθεια laptops στους μαθητές, αφού πολλά σχολεία «μπάλωσαν» άλλες τρύπες στα λειτουργικά τους έξοδα. Ετσι, μόλις το 14% των μαθητών μέχρι σήμερα μπόρεσαν να λάβουν laptop από το σχολείο για την περίπτωση που τα μαθήματα γίνουν ξανά εξ αποστάσεως, ενώ το 63% των σχολείων δήλωσαν ότι δεν έχουν λάβει τη σχετική τεχνογνωσία.