Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ

«Υψηλοί τόνοι», χοντρό παζάρι

Η έκκληση για μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων που απηύθυνε η τουρκική ηγεσία, είναι «αντίθετη στο πνεύμα» των διπλωματικών και εμπορικών συμφωνιών Τουρκίας - ΕΕ και «θα απομακρύνει ακόμη περισσότερο» την Τουρκία από την ΕΕ, σχολίασε εκπρόσωπος της Κομισιόν, καθώς συνεχίζονται οι υψηλοί τόνοι μεταξύ των δύο πλευρών, με φόντο ένα σύνθετο γεωπολιτικό παζάρι για πολλά κρίσιμα μέτωπα. «Οι συμφωνίες της ΕΕ με την Τουρκία προβλέπουν την ελεύθερη ανταλλαγή εμπορευμάτων. Οι διμερείς υποχρεώσεις που η Τουρκία έχει δεσμευτεί να σέβεται μέσα στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών (...) πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές», πρόσθεσε ο ίδιος.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν επέκρινε έντονα τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, μετά την προβολή στις προσόψεις δημόσιων κτιρίων σειράς σατιρικών σκίτσων με τον προφήτη των μουσουλμάνων Μωάμεθ, φτάνοντας σε διάφορους προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν είπε ότι (στην Ευρώπη) «μουσουλμανικοί χώροι εργασίας, σπίτια και σχολεία δέχονται επίθεση από φασιστικές ομάδες σχεδόν κάθε μέρα. Φωνάζω από τη χώρα μου από εδώ. Μην προτιμάτε ποτέ γαλλικές μάρκες, μην τις αγοράζετε ποτέ. Αυτές οι επιθέσεις ξεκίνησαν με την ενθάρρυνση του Γάλλου Προέδρου» και πρόσθεσε ότι «η ανομία εναντίον μουσουλμάνων έχει γίνει σχεδόν συνηθισμένη σε πολλά δυτικά κράτη που δεν τηρούν τη Δημοκρατία για όλους». Χαρακτηρίζοντας τον Γάλλο ηγέτη «πραγματικό φασίστα», επέκρινε και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να αγνοήσει την ισλαμοφοβία...».

Οι εντάσεις Γαλλίας - Τουρκίας αναζωπυρώνονται όχι εξαιτίας διαφωνιών στον «τρόπο ζωής» και τον «πολιτισμό» - όπως επιχειρούν να πείσουν τα αστικά επιτελεία - αλλά στη βάση βαθιών αντιθέσεων και ανταγωνισμών και ενώ φουντώνουν παζάρια σε Νοτιοανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή, Αφρική αλλά και Κασπία, περιοχές για τις οποίες Ευρωπαίοι και Τούρκοι διαπραγματεύονται τους όρους και τα ανταλλάγματα πιθανών συνεργασιών και συμβιβασμών.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, καλώντας την Τουρκία «να τερματίσει την επικίνδυνη αντιπαράθεση», ενώ και το Βερολίνο (διά στόματος ΥΠΕΞ Χάικο Μάας) επέκρινε τις δηλώσεις Ερντογάν ως «νέο χαμηλό».

Ο Γάλλος υπουργός Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ είπε ότι «η Γαλλία είναι ενωμένη και η Ευρώπη είναι ενωμένη. Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει την ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία προς την καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων της και των ευρωπαϊκών αξιών».

Στο μεταξύ, ενδεικτική είναι η ανάρτηση και του ακροδεξιού Ολλανδού πολιτικού Γκέερτ Βίλντερς, που σε ένα σκίτσο του Ερντογάν έβαλε τη λεζάντα «τρομοκράτης», ενώ ανάρτησε και μια εικόνα ενός βυθιζόμενου πλοίου με μια τουρκική σημαία πάνω του, γράφοντας από κάτω «Αντίο Ερντογάν. Διώξτε με τις κλωτσιές την Τουρκία από το ΝΑΤΟ». Να σημειωθεί ότι ο Τούρκος ηγέτης κατέθεσε αγωγή κατά του Βίλντερς (στην Εισαγγελία της Αγκυρας), υποστηρίζοντας πως τον προσέβαλε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τον Ερντογάν έσπευσε να υπερασπιστεί ο σύμμαχός του ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που υποστήριξε πως ο Βίλντερς έχει «σκοτεινούς δεσμούς» με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Στα Κατεχόμενα ο Ερντογάν στις 15/11

Στο μεταξύ, οι τόνοι με την Αγκυρα υψώνονται ενώ από μέρα σε μέρα αναμένονται εξελίξεις γύρω από νέα (άτυπη) πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, που προετοιμάζει ο γγ του ΟΗΕ, μετά και από τις «προεδρικές εκλογές» στα Κατεχόμενα.

Θυμίζουμε ότι ο νέος ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ τη Δευτέρα έγινε δεκτός στην Αγκυρα ως αρχηγός κράτους και μετά από συνάντησή του με τον Ερντογάν, ανακοινώθηκε ότι ο Τούρκος ηγέτης θα βρεθεί στα Κατεχόμενα στις 15 Νοέμβρη, ανήμερα της «ανακήρυξης» της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου». Μεταξύ άλλων, ο Ερντογάν (που σε νέο ρεσιτάλ προκλητικότητας πρότεινε και ...πικνίκ στα Βαρώσια!) είπε ότι «κανένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να επιτευχθεί υπό τις τρέχουσες παραμέτρους, μετά από μια διαδικασία διαπραγματεύσεων που έχει διαρκέσει περισσότερο από μισό αιώνα» και ότι «σε αυτό το στάδιο, πιστεύουμε ότι η έναρξη συνομιλιών με βάση μια ομοσπονδία θα είναι χάσιμο χρόνου. Επομένως, πιστεύουμε ότι μια λύση δύο κρατών πρέπει τώρα να τεθεί στο τραπέζι με μια ρεαλιστική πρόταση». Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «υπάρχουν ήδη δύο ξεχωριστοί λαοί, οι οποίοι έχουν ιδρύσει δύο ξεχωριστά κράτη αυτήν τη στιγμή» και ότι η βάση μιας λύσης του Κυπριακού «κατά την οποία οι δύο λαοί θα μπορούν να ζουν ο ένας δίπλα στον άλλο μέσα σε ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια, βασίζεται στις πραγματικότητες στο νησί. Πιστεύω ότι τώρα η λύση των δύο κρατών πρέπει να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μία ρεαλιστική προσέγγιση».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κυριάκος Κούσιος δήλωσε ότι η πολιτική της Τουρκίας «συνεχίζει να είναι προκλητική (...) στο πλαίσιο μιας γενικότερης αποσταθεροποιητικής πολιτικής της Τουρκίας». Πάντως, ερωτηθείς για την εκκρεμούσα συνάντηση γνωριμίας του Κύπριου Προέδρου και του Τατάρ, είπε πως δεν έχει οριστικοποιηθεί, αλλά και ότι μια τέτοια συνάντηση «μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει (...) ευελπιστούμε ότι θα δημιουργηθεί ένα κλίμα το οποίο θα είναι υποβοηθητικό για τις περαιτέρω επαφές τους».

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι στις 3 Νοέμβρη θα γίνει άτυπη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ. Η συνάντηση θα γίνει υπό την αιγίδα της ειδικής αντιπροσώπου/αναπληρώτριας ειδικής συμβούλου του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στην οικία της.