Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2020
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ

Τριβές Ρωσίας - Τουρκίας για τουρκική βάση στο Αζερμπαϊτζάν

Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα

ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ - ΜΟΣΧΑ.--

Στην επιφάνεια έρχονται οι ανταγωνισμοί στον Νότιο Καύκασο όσο προχωρά η εφαρμογή της «ειρηνευτικής» συμφωνίας μεταξύ Αζερμπαϊτζάν - Αρμενίας - Ρωσίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι ενδοϊμπεριαλιστικές τριβές φαίνονται και στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Τουρκίας, με την τελευταία να επιδιώκει να δημιουργήσει ανεξάρτητο στρατιωτικό παρατηρητήριο στο Αζερμπαϊτζάν, δηλαδή τουρκική στρατιωτική βάση, αναφέρει στο πρακτορείο «Reuters» ανώνυμη τουρκική πηγή.

Οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει ήδη στη δημιουργία ενός ρωσοτουρκικού κέντρου στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, που θα ελέγχει την εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, και απομένει να καθοριστούν όλες οι παράμετροι του μηχανισμού ελέγχου.

Ωστόσο η Τουρκία, ένθερμη σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν, επιδιώκει επίσης ένα δικό της ανεξάρτητο παρατηρητήριο, για να ενισχύσει την επιρροή της στην περιοχή, την οποία θεωρεί «κλειδί» για τη δική της ασφάλεια.

«Η μεγαλύτερη διαφωνία αυτή τη στιγμή είναι το παρατηρητήριο που θα ιδρύσει η Τουρκία στο Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε η τουρκική πηγή. «Η Ρωσία δεν θεωρεί πως είναι απαραίτητο για την Τουρκία να δημιουργήσει ένα παρατηρητήριο στην περιοχή ανεξάρτητο από το κοινό ρωσοτουρκικό κέντρο. Ωστόσο αυτό είναι απαραίτητο για την Τουρκία», αναφέρει η πηγή στο «Reuters», προσθέτοντας ότι οι σχετικές συνομιλίες συνεχίζονται.

Σε τηλεφωνική τους συνομιλία προχτές το βράδυ, οι Πρόεδροι της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν και της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν«αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη δημιουργία ενός κέντρου ελέγχου της κατάπαυσης του πυρός και των εχθροπραξιών στη ζώνη των συγκρούσεων».

Επιπλέον, συζήτησαν τρόπους επέκτασης των προσπαθειών για τη διασφάλιση της ειρήνης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. «Εμείς - η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και η Ρωσία - θα διασφαλίσουμε την ειρήνη στην περιοχή», επεσήμανε ο Ερντογάν. «Εχουμε όμως την ευκαιρία να βελτιώσουμε τη διαδικασία. Συζητήσαμε με τον Πούτιν τις προσπάθειες επέκτασης της εκεχειρίας μαζί με άλλες χώρες της περιοχής». Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, αν ενταχθούν στην προσπάθεια των τριών κρατών περισσότερες χώρες «θα μπορέσουμε πραγματικά να αλλάξουμε την κατάσταση».

Θυμίζουμε ότι η Γαλλία την περασμένη βδομάδα υποστήριξε πως η εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός πρέπει να έχει διεθνή εποπτεία, εκφράζοντας έμμεσα την ανησυχία της για το ενδεχόμενο Ρωσία και Τουρκία να συνάψουν συμφωνίες με αποκοπή των δυτικών ιμπεριαλιστικών κέντρων από μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες.

Οι διαπραγματεύσεις για το καθεστώς του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που δεν έχει καθοριστεί από την «ειρηνευτική» συμφωνία, θα πρέπει να συνεχιστούν στο πλαίσιο των συμπροέδρων της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ, είπε χτες ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν. Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ για περισσότερα από πέντε χρόνια.

Από τις 14 Νοέμβρη οι Ρώσοι στρατιωτικοί «διασφάλισαν την επιστροφή περισσότερων από 11.000 κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ στα σπίτια τους», ανακοίνωσε χτες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, «μέσω του διαδρόμου Λατσίν» που ενώνει με την Αρμενία τα εδάφη του Ναγκόρνο Καραμπάχ όπου ζουν Αρμένιοι.