Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Ενημέρωση κομμάτων για θέματα εξωτερικής πολιτικής

Τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων ενημέρωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας για «τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής». Σύμφωνα με την ατζέντα που έδινε το ΥΠΕΞ, επρόκειτο να συζητηθούν μεταξύ άλλων οι «διπλωματικές πρωτοβουλίες» της κυβέρνησης «για την αντιμετώπιση της τουρκικής παράνομης συμπεριφοράς και προκλητικότητας».

Μετά τις ενημερώσεις, ο Ν. Δένδιας είπε ότι έγινε συζήτηση σχετικά με «τη συμφωνία με την Αλβανία για την παραπομπή του ζητήματος της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», η οποία συμφωνία «αναδεικνύει διεθνώς ότι η Ελλάδα αποτελεί υπόδειγμα για το πώς θα πρέπει να επιλύονται οι διαφορές μεταξύ γειτονικών, φιλικών χωρών στον 21ο αιώνα: Μέσω του καλόπιστου διαλόγου και της αρχής της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, σε αντιδιαστολή με τις αδιέξοδες, παράνομες και επικίνδυνες απόπειρες δημιουργίας τετελεσμένων από την Τουρκία».

Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, τη Δευτέρα στην Αθήνα. Κατά τη διάρκειά της ο Ρώσος ΥΠΕΞ «προέβη και σε μία εξαιρετικής σημασίας δήλωση για το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα - όπως ορίζεται σαφώς από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας - στα 12 ν.μ., γενικά, αλλά και ειδικά στο Αιγαίο. Η δήλωση αυτή έχει ιδιαίτερο βάρος, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι έγινε στην Αθήνα. Επίσης, είναι μία δήλωση η οποία καταλύει το μύθο περί δήθεν αντίρρησης της Ρωσίας για την επέκταση των 12 ν.μ. στο Αιγαίο».

Τέλος, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των κομμάτων «για το εποικοδομητικό πνεύμα με το οποίο προσήλθαν στην ενημέρωση». «Οι στιγμές επιτάσσουν την ύπαρξη εθνικής ομοψυχίας όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα. Είναι σημαντικό ότι υπάρχει ανταπόκριση από την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε αυτήν την απαίτηση των καιρών», κατέληξε, μιλώντας για την «ομοψυχία» όλων των αστικών κομμάτων στην πολιτική της εμπλοκής.

Να καταγραφεί και η τοποθέτηση του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλου, που μετά την ενημέρωση χαρακτήρισε «θετική» την παραπομπή της διαφοράς με την Αλβανία στη Χάγη. «Είναι ένας τρόπος αποδεκτός από το Διεθνές Δίκαιο και εμείς θεωρούμε ότι κάθε παρόμοια διαφορά, και η διαφορά μας με την Τουρκία, πρέπει να λυθεί βάσει του διαλόγου, των διερευνητικών επαφών, και αν αυτές αποτύχουν, με παραπομπή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης», πρόσθεσε, βαδίζοντας ακριβώς πάνω στον «οδικό χάρτη» που ορίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους για το λαό.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ως στοιχείο δηλαδή του ιμπεριαλιστικού παζαριού ανάμεσα στις αστικές τάξεις, επανέλαβε την καιροσκοπική θέση του ΣΥΡΙΖΑ που εσχάτως κάνει λόγο για μερική επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. νότια και ανατολικά της Κρήτης, εντοπίζοντας «αντίφαση» «ανάμεσα στη δηλωμένη πρόθεση του υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση των χωρικών υδάτων και στην Κρήτη, κάτι που ο κ. Δένδιας είχε ήδη αναγγείλει τον Αύγουστο, στην κύρωση των συμφωνιών οριοθέτησης ΑΟΖ, και στην πλήρη αποσιώπηση από τον πρωθυπουργό πρόσφατα στη Βουλή. Θυμίζω ότι μίλησε μόνο για Ιόνιο». Παρέπεμψε και σε «δηλώσεις άλλων κορυφαίων υπουργών της ΝΔ, που είπαν ότι είναι τάχα εθνικιστική κίνηση η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μας».

Με βάση αυτά, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «διγλωσσία», «εσωτερικές αντιφάσεις», «κενό στρατηγικής» και «έλλειψη πυξίδας», ζητώντας ταυτόχρονα από την κυβέρνηση «να προχωρήσει σε Συμβούλιο αρχηγών ώστε να βρούμε επιτέλους εθνική στρατηγική», με βασική πρεμούρα του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί ως καλύτερος εκφραστής της «εθνικής» γραμμής του κεφαλαίου.