Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2020
ΔΙΕΘΝΗ

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

«Προσωρινά» εκτός Εργατικών ο Τζέρεμι Κόρμπιν

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εκτός Εργατικού Κόμματος τέθηκε χτες ο πρώην αρχηγός του, Τζέρεμι Κόρμπιν, με αφορμή επιφυλάξεις που διατύπωσε σε βάρος του Κόρμπιν το καταδικαστικό πόρισμα που εξέδωσε η Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό την ηγεσία του φέρει «ευθύνες» για πολιτική «παρενοχλήσεων και διακρίσεων» στη διαχείριση των κατηγοριών για αντισημιτισμό.

Ο Κόρμπιν, που κατά διαστήματα είχε πάρει θέσεις υπέρ της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαπραγμάτευσης και εξεύρεσης λύσης που θα περιορίσει την ισραηλινή κατοχή, έγραψε στο Facebook ότι δεν αποδέχεται «όλα» τα συμπεράσματα του πορίσματος. Ζήτησε δε «συγγνώμη», θεωρώντας πως το περασμένο 24ωρο είναι «μέρα ντροπής για το κόμμα».

Η Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ξεκίνησε την έρευνα το Μάη του 2019. Στο πόρισμά της διαπίστωσε «σοβαρές παραλείψεις» της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος στη διαχείριση των καταγγελιών περί αντισημιτισμού και «ακατάλληλη διαδικασία στη διαχείριση των καταγγελιών αυτών». Θεωρεί τέλος ότι το Εργατικό Κόμμα είναι υπεύθυνο για παραβιάσεις του Κώδικα Ισότητας.