Σάββατο 14 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 15 Νοέμβρη 2020
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ

ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ

Αλλος ένας «μοχλός» διαλόγου εφ' όλης της ύλης, άλλο ένα «χαστούκι» στα ευρωατλαντικά παραμύθια

Ακόμα βαθύτερη εμπλοκή στον επικίνδυνο αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής, όπως περνά μέσα και από τους «άξονες» και τα τριμερή σχήματα συνεργασίας, σχεδιάζει η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας ξανά το χρεοκοπημένο αφήγημα ότι αυτή αποτελεί τάχα «εγγύηση» της «ασφάλειας και σταθερότητας» για το λαό και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

Ολα αυτά κι ενώ μέσα στη βδομάδα ήρθε να προστεθεί άλλο ένα ηχηρό «χαστούκι» στα ευρωατλαντικά παραμύθια: Ακριβώς με την εκλογή Μπάιντεν κι ενώ όλο αυτό το διάστημα προηγήθηκαν δύο γύροι «Στρατηγικού Διαλόγου» με τις ΗΠΑ (διαδοχικά επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ), η νέα Συμφωνία για τις Βάσεις και η μετατροπή ολόκληρης της χώρας σε βάση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και πεδίο κερδοφορίας για αμερικανικά μονοπώλια, δημοσιοποιήθηκε στις ΗΠΑ έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που παρουσιάστηκε στις Επιτροπές Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής και της Γερουσίας των ΗΠΑ και εμφανίζει μια «θολή» εικόνα για τα χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας.

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να την υποβαθμίσει, πρόκειται για μια ακόμα ηχηρή παρέμβαση του αμερικανικού ΥΠΕΞ, που στο πλαίσιο της προσπάθειας για παραμονή της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο κάνει πλάτες στις τουρκικές απαιτήσεις και ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για διαπραγμάτευση «εφ' όλης της ύλης» στα Ελληνοτουρκικά, όπως άλλωστε επιδιώκει η τουρκική αστική τάξη, ανοίγοντας ζητήματα κυριότητας σε νησιά του Αιγαίου, αποστρατικοποίησης κ.ά.

Τη δική του ξεχωριστή σημασία, άλλωστε, έχει και το γεγονός ότι η έκθεση καταρτίστηκε με αφορμή τον «μηχανισμό καταγραφής» των τουρκικών παραβιάσεων που προβλέπεται στο πλαίσιο του αμερικανικού νόμου «East Med Act» για την Ανατ. Μεσόγειο.

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για το νόμο που προετοίμασαν οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ και ψηφίστηκε επί Τραμπ, για την «ενίσχυση του αμερικανικού αποτυπώματος» στην Ανατ. Μεσόγειο απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που μεταξύ άλλων προβλέπει την πολύπλευρη ενίσχυση του τριμερούς σχήματος Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο και συνολικά τη θωράκιση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού στην περιοχή που σηματοδοτεί επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς της.

Οταν παρουσιάστηκε και ψηφίστηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα πανηγύριζαν, με τα γνωστά παραμύθια περί «απομονωμένης Τουρκίας» και «ασπίδας προστασίας» της Ελλάδας, ενώ διακινούσαν και το «ανέκδοτο» ότι με βάση τον εν λόγω μηχανισμό, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που θεωρούν ολόκληρο το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο «ενιαίο επιχειρησιακά χώρο» ενθαρρύνοντας τις διεκδικήσεις της Τουρκίας, τάχα θα γίνουν οι... φρουροί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, καταγράφοντας τις χιλιάδες τουρκικές παραβιάσεις που γίνονται κάθε χρόνο.

Τα παραμύθια αυτά έρχεται ξανά να «αδειάσει» το αμερικανικό ΥΠΕΞ, που στην έκθεσή του σημειώνει ότι δεν μπορεί να διακρίνει τάχα τις επιβεβαιωμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας από την Τουρκία επειδή «η Ελλάδα και οι ΗΠΑ δεν έχουν την ίδια άποψη για την έκταση του ελληνικού εναερίου χώρου» (η Ελλάδα έχει ανακηρύξει εναέριο χώρο 10 ν.μ.). Σημειώνει ότι «με βάση το Διεθνές Δίκαιο ο εναέριος χώρος μίας χώρας συμπίπτει με τα χωρικά της ύδατα», για να καταλήξει: «Γι' αυτό οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν εναέριο χώρο μέχρι και 6 ν.μ. σύμφωνα με τα χωρικά ύδατα».

Ακόμα, το αμερικανικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι αν και η Ελλάδα διεκδικεί «μέχρι και 6 ν.μ. χωρικά ύδατα στο Αιγαίο (...) η χώρα και οι γείτονές της δεν έχουν συμφωνήσει σε συνοριακή οριοθέτηση σε εκείνες τις περιοχές όπου αλληλοεπικαλύπτονται τα νόμιμα θαλάσσια δικαιώματά τους».

Σπεύδει δε να συμπληρώσει πως «η απουσία μιας τέτοιας οριοθέτησης σημαίνει ότι δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα σε ό,τι αφορά την έκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και τον αντίστοιχο εναέριο χώρο στις περιοχές αυτές, καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε αξιολόγηση των συνολικών παραβιάσεων».

Να σημειωθεί πως σε αντίστοιχο πνεύμα είναι και τα όσα λέει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και για τουρκικές ενέργειες σε βάρος της Κύπρου, διευκρινίζοντας ότι δεν αποτελούν όλα τα παραδείγματα που παρατίθενται παρεμβολή στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας να διερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους, γίνεται αναφορά σε τουρκικές δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν σε τμήματα της «ΑΟΖ που διεκδικεί η Κυπριακή Δημοκρατία» και συστήνεται «όταν οι νόμιμες θαλάσσιες αξιώσεις δύο ή περισσότερων χωρών αλληλεπικαλύπτονται, εναπόκειται σε αυτές τις χώρες να επιλύσουν τα θαλάσσια σύνορά τους με συμφωνία βάσει του Διεθνούς Δικαίου προκειμένου να επιτευχθεί ακριβοδίκαιη λύση».

Ολα αυτά με τη «σημείωση» πως «τέτοιες προσπάθειες θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της περιοχής και θα διευκολύνουν τη συνεργασία στο ΝΑΤΟ», τη ΝΑΤΟική συνοχή δηλαδή απέναντι στα άλλα κέντρα και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης που προωθούνται υπό την «ομπρέλα» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, με την επισήμανση ότι «η ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία, να αυξήσει τον διάλογο μεταξύ της τουρκοκυπριακής και ελληνοκυπριακής κοινότητας και μεταξύ των περιφερειακών γειτόνων και να αποτελέσει το θεμέλιο για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία».

Αποκαλυπτική, στο μεταξύ, για το επικίνδυνο περιεχόμενο της έκθεσης είναι και η «άτυπη» απάντηση της κυβέρνησης, που επικαλούμενη και τις σχετικές Συνθήκες λέει ότι τα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων, όπως και τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, είναι ξεκάθαρα καθορισμένα. Από την απάντηση του ΥΠΕΞ, δηλαδή, προκύπτει πως η αμερικανική έκθεση ανοίγει και θέμα συνόρων (!), δείχνοντας πόσο επικίνδυνος είναι ο ρόλος των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, όπως και η πολιτική εμπλοκής στα σχέδιά τους που ακολουθούν όλα τα αστικά κόμματα και οι κυβερνήσεις.

Σημειωτέον, τα παραπάνω αναφέρονται στο μονοσέλιδο δημόσιο μέρος της έκθεσης, καθώς ακόμα δεν έχει δημοσιοποιηθεί το απόρρητο παράρτημά της, γεγονός που γεννά πρόσθετες ανησυχίες για το τι ακόμα πιο επικίνδυνο γράφουν εκεί οι Αμερικανοί.

Συνεχίζεται ο κατήφορος της εμπλοκής

Κι ενώ έτσι έχει η κατάσταση, παρουσιάζοντας το πρόβλημα ως λύση, η κυβέρνηση συνεχίζει στον κατήφορο της ακόμα βαθύτερης εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Χαρακτηριστικά επ' αυτού είναι όσα είπε ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης την Τετάρτη στην Αθήνα, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Αιγύπτου. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην εκλογή Μπάιντεν, δήλωσε σε όλους τους τόνους ...διαθέσιμος, εκφράζοντας χαρακτηριστικά την «προσδοκία» του ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, «αν και είναι ήδη πολύ ισχυρές, στο εξής θα γίνουν ακόμα ισχυρότερες σε όλα τα επίπεδα». Εγκωμιάζοντας, μάλιστα, τις επεμβάσεις των ΗΠΑ στην περιοχή, πρόσθεσε ότι ο Μπάιντεν «θα συμβάλει στην αποκατάσταση των ισορροπιών συλλογικής ασφάλειας στην ευαίσθητη περιοχή μας» και «καλωσόρισε» «την επιστροφή των ΗΠΑ στον κεντρικό ρόλο τους ως ηγετικού παράγοντα του ΝΑΤΟ». Διαβεβαίωσε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος «θα υποδεχτούν με θετική διάθεση την αποφασιστικότερη συμβολή της Αμερικής στα δρώμενα της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου», προβάλλοντας και εδώ το ίδιο το πρόβλημα ως λύση.

Εξάλλου, διπλωματικοί παράγοντες στην Αθήνα διαμηνύουν σε όλους τους τόνους την απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει την «ενίσχυση τη αμερικανικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο (που) θα είναι καλοδεχούμενη» (θυμίζουμε πως μεταξύ άλλων έχει ανακοινωθεί ότι σχεδιάζεται και η παραπέρα «διεύρυνση» της κατάπτυστης Συμφωνίας για τις Βάσεις, ενώ «τρέχουν» οι διεργασίες για να περάσουν λιμάνια, ναυπηγεία και υποδομές στρατηγικής σημασίας σε αμερικανικά χέρια), φτάνοντας να παρουσιάζουν ως «πρότυπο» ότι «την εποχή του Ψυχρού Πολέμου ο 6ος Στόλος ήταν ανεπτυγμένος σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και ήταν παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας για όλη την περιοχή, και εμείς προσβλέπουμε σε αυτήν τη σταθερότητα».

Σε κάθε περίπτωση, αναλαμβάνοντας η κυβέρνηση κι άλλους τέτοιους ρόλους στον ευρωατλαντικό καταμερισμό, πέρα από τις διευκολύνσεις που παρέχει στο εσωτερικό, σπεύδει να ενισχύσει «άξονες» και «τρίγωνα συνεργασίας» που στήνονται με άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής πάνω σε αμερικανοΝΑΤΟικά προτάγματα, ενάντια στη διείσδυση και επιρροή άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Ετσι, την Πέμπτη ο υπουργός Αμυνας μετείχε σε τριμερή με τους ομολόγους του της Κύπρου και του Ισραήλ, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών, Αμυνας και Ανάπτυξης, μεταβαίνει στις 17 και 18/11 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για παραπέρα «σύσφιξη σχέσεων». Αντίστοιχα, προχωράνε οι επαφές και με την Ινδία.