Σάββατο 31 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 1 Νοέμβρη 2020
80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΤΑΛΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ

Εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» σχετικά με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

  • Πολιτικές - ιστορικές εκδόσεις
Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ, Τόμος Α2 και Β1

Η παρουσίαση της ηρωικής πάλης και πρωτοπόρας δράσης του ΚΚΕ στον Μεσοπόλεμο και την περίοδο 1939 - 1949 στοχεύουν τόσο στην υπεράσπιση της Ιστορίας του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος όσο και στην άντληση συμπερασμάτων χρήσιμων για τους σημερινούς πολιτικούς αγώνες.

1940 - 1949. Δεκαετία όξυνσης της ταξικής πάλης στην Ελλάδα

Συγγραφέας: ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ

Υλικά της ημερίδας της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ - 23 Νοέμβρη 2019. Η ημερίδα αποτελούσε μέρος των εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών της ΚΟ Αττικής με αφορμή τα 75 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας και από την ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη του 1944. Η έκδοση μπορεί να αποτελέσει ένα «βοήθημα» για τη γνωριμία με τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου, την απόκρουση της επιχείρησης παραχάραξης της Ιστορίας και την προσέγγιση βασικών συμπερασμάτων - διδαγμάτων που απορρέουν από τη μελέτη της δεκαετίας 1940 - 1949.

Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο 1940-41. Οι αποφάσεις της ΚΔ - Τα 3 γράμματα του Ν. Ζαχαριάδη - Η θέση της «Παλιάς Κεντρικής Επιτροπής»

Συγγραφέας: Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ

Καμία «εθνική ενότητα» δεν υπήρξε στον ιταλοελληνικό πόλεμο. Υπήρξαν ασφαλώς αυταπάτες στις λαϊκές μάζες, όχι όμως και πραγματική εθνική ενότητα, γιατί αυτή είναι ανύπαρκτη σε μια ταξική κοινωνία. Στο τέλος του ιταλοελληνικού πολέμου φάνηκε δραματικά ποια ήταν η πραγματικότητα.

Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ;

Συγγραφέας: ΜΑΪΣΚΙ Ι. Μ.

Το βιβλίο αυτό έχει στόχο να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια. Στις σελίδες του ο αναγνώστης θα δει πως οι ιθύνοντες κύκλοι της Αγγλίας και της Γαλλίας, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, κινούμενοι από τη βαθιά εχθρότητά τους προς τη χώρα του σοσιαλισμού, σε τελευταία ανάλυση, επί πέντε χρόνια πριν από τον πόλεμο συστηματικά βοηθούσαν τον Χίτλερ, με τη μέθοδο της επονομαζόμενης «πολιτικής του κατευνασμού», να προετοιμάσει την καταστροφή του 1939 - 1945.

Φασισμός και κοινωνική επανάσταση

Συγγραφέας: ΡΑΤΖΑΝΙ ΠΑΛΜΕ ΝΤΑΤ

«Ποιοι είναι οι γενικοί όροι που ευνοούν την άνοδο του φασισμού; Μπορούμε να τους απαριθμήσουμε εν συντομία: 1) η ένταση της οικονομικής κρίσης και της ταξικής πάλης, 2) η εντεινόμενη απογοήτευση από τον κοινοβουλευτισμό, 3) η ύπαρξη ευρέων μικροαστικών, μεσαίων στρωμάτων, του εξαθλιωμένου προλεταριάτου και των τμημάτων των εργατών υπό καπιταλιστική επιρροή, 4) η απουσία αυτοτελούς ταξικά συνειδητής ηγεσίας του κύριου όγκου της εργατικής τάξης».

Οι παραπάνω εκτιμήσεις του συγγραφέα, διατυπωμένες πριν από 80 χρόνια, το 1934, θα μπορούσαν να έχουν διατυπωθεί σήμερα. Σε αυτό συνίστανται η επικαιρότητα και η δύναμη του συγκεκριμένου έργου, που πρωτοδημοσιεύεται στα Ελληνικά από τη «Σύγχρονη Εποχή», προσφέροντας μια γνώση για την ανάγκη πάλης του κομμουνιστικού κινήματος τόσο με το φασισμό όσο και με το ρεφορμισμό - οπορτουνισμό, που σε τελευταία ανάλυση εξίσου υπηρετούν τη διατήρηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, του συστήματος.

Διαβάστε επίσης:

1944. Η Απελευθέρωση της Αθήνας και η ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη (ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ - Λεύκωμα), Από την 4η Αυγούστου ως τις μέρες μας (ΜΑΪΛΗΣ Μ.), ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΤΟΥ '44. Κρίσιμη ταξική σύγκρουση - Αρθρα και ντοκουμέντα (ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ), Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος (ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ Θ.), Αη Στράτης. Η μάχη της πείνας των πολιτικών εξόριστων. Χειμώνας 1941 - 1942 (ΚΑΖΑΚΟΣ Γ.), H παιδεία στην Aντίσταση (ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ Χ.), Οι Σοβιετικοί μαχητές στις γραμμές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης (ΕΛΑΣ) (ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ Κ.), Τα ΕΑΣΑΔια (ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ Θ.), Κάτω από τις σημαίες του λαϊκού στρατού. Ελληνες μόνιμοι αξιωματικοί στις τάξεις του ΕΛΑΣ (ΚΑΪΛΑΣ Δ.), Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17 (ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ Θ.), Η παιδική λογοτεχνία στην Αντίσταση (Συγγραφέας: ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ Χ.)

  • Ελληνική Λογοτεχνία
H σφηγκοφωλιά

Συγγραφέας: ΡΑΒΑΝΗΣ - ΡΕΝΤΗΣ Δ.

Η ιστορία του βιβλίου στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα: Μια ξεχωριστή και εξαιρετικά επικίνδυνη αποστολή, που αποτελεί μια ολότελα άγνωστη σελίδα της ΕΑΜικής Αντίστασης.

«Η σφηγκοφωλιά» γράφτηκε το 1957. Δημοσιεύτηκε αρχικά σε επιφυλλίδες στο ρουμανικό περιοδικό «Φλόγα». Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά σε βιβλίο το 1961 στα Ρουμανικά και το 1963 στα Ρωσικά, με τον τίτλο «Οι θεοί κατεβαίνουν απ' τον Ολυμπο».

Δέκα ατελείωτες ώρες

Συγγραφέας: ΡΑΒΑΝΗΣ - ΡΕΝΤΗΣ Δ.

Κατοχή! Ενα τρένο, με ένα πολύτιμο για τον τόπο φορτίο, φεύγει με προορισμό το Γ' Ράιχ. Οι ΕΑΜίτες μαθαίνουν για την αποστολή. Δύο άνθρωποι συγκρούονται: Ο κατακτητής και ο αντιστασιακός. Ο ένας προσπαθεί να σταματήσει το τρένο. Ο άλλος να το προωθήσει. Ο χρόνος που διαθέτουν είναι περιορισμένος: Δέκα ώρες...

Στρατόπεδο του Χαϊδαριού

Συγγραφέας: ΚΟΡΝΑΡΟΣ Θ.

Ο Κορνάρος αφιερώνει ένα σημαντικό μέρος του συγκεκριμένου έργου στην εκτέλεση των 200 κομμουνιστών, αναδεικνύοντας πτυχές άγνωστες στο ευρύ κοινό. Από το έργο του Κορνάρου για το Στρατόπεδο του Χαϊδαρίου λείπει το τελευταίο κεφάλαιο, με τίτλο «Η Διαθήκη των Ηρώων», το οποίο, όπως ο ίδιος ο συγγραφέας δηλώνει, χάθηκε σε μια έρευνα. Ο Κορνάρος σκόπιμα δεν το ξανάγραψε, προκειμένου να θυμίζει στους αναγνώστες του το αιώνιο αίσχος του κράτους των δοσίλογων που διαδέχτηκε τους Γερμανούς και τους ξεπέρασε.

O δρομάκος με την πιπεριά

Συγγραφέας: ΡΑΒΑΝΗΣ - ΡΕΝΤΗΣ Δ.

Ενα αριστούργημα της σύγχρονης λογοτεχνίας. Μέσα από τα μάτια του συγγραφέα καθρεφτίζονται οι προσδοκίες, οι αξίες, οι λαχτάρες, αλλά και οι πόνοι, οι καημοί του αγωνιζόμενου λαού την περίοδο του Δεκέμβρη του 1944, με προμετωπίδα του το Κόμμα του, το ΚΚΕ.

Παιδιά της Αθήνας

Συγγραφέας: ΡΑΒΑΝΗΣ - ΡΕΝΤΗΣ Δ.

Μια μικρή οργάνωση Αετόπουλων στη συνοικία Ατλας Θυμαρακίων συμμετέχει στην ΕΑΜική Αντίσταση. Μέσα από τη δράση τους διδάσκονται τις αξίες της αλληλεγγύης, της αγωνιστικότητας, της πειθαρχίας. Ωριμάζουν και προετοιμάζονται για ένα μέλλον λεύτερο και χωρίς εκμετάλλευση.

  • Ξένη Λογοτεχνία
Μέρες και νύχτες στις φλόγες του Στάλινγκραντ

Συγγραφέας: ΣΙΜΟΝΟΦ Κ. Μ.

Το έργο αποτυπώνει το μεγαλείο των μαχητών του Κόκκινου Στρατού στη μάχη του Στάλινγκραντ, από όπου ξεκίνησε η μεγαλειώδης ήττα του φασισμού από το πρώτο εργατικό κράτος στον κόσμο.

Είναι γαλήνια εδώ η χαραυγή...

Συγγραφέας: ΒΑΣΙΛΙΕΦ ΜΠ.

Μάης του 1942 στη Σοβιετική Ενωση. O επιλοχίας Βασκόφ και πέντε 19χρονα κορίτσια, μαχήτριες του Κόκκινου Στρατού, αντιμετωπίζουν και αναχαιτίζουν μια ομάδα 16 Γερμανών σαμποτέρ...

Δεκαεφτά στιγμές της άνοιξης

Συγγραφέας: ΣΕΜΙΟΝΟΦ Γ.

Μια συναρπαστική αφήγηση, που αναδύεται από τη φαντασία του συγγραφέα μα και από τη φλογισμένη πραγματικότητα του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ κάτω απ' την κρεμάλα (ΦΟΥΤΣΙΚ Γ.), Η πτώση του Παρισιού - τόμ. Α' & Β' (ΕΡΕΝΜΠΟΥΡΓΚ Ι.), Θύελλα - τόμ. Α' & Β' (ΕΡΕΝΜΠΟΥΡΓΚ Ι.), Διατάσσεσαι να επιζήσεις (ΣΕΜΙΟΝΟΦ Γ.), Αστέρι (ΚΑΖΑΚΕΒΙΤΣ Ε. ΓΚ.), Η Ζόγια και ο Σούρα (ΚΟΣΜΟΝΤΕΜΙΑΝΣΚΑΓΙΑ Λ.)

Για περισσότερους τίτλους, πληροφορίες και παραγγελίες, επισκεφτείτε το site της Σύγχρονης Εποχής sep.gr