Τρίτη 10 Νοέμβρη 2020
ΔΙΕΘΝΗ

ΒΟΛΙΒΙΑ

Ορκίστηκε Πρόεδρος ο Λ. Αρσε

Επέστρεψε στη χώρα ο Εβο Μοράλες

ΛΑ ΠΑΣ.--

Ο Λουίς Αρσε ορκίστηκε την Κυριακή Πρόεδρος της Βολιβίας, ο οποίος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 18 Οκτώβρη, πήρε το 55% των ψήφων. Ενα χρόνο μετά την πραξικοπηματική ανατροπή του σοσιαλδημοκράτη εκλεγμένου Προέδρου, Εβο Μοράλες, από την αντιδραστική αντιπολίτευση, με τη στήριξη των ΗΠΑ, ο 57χρονος οικονομολόγος Λ. Αρσε, του «Κινήματος για το Σοσιαλισμό - Πολιτικό Εργαλείο για την κυριαρχία των λαών» (MAS - IPSP), αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση σε συνθήκες κρίσης η οποία επιδεινώθηκε από την πανδημία, με τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού να ζει στην ανέχεια και τη φτώχεια. Ο λεγόμενος και «αρχιτέκτονας» του κεϊνσιανού μοντέλου στη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση του καπιταλισμού της Βολιβίας, δηλώνει ότι αυτή η πολιτική ήταν πιο αποτελεσματική από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της πραξικοπηματικής κυβέρνησης. Ωστόσο ο πραγματικός λόγος των δεινών των λαϊκών στρωμάτων σε μια χώρα με σημαντικό ορυκτό πλούτο, είναι οι καπιταλιστικές σχέσεις ανεξάρτητα από το μοντέλο διαχείρισής τους.

Στην πρώτη ομιλία ο Αρσε σημείωσε ότι θα επιδιώξει ενότητα, δικαιοσύνη αλλά όχι «ανάπτυξη ενός περιβάλλοντος δυσαρέσκειας και εκδίκησης που δεν σέβεται την ποικιλομορφία της σκέψης, όπου το να είσαι από άλλο κόμμα ή πολιτικό χρώμα σε κάνει αντικείμενο μίσους. Αυτό πρέπει να τελειώσει». Ζήτησε «υπομονή και ανοχή για 5 χρόνια» σημειώνοντας ότι η πραξικοπηματική κυβέρνηση αφήνει πολλά προβλήματα και η πανδημία επίσης επιδεινώνει την κατάσταση.

Στην ορκωμοσία του παραβρέθηκαν οι Πρόεδροι της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες, της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, της Παραγουάης, Μάριο Μπενίτες, ο ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα, ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος. Ο Αρσε χαιρέτισε τη νέα Προεδρία Μπάιντεν δηλώνοντας ότι θα επιδιώξει να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις.

Στο μεταξύ, από την Αργεντινή επέστρεψε στη χώρα του ο πρώην Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, με μια μεγάλη υποδοχή στη συνοριακή πόλη Βιγιασόν, από μέλη του κόμματός του. Ο Μοράλες ευχαρίστησε το λαό που έφερε το MAS στην κυβέρνηση και τον ίδιο πίσω στην πατρίδα, τις κυβερνήσεις Αργεντινής και Μεξικού που του παρείχαν άσυλο, της Βενεζουέλας και της Κούβας, ενώ μίλησε και για την ήττα του Τραμπ. Ο Μοράλες έχει δηλωθεί ότι δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση του Αρσε.