Τρίτη 24 Νοέμβρη 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναδιαρθρώσεις στις τράπεζες

Την πρόταση σχετικά με την ίδρυση εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού («κακής» τράπεζας) ως συμπληρωματικού μηχανισμού στην προσπάθεια μείωσης των «κόκκινων» δανείων επαναφέρει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας. Μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος ΑΕ και ΕΠΕ, σημείωσε ότι η σύσταση εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού θα μπορούσε να αναλάβει όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που δεν θα αναλάβει ο «Ηρακλής» και όσα επιπλέον δημιουργήσει η τρέχουσα κρίση.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΤτΕ, οι τράπεζες σε εθελοντική βάση θα μεταβιβάσουν σε αυτή νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα δημιουργηθούν με φόντο την πανδημία (περίπου 8 - 10 δισ. ευρώ), καθώς και αυτά που θα περισσέψουν από το σχέδιο «Ηρακλής», που ήδη εφαρμόζεται στις τράπεζες. Το σύνολο εκτιμάται στο αστρονομικό ύψος των 40 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γνωστοποίησε και επίσημα χτες την άρνησή της της σχετικά με την αποπληρωμή τοκοχρεολυτικής δόσης της Τράπεζας Πειραιώς προς το (κρατικό) Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), για λόγους προστασίας της κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας.

Τα σχετικά ποσά μετατρέπονται σε μετοχές, με αποτέλεσμα την αύξηση της συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς από 26,5% σήμερα σε 61,4%, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση το 2015.

Το ΤΧΣ σε σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι «αναγνωρίζει τη μακροχρόνια συνεισφορά των ιδιωτών μετόχων στη θετική πορεία της Τράπεζας», τονίζοντας πως «θα επιδιώξει κατά τη διάρκεια του έτους 2021, και υπό τον όρο της ύπαρξης ευνοϊκών συνθηκών στην αγορά, να διευκολύνει την ουσιαστική συμμετοχή ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας, με μείωση του δικού του ποσοστού».

Σε κάθε περίπτωση, με το έναν ή τον άλλον τρόπο, τα σπασμένα φορτώνονται στο κρατικό χρέος και βέβαια στις πλάτες του λαού.