Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2020
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ

Διαδηλώσεις ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό

«Καζάνι που βράζει» θυμίζει τις τελευταίες μέρες η Γουατεμάλα, με συνεχείς λαϊκές κινητοποιήσεις με αφορμή την ψήφιση - στην κυριολεξία στα μουλωχτά - του νέου αντιλαϊκού προϋπολογισμού από τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Αλεχάντρο Γιαματέι. Χιλιάδες εργαζομένων και νέων διαμαρτυρήθηκαν μαζικά το περασμένο Σάββατο έξω από το κοινοβούλιο, και τις επόμενες μέρες έως και χτες, ενάντια σε έναν προϋπολογισμό που όχι μόνο δεν ενισχύει το δημόσιο σύστημα Υγείας εν μέσω πανδημίας, αλλά περικόπτει και άλλο τις μειωμένες δαπάνες σε αυτόν τον τομέα, όπως και στην Παιδεία και σε ό,τι αφορά την όποια κοινωνική προστασία. Στη χώρα αυτή της Κεντρικής Αμερικής (με 17,2 εκατομμύρια στα σύνορα με το Μεξικό, με σημαντικά αιματοβαμμένη ιστορία από πραξικοπήματα με τη στήριξη του αμερικανικού ιμπεριαλισμού), οι επιβεβαιωμένες μολύνσεις από την πανδημία έχουν ξεπεράσει τις 120.000 και οι νεκροί τους 4.100, η φτώχεια, ο υποσιτισμός ειδικά στα μικρά παιδιά «χτυπάνε κόκκινο», ενώ επιπλέον βαριές είναι οι πληγές από τους πρόσφατους καταστροφικούς κυκλώνες. Στην κινητοποίηση του Σαββάτου υπήρξε βάρβαρη καταστολή από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας με δεκάδες συλληφθέντες και τραυματίες και αναφέρεται η περίπτωση δύο διαδηλωτών που έχασαν τα μάτια τους πιθανώς από αστυνομικές σφαίρες καουτσούκ (κάτι που είναι υποτίθεται υπό έρευνα).

Και ενώ αυτή είναι η κατάσταση, ο φιλελεύθερος Πρόεδρος αξιοποιώντας τη μερική πυρπόληση του κοινοβουλίου από λίγους κουκουλοφόρους (το πιθανότερο προβοκάτορες) στη μεγάλη διαδήλωση του Σαββάτου, ζήτησε τη λεγόμενη «επιστολή δημοκρατίας της Οργάνωσης Αμερικανικών Κρατών», που ουσιαστικά είναι αίτημα για βοήθεια, ακόμα και στρατιωτική, στο όνομα της «διατήρησης της δημοκρατικής τάξης», από αυτή την οργάνωση που αποδεδειγμένα έχει στηρίξει πραξικοπήματα κατά κυβερνήσεων που διαφωνούσαν σε κάποιο βαθμό με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Η κίνηση αυτή του Γιαματέι και η καταστολή κατά των διαδηλωτών έχουν δημιουργήσει αντιθέσεις και μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης. Πιο χαρακτηριστικές οι εκκλήσεις - προτάσεις του αντιπροέδρου από την ίδια νεοφιλελεύθερη συμμαχία «Vamos» Γκιγιέρμο Καστίγιο, να επανεξεταστεί ο προϋπολογισμός, να υπάρξει διάλογος και να επιλυθεί ειρηνικά, όπως σημειώνει, η «πολιτική, θεσμική και κοινωνική κρίση» και να παραιτηθούν Πρόεδρος και αντιπρόεδρος για να αναλάβουν άλλα πρόσωπα.

Με δεδομένο ότι η λαϊκή διαμαρτυρία δεν λέει να καταλαγιάσει, ο Πρόεδρος της χώρας είχε προγραμματίσει για χτες μια συνάντηση με διάφορους «φορείς της κοινωνίας» (διάφορους συμβούλους, «δεξαμενές σκέψεις»), χωρίς να συμμετέχουν επί της ουσίας εκπρόσωποι λαϊκών και κοινωνικών οργανώσεων.